29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Shellwerknemerswijken

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rensley Victoria aan het woord.

Ik moest het zien. Al geruime tijd was dit een wens van Wim van Lamoen, vakbondsleider in functie, om mij al wandelend te gidsen in de historische wijken van voormalige Shellwerknemers. Op 9 juni was het zover. We gingen 6.00 uur in de ochtend van start bij het kerkhof van Kolebra Bèrdè, (Kas Chikí) nabij de wijken Marchena, Veeris, Wishi, Habaai en Morgenster.

- Advertentie -

Veel wist hij te vertellen over wie er allemaal begraven liggen op het kerkhof. Vandaaruit ging de tocht verder richting wijk Sansui, Thorenquest, met veelal sierlijke houten huizen gebouwd door oud-werknemers van de Shell met restafval uit de raffinaderij. De kunst en creativiteit van deze bouwkunsten spatten ervan af.

De wijk Kas Chikí was vernoemd naar de grootte van de huizen. Heel klein voor deze tijd, maar in het verleden was dat groot. Van Lamoen gaf te kennen dat voornamelijk bewoners uit Bándabou in deze wijken kwamen wonen. Binnenlandse migratie noemde hij dit. Daarbij legde hij uit hoe arbeiders via Valentijn met een pont werden vervoerd naar de raffinaderij om hun werkzaamheden te verrichten.

Wij wandelden verder de Schottegatweg West op, richting Buena Vista en Bivak, waar wij de raffinaderij aanschouwden. Daarbij vertelde hij over het kerkhof op het terrein en de geschiedenis hiervan. In de wijk Buena Vista vertelde Van Lamoen over de bouwconstructies en wie er hebben gewoond. De commercie en de aannemers die daar hun bedrijven gevestigd hadden, die voorheen op het terrein van de raffinaderij stonden.

Langzamerhand kwamen wij in Rio Canario, richting Monte Carmelo uit. Wederom wijken waar oudwerknemers van de raffinaderij gewoond hebben. Hier stond een post van het Rode Kruis, dat destijds als een soort ziekenhuis fungeerde. De wijk Suffisant en Muizenberg waren de wijken waar Van Lamoen gepassioneerd het meest over te vertellen had. Hij zat hier op school en werd hier grootgebracht.

- Advertisement -

Aan de Brokopondostraat (Portugees dorp) ligt een braak stuk terrein waar hij in zijn jeugd met anderen sportte. Dit terrein wordt getekend door een aantal gebeurtenissen die hier plaatvonden. Van Lamoen ging op onderzoek uit en vanaf dat moment zette hij zich in om op dit terrein een museum neer te zetten, opdat dit stuk geschiedenis niet verloren gaat, maar levend wordt gehouden.

Zeer emotioneel is hij hierover. En al jaren vraagt hij via de media aandacht hiervoor. Wij naderen de wijk Amerikanenkamp aan de Gosieweg waar de tocht eindigt. Van Lamoen is bereid om tochten te verzorgen om meer mensen in kennis te stellen van dit stuk waargebeurde geschiedenis. Dit was niet zomaar een wandeltocht van 4,5 uur maar een historische expeditie.

Rensley Victoria,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -