27.1 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 09:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Stem PAR of speel Russische roulette!

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Donardo Vrolijk aan het woord.

Wat gaat er gebeuren op 19 maart? Is de kiezer zich ervan bewust dat we midden in een heel zware crisis zitten? En dat er een grote wereldrecessie aankomt? En dat het Coho de komende 6 jaar nagenoeg onze enige redding zal zijn? Zal de kiezer in dit verband gaan voor het Coho en de weg inslaan van zekerheid, vooruitgang en wederopbouw door een hoge graad van samenwerking met Nederland óf zal de kiezer gaan voor het heronderhandelen tot zelfs afwijzen van het Coho en de slopende weg opgaan van de confrontatie met Nederland waarbij Curaçao vooral veel tijd kwijt zal zijn aan de politieke discussie over autonomie en de voorwaarden die Nederland wel of niet mag stellen in ruil voor (financiële) hulp?

Ik wil met het bovenstaande in het achterhoofd graag mijn advies geven aan de kiezer op Curaçao. Mijn advies luidt: stem vooral én massaal op de PAR en geef daarmee de PAR en haar leider Eugene Rhuggenaath een duidelijke leidende rol in de regering 2021-2025. Waarom? Niet omdat de PAR het op alle vlakken nou zo perfect heeft gedaan in de afgelopen 4 jaar, maar meer en vooral omdat de PAR wat betreft het Coho als enige partij een dubbele garantie biedt. De PAR is het namelijk én 100 procent eens is met de hoofdlijnen van het Coho én heeft het de ervaring, de capaciteit en de interne cohesie om het Landenpakket behorende bij het Coho in de komende 6 jaar succesvol uit te voeren.

- Advertentie -

Alle andere partijen – en zeker de nieuwkomers – hebben hetzij de ervaring niet, hetzij de capaciteit niet, hetzij de interne cohesie niet en/of hebben ze iets aan te merken op het Coho dat varieert van het Coho te willen heronderhandelen tot zelfs van tafel te willen vegen. Het laatste zonder een reëel alternatief te bieden. Hier draait het om in de komende verkiezingen. Dan nog iets over interne cohesie binnen partijen.

Een hoge mate van interne cohesie wijst op binding, eensgezindheid, standvastigheid en stabiliteit. Dit is voor het voortbestaan van het Coho de komende jaren zeer belangrijk. Zeker als het moeilijk wordt en er lastige beslissingen genomen moeten worden. Bij de PAR is deze interne cohesie niet perfect, maar verreweg het hoogst.

Wijst politiek leider Eugene Rhuggenaath een specifieke kant op, dan komt het niet of nauwelijks voor dat zijn partijgenoten een andere kant op lopen. Dat is bij de meeste andere toonaangevende partijen een stuk minder tot zelfs ver te zoeken.

Kijk bijvoorbeeld maar naar coalitiegenoot MAN. Daar is het op cruciale momenten al een paar keer voorgekomen dat partijleider Steven Martina een kant op wijst en daarna bepaalde partijgenoten compleet een andere kant op lopen. Dit met als resultaat dat Martina wordt teruggefloten en er spanningen ontstaan. Zo’n toestand van instabiliteit zou bij de uitvoering van het Coho funest zijn. Dat moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Vandaar ook mijn stemadvies.

- Advertisement -

Partijen zoals de MAN zonder het nodige ‘cement’ tussen de blokken, kunnen geen leidende rol spelen in een regering, hoe goed de leider of individuele partijleden ook zijn. Er is in deze crisis simpelweg geen tijd om Russische roulette spelen met de toekomst van Curaçao!

Ik wens de Curaçaose kiezer veel wijsheid toe.

Donardo Vrolijk,
Den Haag – Nederland

- Advertisement -

Artikel delen

31 reacties

 1. Ik was 1 van de malloten die in 1995 zijn stem (mocht voor de eerste keer stemmen) uitbracht op Miguel van PAR. Nog elke dag bid ik voor vergeving van deze misstap in mijn jeugd.

 2. Dit moet wel zo ongeveer de slechtste propaganda voor een politieke partij ooit zijn.

  Stem op ons, want wij zijn het minst slecht !!

  Daar zakt je broek toch letterlijk gewoon van af !

  Vorige verkiezingen hadden we iets van 16 of 17 partijen en geen enkele partij kwam in aanmerking voor mijn stem. De ene partij was not corrupter dan de ander. De nieuwkomers waren dromers en leefden op een roze wolk.

  Bij deze verkiezingen is het niet veel beter, de gevestigde partijen zijn door en door rot, maar helaas is het bij de nieuwe partijen niet veel beter dan de vorige keer. Ook nu weer zijn er veel 1 issue partijen en een paar hebben zoiets van: ‘laten we maar een paar veroordeelde criminelen op de lijst zetten, dan weet iedereen tenminste waar wij voor staan’.
  Kortom, ik zou niet weten op wie ik zou moeten stemmen, het is en blijft een trieste vertoning dat we geen integere partijen op het eiland kunnen vinden.

 3. STEMADVIES
  Er is helaas geen enkele partij meer overgebleven die de moeite waard is om op te stemmen.
  Wat zou er gebeuren als niemand meer stemt? Helaas een theoretisch geval, slechts een gedachte, dus zullen we het nooit te weten komen. Het blijft bij speculaties.

 4. PAR mag blij zijn als hun aantal zetels halveert na de circusvoorstelling van de laatste 4 jaar onder regie van onze mislukte Kennedy.

  Ergens kan ik me wel vinden in Tuna’s redenatie maar ik gun die grafhonden het gewoon niet. Dan nog liever een dandy directeur/kapitein van chata die het het schip al verlaten heeft eer het gezonken is… Alhoewel dat natuurlijk óók armoe troef is.

 5. De par als redder van de samenleving.
  Stem massaal op de par de enige partij die bewezen heeft dat ze de goede weg in willen slaan.
  Is dat zo? De par loopt te schipperen met “talk the talk” en doet zeker niet “Walk the walk”. Bestrijden van de Friends and family politiek heeft de par niet gedaan sterker nog de par doet vrolijk mee of het nu gaat om steun aan insel, de aanstelling van Stella van rijn of het onderhoud aan de brug. Niet bepaald voorbeelden van “walk the walk”.
  Welke maatregelen zijn er nu echt genomen om in aanmerking te komen voor de steun? Ja aangenomen maar niet begonnen met de uitvoering.
  Wat er wel gedaan wordt is de bevolking de volgende isla worst voor te houden eerst klesh en nu de volgende en intussen verdwijnen er weer miljoenen.
  De bevolking moet massaal op een partij stemmen die zich (nog) niet schuldig heeft gemaakt aan de policy die ons in deze situatie gebracht heeft.
  Dit is het enige, en juiste, signaal dat de bevolking aan de politiek kan geven: “als je je Friends and family blijft bevoordelen krijg je onze stem niet.

 6. @David, welkom o[ Curacao
  U bent ongetwijfeld een goed mens. maar Curacao is naar de kloten….. nogmaals welkom, maar welkom in de realiteit!!!!!!

 7. Als nieuwe inwoners zouden wij graag onze stem geven aan die partij die het goede voor heeft met de bevolking en niet alleen aan zichzelf denkt. Wij hebben een jaar lang secuur de wederwaardigheden van de regering gevolgd en daar werden wij niet vrolijk van. De namen van corrupte bestuurders vlogen ons om de oren. De zelfverrijking van die lieden inclusief vriendjes en familie was blijkbaar schrijnend , als alle berichten tenminste waar zijn. Maar wij lazen en hoorden zoveel dat er toch wel wat van waar zou moeten zijn. Wij hebben diverse malen voedsel gedoneerd bij de diverse supermarkten . Hebben de leiders dat ook gedaan? Dat zal wel niet, want als ik leider was zou ik me doodschamen als iemand mij zag terwijl ik ook voedsel zou schenken. Een groter brevet van onvermogen zou je jezelf niet kunnen geven. Resumerend: geen idee aan wie wij onze kostbare stem moete geven.

 8. De enige oplossing is toevoegen aan BES. Dus BESC, of BECS, of CEBS, of SEBC, of EBCS, of ECSB, of …….. vul maar in. Maakt niet uit, zolang de huidige status maar wordt opgeheven en Nederland echt verantwoordelijke wordt, zowel bestuurlijk als financieel.

 9. Ongevraagd advies.
  Colportage op afstand,
  uit het hart gegrepen,
  begaan en empathisch
  met hart voor de zaak.
  Welke zaak?
  Daar uit het hoge noorden,
  ver van ons,
  mooi van ver,
  ver van mooi,
  is het mooi praten.
  Weldoorvoed en goed gelaafd,
  gespeend van nepotisme
  en neo kolonialisme.
  Gelukkig nu een van ons,
  met zendingsdrang.
  Ik neem het ter harte
  maar luister toch naar
  mijn innerlijke stem,
  die hier resoneert.

 10. “Alle andere partijen – en zeker de nieuwkomers – hebben hetzij de ervaring niet, hetzij de capaciteit niet, hetzij de interne cohesie niet en/of hebben ze iets aan te merken op het Coho dat varieert van het Coho te willen heronderhandelen tot zelfs van tafel te willen vegen.”

  Als dit het nivo van “argumenteren” is, dan lust ik er nog wel een paar.

  Wat een waardeloze opinie, louter gebaseerd op angst de slechte raadgever.

  Ieder die de krant leest heeft kunnen constateren wat een puinhoop de coalitie er van heeft gemaakt. Hoe beschamend zij zich hebben opgesteld richting Nl (remember suzy met haar WIC en de minister president die dat allemaal toelaat), hoeveel kostbare tijd er onnodig verloren is gegaan met de onderhandelingen, het verhogen van de salarissen voor ministers en statenleden (!), etc. etc. etc. En dat allemaal over de rug van het volk, waarvan een zeer groot deel afhankelijk is van de voedselbank. Nee, deze regeringsperiode zal me voor altijd bijblijven in zeer negatieve zin. De regering/coalitie was er niet voor het volk. Nooit meer PAR.

 11. “Mijn advies luidt: stem vooral én massaal op de PAR en geef daarmee de PAR en haar leider Eugene Rhuggenaath een duidelijke leidende rol in de regering 2021-2025.”

  Problem is Eugene is geen leider. Hij is niveau kleuter that throws hissy fits. In zijn eigen woorden : “No ta mucha manda mi ta”

  Zo een uitspraak zou je verwachten van een kleuter … niet van een volwassen mens, laat staan een zogeheten “leider”

 12. Zou graag een eactie van Dhr Vrolijk willen hebben na het lezen van al de commentaren van de mensen die hier WEL wonen.

 13. Heeft Minpres van PAR niet gezegd: Mi no ta mucha manda di Hulanda?? Hij heeft het COHO op alle mogelijke manieren vertraagd en nu zou PAR het beter doen? Ze hadden 4 jaar en wat ze hebben gedaan is familie en vrienden te benoemen, niks presteren,salarissen van hunzelf verhogen. Ze konden niks uitvoeren omdat ze bovendien geboicot zijn door alle andere partijen van coalitie en tegenstanders. En nu, volgens dhr.Vrolijk zullen ze het wel kunnen? Helaas het is geen enige partij die te vertrouwen is, maar hier moet het niet zijn: beter slechte bekende dan goede onbekende.

 14. …”Laat duidelijk zijn de COHO niet de verdienste is van PAR of MAN.’…@ Just saying.

  Juist….Zeker niet, COHO is de verdienste van Knops/NL. Die graag een geordende administratie wil zien. van MAN al helemaal niet. en PIN zeker niet.

  Heel veel gedraal , met als resultaat vertraging na vertraging,. Met als verdienste : Ophoging minister enstatenlid salaris.

  COHO is het product van NEderland.. om hier orde op zaken te stellen.

 15. @ Just Saying, 100% mee eens. De enige reden dat er getekend is omdat de schatkist helemaal leeg was en overheids/ministerssalarissen niet meer konden worden. en heeft niets te maken het COHO.
  Van alle in juni vorig jaar vastgelegde bezuinigingen is in financiële zin nog niets gerealiseerd cq wettelijk vastgelegd, sterker nog de ministerssalarissen zullen binnenkort verhoogd worden. Met een paar vakantie dagen inleveren komen we er niet.
  En wat moet er van de COHO projecten terecht komen als deze grotendeels moeten worden uitgevoerd door politiek benoemde top ambtenaren.
  Maar ja, het COHO verhaal is een mooi argument voor Knops geweest richting de 2e kamer.
  Dan maar Russisch roulette. Slechter kan het niet worden.

 16. Stem massaal op MFK, KDNT en PS, het is de snelste weg om ingrijpen van Nederland te bereiken en een bijzondere gemeente van Nederland te worden. De genoemde partijen ervoor zorgen dat we binnen een jaar totaal en absoluut en onherstelbaar failliet zijn.

  Zelf kunnen we het niet, dat is na tientallen jaren `zelfstandigheid` en een trieste 10 -11 jaar lang durende poging om zelfstandig `landje te spelen` overduidelijk bewezen. Dus stem op de criminelen en zwakzinnigen om de idioterie dat we het zelf kunnen zo snel mogelijk in de sushibak te krijgen.

 17. Henk is een trouwe PAR stemmer: al worden er 100 hellingsbanen aangelegd en afgebroken, dan nog stemt Henk op PAR. Kunnen wij hiermee concluderen dat de PAR nu niet meer een politieke partij is maar een sekte?

 18. Laat duidelijk zijn de COHO niet de verdienste is van PAR of MAN. Terwijl we op 1 juli 2020 met de hervormingen hadden kunnen starten is door deze partijen het proces dusdanig vertraagd dat er 9 maanden later nog steeds niets is gebeurd. ‘PAR is het op hoofdlijnen eens met de inhoud’ , ja omdat de onderwerpen in het landenpakket niets nieuws zijn. Ze stonden in het regeerakkoord, in het groeiakkoord en nu weer in het landenpakket. Grote vraag is: waarom zou PAR nu wel tot daadwerkelijke uitvoering van de plannen overgaan terwijl zij een lange reputatie hebben opgebouwd van pappen en nathouden? Minjus (#2) is verantwoordelijk voor het verlies van 600 kilo cocaine en mag gewoon blijven zitten, de statenvoorzitster(#3) is mede verantwoordelijk voor de recente chaos in de staten en #4 (min VVRP/GMN) vult zo ongeveer dagelijks de krant met alle vormen van onkunde. En daarop moeten we vertrouwen om de broodnodige hervormingen door te voeren? PAR heeft de afgelopen 4 jaar nogmaals de kans gekregen om te laten zien waar ze voor staan, en dat is voor vrijwel iedereen die na het kabinet Schotte dacht nu een ‘nette’ regering te krijgen op een enorme teleurstelling uitgelopen. En nu horen we weer dezelfde beloftes van zowel PAR als MAN over wat men van plan is te gaan doen terwijl men 4 jaar lang op de handen heeft gezeten. Sorry Donaldo, maar met deze PAR-lijst gaat het 100% niet gebeuren. Het zelfreinigend vermogen ontbreekt volledig.
  Ik geef een nieuwe generatie politici een kans.

 19. PAR heeft een pluspunt, ze zijn willing om 100% met Nederland samen te werken.

  Niet willing maar ze hebben geen andere keuze, En hun salarissen willen ze toch doorbetaald krijgen

 20. Het is al jaren de partij waar nepotisme hoogtij viert! Kijk hoe een figuur als Croes nog even wordt benoemd. Een 0,0 figuur zonder enige ervaring op onderwijs.
  Overigens is de MAN met McW geen haar beter, het mens viel flink door de mand dichter Chanel eerst te laten benoemen en haar LinkedIn te corrigeren als ‘vrijwilligster ‘.
  Al met al het is en blijft dweilen met de kraan helemaal open.
  Het was niets is niets en zal nooit wat worden.
  Ook de komende jaren niet.
  Mark my words!!

 21. Mooi stukje van @Fox.

  En moet zeggen, er wordt een punt gemaakt. PAR heeft een pluspunt, ze zijn willing om 100% met Nederland samen te werken.

  Je weet idd niet wat partijen die nog nat achter de oren zijn voor fratsen uithalen.

  Moet er ook niet aan denken dat zwakbegaafde tronie Pik aan het roer komt of In en corrupte of dubieuze black power partijen als PS en TpK aan de macht komen.

  MAAR dat wil niet zeggen dat we de shit van Zita korupshon moeten pikken en de flaters en pappen en nathouden beleid van MBO jurist Quincy.

  Ook niet gediend van Capriles.

  En Etienne, voorkomende politicus, sympathiek..maar liet al deze corruptie van MAN, PIN en PAR toe

 22. Met de PAR aan de macht is het eigenlijk pappen en nathouden.
  Dezelfde situatie die we nu al jaren hebben blijven we hebben. De corruptie en nepotisme gaat door, de armen blijven arm en de elite blijft rijk. De PAR weigert hier iets aan te doen.
  En elke keer komt Nederland toch weer over de brug.

  Het beste is dat we gewoon echt op onze bek gaan en dan helemaal opnieuw gaan beginnen en eventueel als provincie of gemeente van Nederland.

 23. Helemaal eens met Donardo. PAR staat voor steun en controle uit Nederland, en dat is wat we nodig hebben. Komun is wellicht een nog beter alternatief, maar die gaan niet veel stemmen krijgen.

  PAR heeft het de afgelopen jaren ook niet goed gedaan, maar is bij gebrek aan beter het beste alternatief.

  Het benoemen van zijn buurvrouw op Juliandorp, mafiameid Stella van Rijn, tot voorzitster van de commissie Integriteit, was een grote misser van Ruggenaath. Om de missers van ‘senora snoepreis’ AlKLM Walle en ‘family and friends first’ Lola Leito nog maar niet te noemen.

 24. PAR staat helemaal niet achter Coho: Rhuggenaath heeft het process stelselmatig vertraagd om inmenging vanuit Nederland te vermijden. Pas toen het geld op begon te raken stemde PAR in met Coho.

  Iedereen die Coho of aansluiting met Nederland wil, kan beter bij KUMUN terecht

 25. Als Donardo Vrolijk het zegt…

  Ja want Alcala en Zita doen en deden toch wat ze zelf willen. Ruggy kon niets doen. Zijn partijgenoten luisteren niet naar hem en coalitie genoten niet en samenwerken met de oppositie lukt Ruggy ook al niet.
  En op het laatste moment nitwits als Steven Croes en Emiilou Capriles een leuke dure baan geven. Isla dossier blijft een fiasco.
  PAR is het gewoon niet!

 26. Par ministers hebben voor zich zelf gezorgd,door salaris ta verhogen,en nog steeds noks aangedaan aan die vier mensen di miljoenen per jaar verdien,en een bevolking die onder armoede lijd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -