30 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CC | New auction scheduled for Bullenbaai tank amid payment delays

WILLEMSTAD - The oil stored in the tank at Bullenbaai is poised for another round of auctioning as the initial buyers failed to meet their payment obligations. ...

DH | Marvio Cooks calls out shameless campaigning

PHILIPSBURG--Party for Progress (PFP) candidate and deputy leader Marvio Cooks brings attention to the shameless campaigning being done using student athletes. Cooks, president of Soualiga Youth Basketball Association...

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

Democracy now! | Thursday, November 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Toespraak Statenvoorzitter in Ipko

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Toespraak Statenvoorzitter in Ipko
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

Onze Statenvoorzitter de heer Millerson heeft in zijn toespraak aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) onder andere het volgende naar voren gebracht: Als wij echt geloven in één Koninkrijk dan is iedereen gelijkwaardig in de kans om zelfredzaam te zijn, waar zij ook kiezen om zich binnen het Koninkrijk te vestigen.

Gaarne vraag ik de heer Millerson aandacht voor gelijkwaardigheid binnen zijn eigen land Curacao. Het Koninkrijk bestaat uit 4 landen met voor ieder dezelfde Nederlandse nationaliteit. In de Staatsregeling van Curacao staat in de eerste zin: Wij, het volk van Curacao.

Wie is nu het volk (de Curacaoénaar) van Curacao, dat staat in het eerste artikel van de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU). Hierin staat dat deze LAR niet van toepassing is voor Nederlanders die geboren zijn in het land Curacao. In artikel 3 staat dat Nederlanders van de andere landen van het Koninkrijk toegelaten kunnen worden van rechtswege. In de Staatsregeling staat dat de leden van de Staten worden gekozen door de ingezetenen van Curacao met de Nederlandse nationaliteit, met andere woorden niet door het volk van Curacao plus de andere ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit, maar door alle ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit.

Het land Curacao heeft op een rare manier zijn volk gedefinieerd en hierdoor ontstaat er ongelijkheid binnen het land Curacao en binnen het Koninkrijk. Bijvoorbeeld moet nu een Curacaoénaar (zoals hierboven genoemd) met een ‘niet van toepassing verklaring op de LTU rondlopen om aan te geven aan de autoriteiten dat hij/zij Curacaoénaar is en kan een van rechtswege toegelaten Nederlander (die zijn hele leven met deze van rechtswege moet rondlopen) met de Nederlandse nationaliteit uit de andere landen nooit Curacaoénaar worden.

De bestuursrechter heeft in een vonnis (GEA 18-08-2017) een Nederlander toegewezen dat zij recht heeft op een verklaring van niet van toepassing na jaren van rechtswege toegelaten te zijn.

Mijn verzoek aan de Statenvoorzitter en alle overige Statenleden is deze ongelijkheid recht te zetten en mij de mogelijkheid geven tot het volk van Curacao te behoren naast mijn Nederlanderschap, doordat ik in Nederland ben geboren. Begin met het vastleggen van het volk van Curacao zoals genoemd in de Staatsregeling in een aparte landsverordening en regel vervolgens de gelijkheid van alle Nederlanders die hier toegelaten zijn, geef die Nederlanders die ook Curacaoenaar willen zijn deze mogelijkheid.

Net zoals een buitenlander in het Koninkrijk kan naturaliseren. Laat ook de gelijkwaardigheid zien in het eigen land, dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Henk Pasman,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @TRUI | 10 januari 2019 om 23:35 |
  quote:
  “Pasman en Bash hebben gelijk: het Curacaose volk is verre van the world’s finest.”
  unquote.

  PASMAN en BASH hebben nergens het bovenstaande geschreven. BASH schreef in algemene zin:
  quote:”En dan gaat het niet over het feit of een volk world’s finest is ja of nee.” unquote.
  Korsow wordt niet bij naam genoemd. Het is TRUI die deze conclusie trekt. Zoals uit haar reactie blijkt onderschrijft mevr./mej. TRUI haar eigen stelling.

  Verder: Zoals FRANK al schreef
  “Goed lezen is ook een kunst”
  dappere DODO

 2. Pasman en Bash hebben gelijk: het Curacaose volk is verre van the world’s finest.

  Ik ben jaren geleden vanuit PWC Nederland bij PWC Curacao gaan werken, en ik schrok van het gebrek aan intelligentie, werklust en sociale vaardigheden bij mijn lokale collega’s. Ik schaamde me vaak zo voor hen, dat ik ze niet mee naar de klant nam en alleen op kantoor werkzaamheden liet verrichten.

  Nee, vreemd dat Pasman bij dit volk wil horen.

 3. “Henk heeft zijn blinddoek afgedaan en is **** geworden”
  dat staat er.
  Het gaat jullie helemaal niets aan, ik bepaal zelf of ik tot het volk van Curaçao wil behoren!!!!
  Ben ook helemaal niet geinteresseerd in wat jullie daar van vinden, het zegt mij meer over jullie beide niveau ( frank en maurice).
  Het onderwerp gaat over ongelijkheid.

 4. Goed lezen is ook een kunst, Henkie.

  Maurice maakt je niet uit voor **** maar stelt de terechte vraag waarom je tot het volk van Curacao zou willen behoren.

  Dat volk is niet bepaald the world’s finest, om het nog eufemistisch uit te drukken, niet dan?

 5. @ maurice doe je eigen blinddoek af en vertel je echte naam, zodat een ieder weet wie Henk Pasman uitmaakt voor mondi monkey.
  Ten tweede het heeft verder niets te maken met het onderwerp.
  Wie zou zich eigenlijk moeten schamen?

 6. ‘Mijn verzoek mij de mogelijkheid geven tot het volk van Curacao te behoren.’

  Henk heeft, voor degenen die de film Bird Box hebben gezien, zijn blinddoek afgedaan en is mondi monkey geworden?

  Ik zou me schamen tot het volk van Curacao te behoren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties