31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Ingezonden | Vergunningenloket

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ronald de Haan aan het woord.

In het televisieprogramma Konklushon van dinsdag kwam onze minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina met een mogelijke oplossing voor het moeizame vergunningenbeleid. One-window shopping, een centraal vergunningenloket dat alle vergunningaanvragen coördineert en faciliteert.

Laten wij even teruggaan naar het verleden. Ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het jaartal weet ik niet precies, maar Augustin Diaz was toen gedeputeerde van Economische Zaken. De aula van de Kamer van Koophandel zat tjokvol met lokale ondernemers. Het hoofdonderwerp van deze bijeenkomst was het moeizame vergunningenbeleid.

De uiteindelijke oplossing werd toen ‘one-window shopping’, een centraal vergunningenloket dat alle vergunningaanvragen coördineert toekomstige ondernemers ook verder hielp met andere praktische zaken zoals aanvragen aansluitingen elektriciteit, telefoon, belastingvrijstelling, et cetera.

Als ik me niet vergis was de naam van dit uiteindelijk mislukte en verdampte initiatief Curacao Investment Agency. In een latere periode heeft de gezaghebber van Curacao ook nog eens geprobeerd het werk- en verblijfsvergunningbeleid te stroomlijnen.

De wezenlijke oorzaak van deze mislukkingen is de ‘killerweed’ bureaucratie. Bureaucratie kost onze gemeenschap ontelbare miljoenen guldens en is een enorme belemmering voor de groei van de lokale economie en werkgelegenheid.

Maatregelen van bovenaf helpen niets om dit alles verstikkende onkruid te bestrijden, de wortels van dit satanskruid zijn diep en wijdverspreid. De bureaucratie is onverbrekelijk verbonden met het en faciliteert. En dat de ‘ een potentiële investeerders een hoeksteen van het bestaansrecht van onze bestuurders. De politici zelf hebben dit onkruid geplant.

Voor een werkzaam vergunningenbeleid heb ik als lokale small-business veteraan een praktische oplossing. Dit betekent echter wel het volkomen loslaten van oude gedachten en antieke opvattingen, in feite een complete mentaliteitsomslag. Ik wil de heer Steven Martina nogmaals adviseren als moderne minister online te gaan met een eigen Facebook-pagina, voor de broodnodige informatie van en directe contacten met de echte lokale ondernemers.

Ronald de Haan,
Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. In de cultuur van de ambtenaar is inbegrepen dat er nimmer verantwoording wordt genomen! Alle aanvragen gaan schijnbaar van het moment van indienen op de grote hoop. Als je een pastechi bij je hebt dan wil het vaak nog wel eens lukken om voorrang te krijgen.
  Voor de verantwoordelijke ministers wordt het tijd om eens rigoureus in te grijpen. Ambtenaren die niet voldoen eruit!!! Ambtenaren die geen kennis van zaken hebben..eruit! De gemeenschap betaald al genoeg om deze ongeschikte (politiek) benoemde personen op hun plaats te houden.
  Door onze “cultuur” zal er echter geen maatregelen worden genomen. En zo gaat ons land naar de knoppen (als het al niet zo is).

 2. Zo ken ik situaties waar een restaurant de deuren niet kan openen omdat ze al meer dan een jaar wachten op de nodige vergunningen. Ondertussen moet wel de huur worden doorbetaald en zijn er geen inkomsten.
  Mensen zitten ook jaren te wachten op de erfpachtvergunningen voor de koop van een huis of terrein.
  Ondertussen ligt de economische ontwikkeling op zijn gat. Er wordt geadviseerd meer ondernemerschap te incentiveren, maar daar komt weinig van terecht met zoveel red tape.

 3. Aanvraag tbv een verklaring ingediend op 5 januari, afgifte zou zijn uiterlijk 14 februari (zwart op wit). Resultaat: Nada noppes niks nakkes. Leve de trage , maak dat maar supertrage, ambtenarij. En zo sukkelt men hier maar door. Men zal nog wel moe zijn van carnaval.

 4. Ik zit nu alweer 3,5 maand te wachten op een simpele vergunning. Het is in behandeling wordt er gezegd. De overheid heeft maximaal 4 maanden de tijd om tot een antwoord te komen.
  Grote vraag is echter: ‘Moet het ook 4 maanden duren wanneer het letterlijk 10 minuten kost om een ‘ja’ of ‘nee’ in te vullen ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -