28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

Ingezonden | Sint Thomascollege: Like & share

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Louis Hilgers aan het woord.

Het doet iedere keer pijn als ik ‘mijn’ school zie. Het moet ook iedere oud-Thomasiaan (leerling of docent) pijn doen als hij ‘zijn’ of ‘haar’ Thomascollege (bovenbouw) aan het L.B. Smithplein op Otrobanda ziet. Een van de meest roemruchte scholen van Curaçao, Sint Thomascollege (MAVO) – ik weiger het categorisch Martinus te noemen – staat er stil, verlaten en armoedig bij.

Dit ooit prachtige ‘Jugendstil/ArtDeco’ gebouw was en is de trots van iedereen die er ooit werkte of studeerde. Hier liggen voor mij bijvoorbeeld de vijf boeiendste jaren van mijn onderwijsleven. Hier ligt de basis van mijn liefde voor onderwijs en voor Curaçao en met name voor Otrobanda. Als gymleraar gezorgd voor een complete gymzaal inrichting, kleed- en doucheruimtes. Er waren basketbalwedstrijden met onze gewichtige en onvergetelijke Sjakie. Maar voor velen toch de school waar ze hun basisvorming kregen of mochten geven. Het doet bijna fysiek pijn als ik er naar kijk.

Sint ThomasCollege | Louis Hiilgers
Sint ThomasCollege | Louis Hiilgers

Er speelde enige jaren terug een vergissing, het RK Centraal Schoolbestuur dacht dat zij eigenaar was van het gebouw, maar dat bleek niet zo te zijn. De school is eigendom van stichting St Thomascollege (als ik de naam correct heb). Er moest plotseling huur betaald worden die het RKCS niet kon en wilde betalen.

Een bescheiden bordje geeft nu aan dat het gebouw te koop is. Voor een luttele NAfl 2.900.000 (2,9 miljoen Antilliaanse gulden), maarrrr …er zit rek in die vraagprijs vertelde mij de makelaar. Hoe dan ook .. verkoop zal onvermijdelijk zijn, hopelijk wellicht krijgt het monumentale gebouw een geweldige nieuwe bestemming annex opknapbeurt. Het wordt misschien wel het mooiste pleintje van Curaçao met het prachtig gerestaureerde Huize Belvédère.

Wel hoop ik van harte dat de TOTALE opbrengst ten goede komt aan het Curaçaose onderwijs! De vele onderwijsbroeders en paters die dit erfgoed hebben achtergelaten, hebben dat gedaan vóór het onderwijs. Laat alsjeblieft NIETS aan allerlei strijkstokken hangen of aan onduidelijke doelen besteed worden. Ik appeleer aan het stichtingsbestuur om de opbrengst te investeren in goede, duurzame infrastructuur voor het onderwijs! Goed onderwijs is in deze snel globaliserende en digitaliserende wereld voor de kinderen van Curaçao Curacao zoooooooo hard nodig! Mijn voorkeur zou Otrobanda zijn, ik word verdrietig als ik zie hoe het daar met sommige scholen is gesteld.

Daarom vraag ik iedere Thomasiaan en allen die Curaçao een warm hart toedragen in het algemeen en de Otrobandista in het bijzonder dit bericht te LIKEN en te SHAREN! (je kunt het vinden op mijn Facebookpagina). Of stuur een mailtje naar [email protected] Bij voldoende reacties zal ik samen met andere Thomasianen een petitie opstellen en die samen met jullie likes bij het bestuur bezorgen! Daarmee appelleren we dan samen aan de wijsheid van het stichtingsbestuur om de volledige opbrengst(en) daar te besteden waarvoor het bedoeld is … het onderwijs op, door en voor Curaçao!!

DUS DOE MEE en LIKE & SHARE

Louis Hilgers,
Nederland

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...