29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Toerisme: eroderende hotelmarkt (2)

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Fred van Rooijen aan het woord.

Afgelopen week is in het Antilliaans Dagblad een opiniestuk verschenen van hoteleigenaar Hans Robben. Ik heb respect voor iedere ondernemer die eigenhandig zijn brood verdient en respecteer zijn mening. Anderzijds is het jammer dat de heer Robben een onjuist en onvolledig beeld schetst.

- Advertentie -

De heer Robben schrijft dat de problemen in de hotelsector veroorzaakt worden door met name de wildgroei in alternatieve accommodaties, een stuurloze CTB en de overheid. Naar mijn mening wordt door de heer Robben een onjuist beeld geschetst. Hij schrijft dat omzetbelasting (vaak) niet wordt afgedragen, dat de premies over gemaakte uren niet worden betaald en dat over de winstbelasting al helemaal niet wordt gesproken. Ik wil daar een ander verhaal tegenoverzetten.

Tijdens een uitzendperiode vanuit Nederland zijn wij verliefd geworden op Curaçao. Dit heeft ertoe geleid dat wij in 2007 een huis hebben laten bouwen in een wijkje richting Westpunt. De buren waren (en zijn nog steeds) erg blij dat de onbebouwde kavel die voor het storten van puin gebruikt werd, eindelijk werd bebouwd.

Ons huis is door een lokale aannemer gebouwd, de materialen zijn gekocht bij Building Depot en Kooyman. Er is loonbelasting, omzetbelasting en invoerrechten betaald door de leveranciers. Nieuwe hotels kunnen goederen belastingvrij invoeren middels een tax-holiday.

Over de huuropbrengsten betaal ik omzetbelasting en inkomstenbelasting. Dit laatste in tegenstelling tot nieuwe hotels die vaak een vrijstelling hebben middels een tax-holiday.

- Advertisement -

Daarnaast is het tarief van de inkomstenbelasting ook nog eens hoger dan dat van de winstbelasting die bedrijven moeten betalen. Door ons enthousiasme over ons huis op Curaçao hebben al vele collega’s, vrienden en bekenden ons huis gehuurd. Deze personen waren nooit naar Curaçao gekomen als wij geen huis op het eiland hadden gehad.

Daarnaast hebben ook vele onbekende gasten ons huis gehuurd. Menig restaurant, autoverhuurder, duikschool of supermarkt op Curaçao heeft van deze vakantiegangers geprofiteerd. De belastingen over deze verhuur zijn overigens allemaal voldaan. Als afronding een opmerking over kwaliteit en service.

Vele accommodaties hebben een waardering op bijvoorbeeld Zoover. Het is opvallend dat met name particuliere verhuurders hoog scoren. Wellicht zouden professionele verhuurders aan een hogere waardering kunnen werken. Dat zou pas echt een goede reclame voor Curaçao zijn.

Fred van Rooijen,
Antilleandream

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -