28 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | De oplossing is schone brandstof

HomeAuteursIngezondenIngezonden | De oplossing is schone brandstof
Ingezonden brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Andres F. Casimiri aan het woord

Toen SHELL in de 70tiger jaren de raffinaderij voor een gulden wegdeed aan de Nederlandse Antillen waren zij zich bewust dat internationale regulering ging vereisen dat de zwavelinhoud van brandstof naar bijna nul gereduceerd zou worden. Mogelijk, maar duur. SHELL koos om geen geld in de ISLA te steken.

PDVSA benutte deze kans om Curaçao als een offshore inkomstenbron te gebruiken. De formule was eenvoudig. Breng Venezolaanse olie naar de raffinaderij op Curaçao, laat het daar raffineren, betaal hun personeel goede salarissen zodat je ze ten altijd aan de Venezolaanse kant hebt staan. Venezuela kreeg alle baten –Curaçao de lasten. Venezuela moest als huurder de raffinaderij goed ‘onderhouden’.

Onderhouden is op vele manieren uit te leggen. Bedoelen ze dan in stand houden, opknappen als het kapot is of vernieuwen? Of bedoelen ze moderniseren? Naar hedendaags stijl inrichten of naar hedendaagse opvattingen inrichten?

Wat de ISLA nu boven alles nodig heeft is upgrading: op een hoger peil brengen of opwaarderen. Wanneer je dat begrijpt dan ga je iets meer begrijpen van de strijd, die vandaag gevoerd wordt.

Modernisering, dus naar hedendaagse opvattingen inrichten is een stap in de richting van opwaarderen, maar bij lange niet genoeg. Het probleem zit niet alleen in de milieukwaliteit boven Curaçao. De crux van het probleem zit in het produceren van een product met een te hoog zwavel gehalte dat straks niet meer te verkopen is. Vergelijk dat met een fabriek die snoepjes maakt – maar waar de markt om bonbons vraagt. ISLA maakt een verouderd, passé, in onbruik geraakt product en moet miljarden investeren die er niet zijn.

Moderniseren, op gas overgaan, kost ongeveer een miljard doller.
Opwaarderen, ombouwen, om bijna zwavelvrije brandstof te maken 2 tot 3,000,000,000.

Dat is geld is er niet en ook moeilijk aan te komen. Het kan opgelost worden maar er wordt emotioneel naar het probleem gekeken, de verkeerde conclusies getrokken, partijen tegen elkaar opgestoken en partijen die het kunnen oplossen worden er niet bij betrokken.

Houdt het hoofd kalm. We komen er uit. Er is een manier om hier uit te komen, en dat is alleen als we werkelijk door willen gaan met raffineren, er een markt voor schone brandstof is, is en we de juiste partner kunnen aantrekken.

De oplossing is een eco vriendelijke, op gas –en duurzame energie werkende raffinaderij. Daarbij moet de raffinaderij overgaan op ‘zoete’ ruwe olie. (Bonny lichte ruwe olie (blco). Venezuela kan die niet leveren. En daar zit het hele probleem. Venezuela begint haar greep over Curaçao kwijt te raken en voedt de strijd tegen milieugroepen en Nederlanders om haar verworven hegemonie te behouden. De hardste schreeuwers op Curaçao vormen hun frontlinie.

Andres F. Casimiri
Voorzitter Greentown

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Bijzonder verhelderend verhaal.
  Als de producten niet meer te verkopen zijn, sluit de raffinaderij vanzelf.
  Als de investeringen niet te betalen zijn : idem
  Als de olieprijzen op termijn zo laag blijven zijn er weinig overnamekandidaten , tenzij de Chinezen deze sterk vervuilende rommel voor eigen gebruik in Curacao willen maken, dan wordt het probleem alleen maar groter.
  Het is maar net , waar de lokale corruptici zich prettig bij voelen.
  Het partij kiezen voor Isla door de politiek is al een teken aan de wand. Een goede toekomst voor iedereen is minder belangrijk dan snel geld voor enkelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties