28 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Ingezonden | Sehos onverantwoord met geld

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Felix Pinedo aan het woord.

In het verleden verkeerde het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in een zodanige situatie dat, na een harde stakingsactie van de zorgbond CBV, de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) moest bijspringen met een lening van 10 miljoen gulden. Als voorwaarde werd gesteld dat er een commissie in het leven geroepen zou worden om het financiële beleid van het Sehos in de gaten te houden.

Deze commissie bestond uit Wijlen Lionel Capriles ‘himself’, Charles Gomes Casseres, Daphne Kibbelaar en mijn persoon als vertegenwoordigers van de vakbond. Er is maar één vergadering belegd. Voor de rest is er niets van gekomen doordat het Sehosmanagent, nadat de buit binnen was, de zaak torpedeerde. Waarom de MCB dit toeliet is mij onbekend. In 2007 heeft het Sehos weer een lening van 70 miljoen gulden gekregen van een consortium van banken onder leiding van de MCB.

Het Sehos zou deze lening gebruiken om haar schulden af te lossen en betere prijzen te kunnen bedingen. Men heeft echter de schulden aan de werknemers en gepensioneerden niet in acht genomen. Tot op de dag van vandaag staat het Sehos in het krijt voor vele miljoenen guldens aan het personeel en gepensioneerden die daar recht op hebben. Het gaat hierbij om teveel ingehouden premies aan verzekeringen die Sehos in voorgaande jaren niet heeft geretourneerd.

Tot vele malen toe heb ik conform mijn berekeningen in Excel deze schulden prachtig op een rijtje gezet. Deze overzichten zijn verstuurd naar de Raad van Bestuur (RvB) en de Raad van Toezicht (RvT), de vakbond CBV waarvan ik toentertijd ook deel uitmaakte van het bestuur en de Vereniging Gepensioneerden Sehos.

Jarenlang heb ik de besturen van het Sehos aangeschreven om deze schulden te vereffenen met het personeel en gepensioneerden. Tot op de dag van vandaag (maart 2018) is er niets van gekomen.

In 2014/2015 is door Sehos een overbruggingskrediet aangevraagd bij de overheid. Conditie van de overheid was dat er een transitiemanager aangesteld moest worden om één en ander in de gaten te houden en voor een gedegen transitie naar het nieuwe ziekenhuis te zorgen. De Raad van Bestuur Sehos, onder leiding van Javier Hérnandez, ging akkoord met het aanstellen van Elisa Carter met een honorarium van 35.000 gulden per maand. Als ik mij niet vergis, heb ik tot op de dag van vandaag geen enkel rapport gezien of iets gehoord van hetgeen bewerkstelligd is door mevrouw Carter. Of zij er nog zit of niet en wie haar betaalt, is ook een vraag.

De huidige algemeen directeur van het Sehos heeft in de vergadering met de Centrale Commissie van de Staten zijn pleidooi gehouden voor verhoging van het budget van het Sehos. Ik heb niet in 2007, niet in 2015 en ook nu niet gehoord dat het Sehos heeft gezegd dat zij haar jaren oude schulden van de te veel op het salaris ingehouden bedragen, aan het personeel en gepensioneerden moet vereffenen.

Eigenlijk moet dit betiteld worden als diefstal. Er worden (exorbitante) honoraria uitbetaald aan adviseurs en bijstand aan de RvB, terwijl niet gepraat wordt over de schulden aan rechthebbende personeelsleden en gepensioneerden. Menig van hen zijn reeds niet meer onder ons. Na vele brieven mijnerzijds aan de RvB heb ik tot nu toe geen enkele schriftelijke reactie hunnerzijds mogen ontvangen.

Er zijn nieuwe RvB-leden aangesteld, maar het principe van continuïteit in beleid dwingt hen om over te gaan tot betaling van genoemde schulden. Als gepensioneerden hebben wij geen mogelijkheid om te staken. Maar het Sehos dwingt ons om tot zwaardere maatregelen over te gaan die niemand ten goede zal komen.

Ik denk dat ik voor de ‘silent majority’ praat en hoop op hun steun op het moment dat dit nodig is.

Gepensioneerde Sehos na 42 dienstjaren: Felix Pinedo,
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Johan, daar lijkt het op aan te komen. Ik ben zeker zat van dat soort beleid. Niet nu maar sinds jaren al. Zelfs toen ik in dienst was. Mijn verschillende brieven aan hen zijn er getuige van. Kon bijna geen stoel vinden om op te zitten, maar op grond van mijn kennis en ervaring op diverse functiegebieden en een uitstekende staat van dienst, was het moeilijk om mij weg te krijgen, zonder de eventuele financiële gevolgen. Wel eens geprobeerd maar niet gelukt.
    Als ik (misschien samen met anderen) een rechtszaak begin, dan ga ik tot het einde (aanmaningen zijn al gestuurd, in gebrekestelling moet nog volgen, daarna eventuele beslaglegging en daarna naar El Tributo. Ik heb in een gepubliceerde nota van mij reeds gezegd dat de politici met een sterfhuis constructie bezig waren (zijn) net als ze met CEMS (ambulancedienst) hebben gedaan. Ik zat voor korte tijd (2007) in de Raad van Toezicht van CEMS en heb een diepgaand verslag opgesteld en naar het Bestuurscollege (toentertijd) gestuurd en meteen mijn ontslag ingediend. Ook gepublceerd in (Nederlandse) de nieuwsmedia in vijf gedeeltes. Zo’n spelletje met Sehos zal grotere gevolgen hebben. Wij moeten die politici die geen kaas hebben gegeten van het ziekenhuiswezen goed in de gaten houden. Ultimum remedium om ons geld (misschien) te kunnen krijgen; de door mij genoemde traject nu in gang brengen. Als het zo doorgaat zullen wij toch met de gebakken peren zitten met of zonder een aanwijzing van de RMR op gebied van het ziekenhuiswezen of Volksgezondheid.

  2. Precies @ Johan, Pinedo verbaast zich over de houding van MCB maar loopt vervolgens ‘braaf’ mee als er een grotere taart (70 miljoen) te verdelen is. Overigens was het Ben Whiteman die de aanstelling van Carter afdwong als voorwaarde voor het geven van additionele gelden aan Sehos. Een management die haar ‘eigen’ personeel besteelt vecht nu om de management van HNO te worden. Vervolgens gaat Sehos failliet en kunnen de gepensioneerden naar hun centen fluiten.

  3. Wat kun je verwachten met de Giro graaier Garcia en zijn loopjongetje Capella in de Raad van Toezicht?

    Wat kun je verwachten met een lichtgewicht als Elvis Thode als financieel directeur? De arme jongen weet nog niet het verschil tussen debet en credit.

  4. Inmiddels is mevrouw Carter in Nederland in opspraak en bij een ziekenhuis, waar zij werkzaam was, weg gepromoveerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -