28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Solidariteit begint bij jezelf, en dat geldt ook voor de overheid

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Solidariteit begint bij jezelf, en dat geldt ook voor de...
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Laurens Keesen aan het woord.

Op vrijdag de 13e maart werd Hato gesloten voor inkomende vluchten. Een terechte maatregel. Maar op dat moment werd onze economie de nek omgedraaid. En het beetje dat nog bleef draaien is met de lockdown van 30 maart ook gestopt.

Het lijkt erop dat we het virus redelijk onder controle hebben, onze overheid luistert gelukkig goed naar Izzy. Een pluim voor iedereen die zich daarvoor ingezet heeft. Keep up that good work!

Maar wat heeft onze overheid in die kleine vier weken concreet gedaan om onze zwakkeren te steunen, zodat ze te eten hebben? De mensen die al bijna vier weken geen inkomen meer hebben, en dus geen eten. Ik zie gelukkig heel veel goede particuliere initiatieven van onder andere Voedselbank, Jason Vic, Coraline Kooistra en nog veel meer (ben zelf ook een mini-hulpprogrammaatje gestart met voedselpakketten). Heel goed allemaal, want solidariteit begint bij jezelf. Laten we dit soort initiatieven allemaal steunen.

En wat doet onze overheid? Mooie plannen maken….. In tijd van crisis moet je minder plannen maken, en meer handelen. Als je huis in brand staat ga je geen plan maken hoe je het gaat blussen. Je gaat blussen. Onze minister van Financiën Gijsbertha heeft bedrijven opgeroepen alsnog hun winstbelasting te betalen (want bijna niemand heeft dat gedaan 31 maart).

,,Want anders kunnen we niets betekenen voor de hulpbehoevenden”, zegt hij. Meent hij dat echt? Kan hij de hulpbehoevenden niet helpen als er geen winstbelasting betaald wordt? Dat weiger ik te geloven. De overheid heeft geld om iets te betekenen voor de hulpbehoevenden, alleen is er minder geld dan vroeger, en dus moet je de tering naar de nering zetten (je uitgaven afstemmen op je inkomsten).

Gelukkig heeft de regering ook een plan B voor als de bedrijven hun belasting niet (kunnen) betalen: veel geld lenen. Ik hoop dat Nederland helpt door te doneren aan de organisaties die wel wat doen (zoals de Voedselbank en vele anderen).

Maar ik ben bang dat als Nederland de overheid helpt, dat dit gebruikt wordt om het publieke apparaat in stand te houden (lees: ambtenaren en ministers salarissen uit te betalen). Nu is dat goed als het vitale diensten betreft zoals ziekenhuis en politie. Maar iedereen brengt nu offers, waarom de ambtenaren en ministers niet?

We zullen het echt met zijn allen met minder moeten doen als er geen economie meer is. Dat is de realiteit, ook voor ambtenaren en ministers. Het is in mijn ogen onjuist om je hand op te houden als je niet eerst zelf de broekriem aangehaald hebt.

Beste ministers, ik denk dat alle lonen in de publieke sector voor het deel boven de pak ‘m beet 2.000 met 50 procent gekort kunnen worden. Dus iemand met een loon onder 2.000 houdt het. Iemand met een loon van 3.000 krijgt nog 2.500. En iemand met een loon van 10.000 krijgt nog 6.000. Dat schaadt de economie niet, want mensen kunnen behalve basisbehoeften toch niks uitgeven en de hypotheeklasten zijn opgeschort. En als je dat geld dan gebruikt voor voedselhulp aan de armen en zwakken die hun inkomen kwijt zijn, dan komt het wel in de economie terecht EN dan voorkom je honger en opstanden.

Wat mij betreft mogen onze echte helden (de vitale diensten zoals ziekenhuis en politie) ontzien worden van zulke maatregelen. Maar de ministers zelf niet. En daarna mag de regering dat ook in de private sector voorstellen of zelfs afdwingen. En pas daarna je hand ophouden. En in de tussentijd doneer alsjeblieft een groot deel van wat je niet nodig hebt voor je eigen basisbehoeften aan de voedselbank en andere private initiatieven om de zwakkeren te ondersteunen.

Laurens Keesen (actuaris), Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Plantillen niet te veel aan tillen.
    Dat ziekenhuis van een miljard is ook niet essentieel als je t opslot zet. En ruimte maak in een choller volslagen geinfecteerd met alles pandje. Dat sehos heet.
    Maakt mensen alleen maar zieker.

  2. Laurens Keessen heeft tijdens zijn carrière anders heel goed verdiend aan alle rekensommen, maar ondertussen hebben wij een AOV waarvoor niet genoeg geld beschikbaar is, en heeft de overheid een aantal jaar geen premie aan APC betaald: zou deze actuaris misschien ook eens over deze onderwerpen zijn mening kunnen geven?

  3. In de private sector (buiten het toerisme om) nemen veel mensen in bedrijven die nog wel een beetje geld in kas hebben hun vakantiedagen op. Straks, als de economie dan weer een beetje draait heb je het volledige team beschikbaar om te proberen een iets van de schade in te halen. Dit zijn de mensen die het eiland als in de crisis van de afgelopen 10 jaren aan het ondersteunen zijn, al vele jaren geen verhoging meer hebben gezien en zich rot betalen aan belastingen en premies. Hoezo moet de overheid dan afdwingen dat deze mensen ook nog de helft van hun salaris moeten inleveren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties