CURAÇAO – Vandaag deelt Anoniem stukken uit Amigoe over de projectontwikkelaar van Kiki Beach Christiaan van Assendelft van Wijnck. Amigoe 20 februari 2003
Sloper monument Pietermaai wil schikking met OM
Chris van Assendelft van Wijck, de eigenaar van het onlangs gesloopte monument aan de Pietermaaiweg 152, wil een schikking treffen met het Openbaar Ministerie. Dat schrijft advocaat Mirto Murray in een brief aan het parket. Van Assendelft van Wijck zegt het beschermde monument te zullen herbouwen. Offertes zouden al zijn aangevraagd bij de lokale architect.
Volgens een document waar deze krant over beschikt heeft Van Assendelft van Wijck een strafblad. Hij is in het verleden aangeklaagd en veroordeeld voor geweldsdelicten als doodslag, mishandeling met voorbedachte rade, vernieling, verduistering en opzetheling.
Tegen Van Assendelft van Wijck is in januari aangifte gedaan door Stichting ProMonumento wegens de illegale sloop van het pand dat sinds 1994 geregistreerd staat als monument. Door de instorting van het monument te Pietermaai ontstond een gevaarlijke situatie voor zowel de werklieden als de drugsverslaafden die er ‘s nachts vertoeven en daarom zijn de restanten verwijderd. Daarvoor gaf het Monumentenfonds groen licht. Van Assendelft van Wijck zegt zeer ontdaan te zijn door de instorting, temeer omdat hij in Nederland zelf bestuurslid is van Monuments Porte BV die zich als organisatie toelegt op het beheren en behouden van rijksmonumenten.
Uit een artikel uit de Amsterdamse krant Het Parool van 22 januari 2000 blijkt echter het volgende. De stichting Vita et Pax, waarvan Van Assendelft van Wijck bestuurslid is (of was), kocht in 1999 het pand aan de Keizersgracht 326 dat bekend stond als rijksmonument voor een bedrag van 770.000 gulden, vier ton meer dan waarvoor het door een ander bedrijf in 1996 werd gekocht. Eind december 1999 stortte het bijna in waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond aan de Keizersgracht. De stichting wilde het pand slopen en er vier nieuwe appartementen realiseren waarvoor ook een vergunning door de gemeente was afgegeven. Een oud-huurder tekende hiertegen echter bezwaar aan en in afwachting van de uitspraak door de rechtbank mocht het niet gesloopt worden. Toch werd er in december gesloopt waardoor het instortingsgevaar ontstond. Theaterzaal Felix Meritis moest toen tijdens een voorstelling van cabaretier Freek de Jonge compleet ontruimd worden.
BEDREIGING
Van Assendelft van Wijck beschuldigde de verkoper van oplichting in verband met de oud-huurderskwestie. Maar diens advocaat, J. de Wit, verklaarde in hetzelfde artikel dat de koper volledig op de hoogte was. “Van Assendelft van Wijck heeft mij meerdere malen opgebeld op een ‘zeer onsympathieke manier’. Hij sprak op agressieve toon, haast bedreigend.”
Het pand op de Pietermaaiweg 152 is gekocht door de stichting Rosalinde Christel Claire, naar de jongste dochter van Van Assendelft van Wijck. Na de restauratie van het pand zou zij daar ook gaan wonen. Maar de negatieve publiciteit rondom zijn cliënt heeft zijn tol geëist, zo schrijft de advocaat. “Stichtingsbestuurder Citco NV is accuut afgetreden en heeft zich verder teruggetrokken als directievoerder van diverse vennootschappen c.q. ondernemingen waarin Van Assendelft van Wijck een indirect belang heeft.”
BRON: AMIGOE