Ingezonden | Top salarissen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Emma Stuive aan het woord.

Beste directeuren van (semi) overheidsstichtingen en duur betaalde ambtenaren,

Wie jullie zijn is ons allen onbekend maar we weten een aantal namen die niet herhaald hoeven te worden.

Jarenlang hebben jullie zeer riante salarissen ontvangen, betaalt door de mensen van Korsou. Mensen lijden om deze last te kunnen dragen. De crisis is groot.
 En nu moeten wij van Gobiernu vernemen dat men bang is dat jullie juridische stappen willen ondernemen tegen het verlagen van jullie salaris naar de 130% norm.


Dat Gobiernu bang is voor schadeclaim bleek overduidelijk op deze wijze waarop Giselle Mc William overspannen reageerde op de vraag:

“Zijn de topsalarrisen met ingang van 1 juli 2020 naar de nieuwe norm gegaan?”


Deze lijn is ondertussen verwijderd, de vraagsteller geblockt door Mc Williams maar de antwoorden waren overduidelijk:
 “(naam) dus wil nog eens schade betalen ?

De regering heeft duidelijk aangegeven dat dit een prioriteit is maar binnen de kaders wet”.


Op navragen welke schade, is het antwoord: “schadeclaims” en “(naam)L ja zeker!We kunnen dit niet zomaar doen.”

De hele lijn eindigde dat Gobiernu tegen de Chineese muur aan staat met het terugbrengen van de topsalarissen naar de 130%.

Het woord op straat, van de gewone man/vrouw is overduidelijk: “Zij niet, dan wij ook niet” 
en: “de topsalarissen gaan het breekpunt worden in deze crisis”.

Ik wil via deze brief jullie wijzen op de mogelijkheid om menselijkheid te tonen, om zelf dit pijnpunt van tafel te vegen. 
Door jullie te vragen na het lezen van deze brief om zelf naar Gobiernu te stappen, waarbij jullie alle het salaris van de nieuwe norm accepteren.

Ipv het juridische gevecht aan te gaan, vraag ik jullie, om de menselijke kant te laten zien.
 Ipv op de strepen te gaan staan, te laten zien dat jullie er alles aan doen om eenheid te tonen op ons eiland, om gezamenlijk sterker uit deze crisis te komen.

Jarenlang hebben jullie de vruchten mogen plukken van de harde arbeid van de bevolking, de bevolking vraagt nu iets terug.

Het aanbod wat er ligt is ongeveer 250.000 nafl per jaar inclusief alle toeslagen en extra’s.
 Mochten jullie niet op dit aanbod ingaan, dan zou het jullie sieren, jullie functie beschikbaar te stellen voor mensen die wel een hart hebben voor Curaçao.

Emma Stuive,
Bandabou

17 Reacties op “Ingezonden | Top salarissen

 1. @Fox, Henriquez heeft gelijk. De regering zit ons gewoon voor te liegen omdat ze hun vriendjes niet willen aanpakken.
  Overheids directeuren vallen niet onder ambtenarenrecht.. kunnen heel makkelijk worden ontslagen

 2. Sint Maarten

  Mijn advies zou zijn dat de overheid niet meer dan 130% salaris betaalt.
  Laat diegene maar een rechtzaak aanspannen, dan kan het volk zijn mening uiten tegenover deze perso(o)n(en).

 3. Bullepees

  Beste Emma,
  Je hebt de politici en daarnaast de academici/intellectuelen, die hun titels aan de Europese en Amerikaanse universiteiten bij elkaar hebben verkregen. Wachten totdat de veranderingen lokaal zullen worden doorgevoerd kan nog eeuwen duren. Een wapen dat Amerika hanteert om landen te dwingen om te luisteren, zijn de embargos en het blokkeren van bankrekeningen van onwelwillige politici, criminelen, terroristen enz… Daarmee wil ik niet zeggen dat Amerika heilig is en altijd gelijk heeft.
  Waarom niet het intrekken van titels van academici, die de verkeerde weg zijn ingeslagen. Ik bedoel die intellectuelen die als adviseurs fungeren van onze corrupte politici. Want alleen zijn die gasten niet in staat om zo’n bende te creeëren. Er zitten altijd intellectuelen achter. Waarom niet een poging wagen om deze intellectuelen, die ethisch en moreel van het pad zijn afgedwaald eerst eens uit te schakelen. En als het juridische stelsel daardoor ook de nodige klappen moet incasseren, so be it. Dat hele gedoe van topfunctionarissen van Overheids NV’s, commissarissen met hun Code of Conduct and good governance, Directeuren van stichtingen en noem maar op, getuigt van scrupuleus gedrag. In een crisis situatie dient men zich te schikken naar de omstandigheden.

 4. de Groot

  @Joep Meloen.. het idee van 100% belasting is leuk, maar meer ook niet. Deze jongens hebben hun salarissen afgesproken in de trand van; Ik wil 35’000.– netto per maand. Wat jullie daarvoor bruto moeten doen, is niet mijn probleem.
  Dus, je 100% belasting gaat alleen de betaler kosten, niet de ontvanger. En deze info heb ik uit betrouwbare bron….

 5. Hoe zullen deze lieden zich voelen als ze op kantoor komen. Komen ze wat later of hebben ze een eigen ingang om de “gewone”werknemer maar niet onder ogen te hoeven komen ??. Je zou je toch doodschamen.
  Overdag zullen ze uitsluitend direct ondergeschikten in hun ivoren toren ontvangen die waarschijnlijk ook door politieke vriendjes op hun functie zijn benoemd en ongetwijfeld nog nooit van salarisschalen voor ambtenaren hebben gehoord.
  Gelijkgestemden onder elkaar.

 6. Beste Emma en reageerders. Het steeds gebruikte argument dat verlaging van de salarissen van directeuren van overheidsnv’s naar de Rhuggenaath-norm niet op korte termijn mogelijk is en lijdt tot schadeclaims is volgens advocaat Achim Henriquez een non argument. Let wel deze directeuren zijn geen ambtenaren en vallen derhalve niet onder het ambtenarenrecht. Zij zijn door de jaren heen benoemd door verschillende regeringen die de revue hebben gepasseerd.

  Volgens advocaat Henriquez is een jurische oplossing voor deze kwestie een fluitje van een cent. Hij heeft publiekelijk in een programma op tv gratis en voor niets zijn juridische hulp aangeboden aan de regering. Echter, voor zover begrepen is een reactie van de kant van de regering tot nu toe uitgebleven. Betekent dit dat hier sprake is van pure onwil om dit te veranderen? Dit terwijl het besluit tot normering al van zo’n drie jaar geleden dateert.

 7. @lionfish.
  Ik vind de mensen in mijn omgeving heel erg verstandig.
  Die kiezen voor de gene die het meeste geven voor hun stem daar ze weten dat daarna 4 jaar nada voor ze gedaan wordt.
  Dus waarom niet die nieuwe koelkast aannemen, dat is vele male meer dan dat ze dat ze de laatste 3 en half jaar hebben mogen ontvangen.

  Wat mij betreft heeft de huidige crisis weinig van doen met het stem gedrag van 3 jaar geleden, de partij die op bandabou het grootste werd regeert niet.
  Iedereen moet inleveren, en ik kan mij niet voorstellen dat er dames en heren zouden zijn die in deze tijd bereid zijn de juridisch strijd aan te gaan voor publiekengelden die ze ontvangen.
  Vandaar ook dit schrijven.
  Dames en heren topsalarissen ontvangers aan te spreken op een keuze die zij zelf ook kunnen maken.

 8. Het systeem is rot. En bewust rot gemaakt door de elite.
  Het geven van cadeautjes ter waarde van naf100,- is voldoende voor 2 stemmen je hebt er nog geen 1000 nodig dus met naf 500 000,- ben je binnen. Het geld kan je bij voor baat binnen halen met een kampanje fonds en daarna gunsten verlenen aan je sponsors. Dit kunnen bedrijven zijn maar ook families of personen die je dan een goede positie geven. Zo werkt het.
  Het probleem is dat het zonder cadeautjes gaat het niet en dan is de cirkel compleet.

 9. Trots op Curaçao

  Nood(-breek-)wet!

 10. Dus wellicht helpt dat de volgende keer bij het maken van een betere keuze.

  Vraag me dan af wat een betere keuze zou zijn? Huidige regering is 3 maal niets maar de oppositie is 10 keer niets. En iets anders kiezen kunnen we niet.

 11. lionfish

  Tja Emma uit Bandabou. Het begint allemaal bij de volksvertegenwoordigers die we samen kiezen / gekozen hebben. Die hebben ons in deze situatie gebracht en die hebben hun vriendjes omhoog gepromoveerd en idiote salarissen gegeven. We weten allemaal dat veel kiezers in jouw omgeving hun keuze op deze lieden vooral hebben laten sturen door kadootjes. Zo werkt het hier en daar plukken we nu de vruchten van, en helaas zijn het ook vooral de kiezers in jouw omgeving die daar nu het meeste last van hebben. Dus wellicht helpt dat de volgende keer bij het maken van een betere keuze. Voorlopig blijft het op de blaren zitten.

 12. Joseph S

  Zo nu en dan dient men de qua ethiek als integriteit meest discutabele elementen aan de top van het heersende politieke establishment te vervangen.
  In een kleine gemeensschap als de onze is dit tot dusverre helaas onmogelijk gebleken. Slechts een select gezelsschap van stakeholders slaagt er reeds sinds decennia in de lakens uit te delen. De gevolgen hiervan worden steeds zichtbaarder.
  Alhoewel er bij hoge uitzondering individuen opstaan die primair de indruk wekken anderzijds na te streven, leert de ervaring dat de naleving hiervan nihil is.
  Voornaamste reden hiervoor is zoals verondersteld moge zijn de onwil/antipathie van de heersende (politieke) elite.
  Status quo geniet zéker momenteel de voorkeur om diens belangen te handhaven maar is een alles behalve nieuwe strategie om de broodnodige vernieuwingen te frustreren.

  Essentie van bovenstaande kort en bondig samengevat:
  Zolang er geen échte leider met mandaat opstaat, (vooral dit laatste lijkt zeer onwaarschijnlijk) zullen wij overgeleverd blijven aan de gangbare (politieke) cultuur.
  Wat deze cultuur inhoudt wordt steeds duidelijker, zelfs voor de doorsnee inwoner van de geliefde klip.
  De recentelijk getoonde onvrede inzake, hoe misplaatst de verwoording ervan ook moge zijn geweest, behoort onze “uitverkorenen” tot de gewenste cultuuromslag aan te zetten.

  Het zal mij ten zeerste benieuwen of zij de ernst hiervan inzien inmiddels. Vooralsnog vrees ik het ergste: de status quo blijft gehandhaafd, met alle gevolgen van dien.

 13. Joep heeft 100% gelijk, met 100% belasten zijn de topsalarissen eenvoudig af te toppen, maar de wil is er niet.

  Gijsbertha tekende zelf voor het idiote salaris van Paul de Geus bij de UTS terwijl geen enkele politieke partij ooit het salaris van Philip Martis die al DERTIG JAAR een miljoen opstrijkt (naast riant betaalde side jobs bij Girobank, CHB en APNA) heeft willen aanpakken.

  En dan heb ik het nog niet eens over nietsnutten die in de private sector nog nooit wat gepresteerd hebben maar parasiteren op hun vriendjes bij de overheid. Neem de enge gladjanus Aal-vin Daal (schoothondje van sushi Suzy) die iedere maand VIJF stortingen uit de staatskas op zijn rekening krijgt:

  Chief of Cabinet
  Minister of Health, Environment and Nature
  Dates Employed Jun 2017 – Present
  Employment Duration3 yrs 1 mo

  Change Manager
  UOOW
  Dates Employed Sep 2015 – Present
  Employment Duration 4 yrs 10 mos

  President
  Secretariat Policy & Corporate Governance
  Dates Employed Sep 2015 – Present
  Employment Duration4 yrs 10 mos
  Location Ministry Traffic, Transport & Urban Planning

  Principal Consultant
  Service Change Manager at Cpost International N.V.
  Dates Employed Jun 2015 – Present
  Employment Duration5 yrs 1 mo

  Change Manager
  Police Force of Curacao
  Dates Employed May 2013 – Present
  Employment Duration7 yrs 2 mos

  De modus operandi van Aal-vin is nergens zijn werk afronden, zodat hij (1) niet afgerekend kan worden op zijn wanprestaties en (2) onbeperkt kan blijven factureren.

  En onze controlerende instanties als SOAB en Rekenkamer maar ook de interne controle afdelingen van bovenstaande instanties kijken collectief de andere kant op.

 14. Joep Meloen

  @ Curacao Revisited,

  Neem aan dat jouw reactie ironisch is bedoeld. Deze ‘helden’ hebben UTS, SVB en Aqualectra down the drain geholpen, Curoil zal spoedig volgen. Geloof niet dat deze toppers werkelijk welkom zijn bij een ander bedrijf met deze track record.

  Willen we de inkomens inperken en blijven zij weigeren ?
  De oplossing is zo simpel dat deze regering die niet eens wil zien. Ik heb het al grofweg een anderhalve maand geleden aangegeven………………..gewoon 100 % belasting invoeren op beloningen die een bepaald bedrag te boven gaan. Dan heb je geen gedonder met rechtszaken, valt er geen moer aan te doen en probleem is van tafel.
  Maar ja, je moet wel willen, anders werkt het niet.

 15. Curacao revisited

  “Deze hufters verderven de aarde. ”
  wat een afgunst van iedereen weer. Laten wij blij zijn dat deze toppers hun kennis en kunde beschikbaar stellen ten bate van Curacao en niet in het buitenland actief zijn. Mensen als Sluis, Martis, Lasten, Chos Romero en Reinald Curiel zouden in het buitenland een meervoud verdienen van hun huidige salaris dus laten wij dankbaar zijn dat deze mensen hun bloed, zweet en tranen voor Curacao ter beschikking stellen

 16. Giselle McW weet er weinig van af. Laat een goede jurist ernaar kijken. Bij elke NV benoemt de aandeelhouder een directeur en kan hij deze ook ontslaan. Hier dus ook het geval. Het kan niet zo zijn dat een directeur een bedrijf in gijzeling kan gaan nemen? Daarnaast mogen we hopen dat een rechter ook het maatschappelijk belang in zijn beslissing meeneemt.

 17. Emma Stuive. Zonder twijfel beste Emma. Het is bekend dat leden van de regering parasiteren op de arme Curacaose bevolking en dat ze mensen uit hun eigen bevolkingsgroepen beroven. Het is droevig maar waar dat heel veel mensen op Curacao in deze tijd een moeilijk en zelfs wanhopig leven hebben. Deze dieven kunnen nooit eerlijke leden van de maatschappij worden. Zij kunnen en willen hun geest niet hervormen, opdat zij zich ervan kunnen vergewissen wat een goede en welgevallige wil is. Zie je nu beste Emma waaróm Rutte zijn poot stijf houdt erop aandringt dat de regering moet hervormen? De (Cur.) regering kan fluiten om hulp van Nederland zolang zij zich niet nederig opstellen en de vereisten en voorwaarden aanvaarden. Nederland is allang op de hoogte wat deze regeringsleden uithalen. Deze corrupte bende heeft op flagrante wijze zijn macht misbruikt. Let wel Emma, macht die niet door liefde, wijsheid en gerechtigheid wordt beteugeld, is ultra gevaarlijk. Deze regering gebruikt zijn macht niet ten goede van het volk. Daarom zijn ze ook een voorwerp van haat geworden. Deze hufters verderven de aarde. In tegenstelling tot gewone misdadigers, gebeurt het zelden dat corrupte leidinggevende personen en politici in de gevangenis terechtkomen of hun onrechtmatig verkregen geld terugbetalen. Waarom? Simpel, Doordat omkoperij en het geven van steekpenningen en smeergeld in het geheim gebeurt, en is het vaak moeilijk om corruptie op hoog niveau aan het licht te brengen. Ik wens je heel veel sterkte in de toekomst Emma. Tene duru swa, no laga bai. Pronto lo tin cambio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *