28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Rookgordijnen

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Rookgordijnen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rowan Marchena aan het woord.

Humanitaire hulp aan Venezuela is een rookgordijn en wel een heel pijnlijke voor de Venezolaanse bevolking, die al gebukt gaat onder erbarmelijke omstandigheden. Pijnlijk omdat deze humanitaire hulp niet als zodanig is bedoeld maar door de VS worden ingezet om Venezuela verder te destabiliseren en rijp te maken voor een ‘regime change’. Het gevolg hiervan is dat de bevolking nog meer gaat lijden, doordat de politieke impasse verder op de spits wordt gedreven. Dit resulteert in nog meer onderdrukking, nog meer slachtoffers.

Rookgordijn of niet, het is een verdienste van de vakbonden PWFC en Apri dat zij de samenleving hebben laten nadenken over onze positie als humanitaire hub richting Venezuela. Zij hebben duidelijk gesteld niet tegen humanitaire hulp te zijn, maar wel tegen de manier waarop het gaat gebeuren. Het Rode Kruis en de VN hebben Amerika al hiervoor gewaarschuwd. Dit zijn toch niet de minste internationale organisaties.

Hoewel dit argument van de vakbonden doorgaans als een rookgordijn wordt gezien, is het belangrijk om stil te staan bij de positie waarin Curaçao zich dreigt te verkeren. Daar waar wij dachten enkel een humanitaire hub te worden, loopt Curaçao nu ook het gevaar een geopolitieke hub te worden, met alle gevolgen van dien. Wie kan er tegen humanitaire hulp zijn? Deze woorden worden echter misbruikt voor wat Noam Chomsky (nota bene een Amerikaan) als ‘manufacturing consent’ wordt genoemd.

In het kort betekent dit dat westerse overheden en westerse media verstrengelde financiële en politieke belangen dienen en dat zij een heuse mediacampagne in gang zetten om de publieke opinie in hun voordeel te beïnvloeden. Goedkeuring wordt zo als het ware gefabriceerd. Dit is precies wat de Amerikanen en Britten hebben gedaan om de invasie van Irak (ook een olierijk land) te rechtvaardigen.

De zogenaamde ‘weapons of mass destruction’, waarvan is bewezen dat die er niet waren, werden systematisch door de overheid en de media aangehaald totdat het binnenvallen van Irak in de publieke opinie van destijds gerechtvaardigd was. De geschiedenis heeft keer op keer bewezen dat Amerikaanse interventies nooit goed aflopen. Andere rookgordijnen die worden gebruikt zijn ‘freedom and democracy’.

Donald Trump heeft niemand minder dan Elliott Abram als ‘special envoy’ voor Venezuela benoemd. De trackrecord van deze meneer in de buitenlandse politiek van de VS ten aanzien van landen als El Salvador, Guatemala, Nicaragua en Panama in de jaren 80 spreekt boekdelen. In plaats van vrijheid en democratie resulteerden deze interventies in burgeroorlogen, repressie, en dictaturen met de meest gruwelijke schendingen van mensenrechten. Het is een voorbode voor wat er komen gaat ten aanzien van ‘freedom and democracy’ nadat de ‘humanitaire hulp’ in Venezuela op gang wordt gezet.

Ik verwijs naar de volgende link van The Intercept: https://theintercept.com/2019/01/30/elliott-abrams-venezuela-coup/. Deze bron is niet uit de mainstream media zoals CNN, Fox, MSNBC, BBC, NOS enzovoorts. But that’s the point! Het is raadzaam om kritisch te evalueren wat de overheid en de media ons voorschotelen. Een best moeilijke opgave.

Rowan Marchena,
Curaçao

17 reacties

 1. @ Hoedanook,

  Begrijpend lezen is niet je sterkste kant begrijp ik.

  Ik schreef dat zonder de VS er nooit iets zou veranderen in Venezuela. Ik schreef dat de bevolking nog steeds honger zou lijden en dat Maduro nimmer zal vertrekken. Hij zal blijven frauderen om op die manier de ‘vrije verkiezingen’ te kunnen blijven winnen.

  Nu dat de VS sancties hebben ingesteld wordt zijn dagelijks leven steeds lastiger. Hij ondervindt nu wat de gewone bevolking al jaren ondervindt en merkt nu ook dat het grip houden op het land (voornamelijk middels het tevreden houden van de militairen) steeds moeilijker wordt. Het laatste bedrijf dat nog enige deviezen binnenbracht kan dat nu ook niet meer. De financiële situatie van Maduro zal nu zo slecht worden dat zijn regering niet meer kan functioneren en dat zal de bevolking niet te eten geven, maar het zal de regering van Maduro wel uiteindelijk de das om doen.

  Maar goed, die logica is niet aan jou besteed, dus we wachten gewoon af hoe het zich gaat uitspelen.

 2. Ook uit de reeds eerde ingezonden reacties van Marlon is duidelijk te distilleren dat de kwintessens van het gebeuren rond Venezuela nog steeds niet tot hem is doorgesijpeld.

  Natuurlijk zijn er in directe zin momenteel nog geen tastbare verbeteringen te zien. Deze worden categorisch door Maduro en zijn slaafse hoge militairen getorpedeerd. Een groot deel van de Juans (Jannen) met de ‘yelmo’ zouden willen deserteren, maar vinden dat nu nog te riskant voor hun familie en kennissenkring want die zullen worden gestraft met represailles.

  Het is begrijpelijk dat er slachtoffers zijn bij dergelijke massale protesten. Tot nu 5 doden [misschien zijn het er inmiddels meer] is peanuts vergeleken met de doden die er dagelijks – letterlijk – vallen door het ontbreken van de primaire levensbehoeften.

  De VS speelt wel degelijk een cruciale rol in het gebeuren omdat praktisch de gehele Westerse wereld zich nu tegen het huidige regime in Venezuela keert, ondanks het publieke geheim dat Trump er meerdere agenda’s op nahoudt.

  Het is een kwestie van tijd voordat Maduro op zijn blaren mag zitten. Nu heeft hij zijn handen al lelijk gebrand, de rest komt nog en vermoedelijk sneller dan hij zelf denkt. Dan is afgelopen met zijn ‘schlemiele dansjes’. Er is een Jiddisch gezegde dat luidt:
  “:Een schlemiel die op zijn achterste valt, breekt zijn neus”.

 3. @Meloen,
  Wat kelts jij toch? Citaat: “maar wanneer de VS niets hadden gedaan de afgelopen 6 maanden dan was de situatie in Venezuela niet ten goede veranderd”. Wat is er ten goede veranderd? Het grootste problem is in dit geheel is het willen bemoeien met binnenlandse aangelegenheden van een souverein land door de VS. De ‘stunt’ van dit weekeinde heeft weer vijf levens en 200+ gewonden gekost.
  Verder, heb jij ooit gehoord van een onderhandeld vertrek (e.g. Idi Amin)? Misschien is het beter dat jij je op InselAir en vliegtuigjes toelegd dan klink je wat zinniger.

 4. @ Marlon,

  Kun je mij uitleggen waarom, volgens jou, een ‘leider’ van een land gesteund moet worden, terwijl hij:
  1. Het land volledig heeft leeggeroofd (de bankrekeningen van hem en zijn tronies liegen er niet om, velen zijn al veroordeeld nadat ze dachten veilig in het buitenland te kunnen gaan zitten).

  2. De bevolking lijdt gewoon honger. En dat hongerlijden heeft niets te maken met sancties, dat hongerlijden was er al VOORDAT de sancties werden ingesteld. Die werden ingesteld om Maduro te bewegen op te stappen.

  3. Medische voorzieningen zijn er niet meer. Waarom niet ? Omdat er geen geld meer is de import te betalen en dat is weer het gevolg van het stelen en het ongelimiteerd geld uitgeven door Maduro (en voorheen Chavez).

  4. Zelfs op Curacao heeft Maduro ons 200 miljoen gekost, doordat hij weigerde de tegoeden van INSEL om te zetten in USD.

  5. Bij de laatste verkiezingen is op massale wijze gefraudeerd met de stemmen. Dit is door internationale observers aanhangig gemaakt en is ook de reden dat veel landen (waaronder Curacao) Maduro niet erkennen als de president.

  6. Inmiddels hebben 3 miljoen Venezolanen het land, de afgelopen 5 jaar, verlaten. Ook op Curacao hebben wij naar schatting inmiddels 15,000 illegale Venezolanen wonen.

  Dus waarom zou de internationale gemeenschap zo’n ‘leider’, die zijn eigen volk laat creperen, moeten steunen ?

  Je kunt zeggen wat je wilt, maar wanneer de VS niets hadden gedaan de afgelopen 6 maanden dan was de situatie in Venezuela niet ten goede veranderd. De bevolking zou nog steeds honger lijden, ze zouden nog steeds naar de omringende landen vluchten en nimmer zou Maduro opstappen.
  Waarom zal Maduro nooit opstappen ?
  Heel simpel, omdat hij weet dat hij (en zijn mede profiteurs) vervolgd zouden gaan worden voor mensenrechten schenning (de vele politieke gevangenen), voor corruptie, voor fraude, voor diefstal etc. Het idee dat het dus ooit op vreedzame wijze gaat veranderen of verbeteren moet je gewoon vergeten, dat gaat niet gebeuren.

  We hebben dus 2 keuzes:

  1. Of we krijgen te maken met een dictator zoals bv Mugabe was. Door middel van alles wat maar mogelijk is vast blijven houden aan de macht, onderwijl het hele land in de afgrond trekken.

  2. Of we krijgen een wisseling van de macht, waarbij Maduro (en zijn mede fraudeurs) van het toneel verdwijnen en Venezuela de lange weg naar boven hopelijk weer in kan zetten.

  Daarbij moet ik aantekenen dat ik niet verwacht dat alle corruptie dan zal zijn verdwenen. We weten immers uit ervaring dat een andere partij aan de macht niet persé inhoudt dat fraude en corruptie verdwijnt. Hier op Curacao bestaat namelijk ook geen partij die zich niet schuldig maakt aan vriendjespolitiek, fraude, corruptie etc.

  Maar dat Maduro niet door kan blijven gaan met het uithongeren van de bevolking lijkt mij meer dan logisch.

  En kom aub niet aan met het argument dat er honger is vanwege de sancties. De honger is rechtstreeks gekomen door het ongelimiteerde uitgeven van geld door Chavez, NADAT de olieprijzen op de wereld in elkaar stortten in 2008 (de crisis als je het nog kunt herinneren). Toen is de ellende in Venezuela begonnen en nergens anders.

 5. @Marlon, Zolang de ‘Palestijnen” aanslagen plegen op burgers dan zal er weinig gebeuren. Daarnaast Israel is het land van de Joden. De Palestijnen bestaan niet en zijn een verzameling van mensen uit Syrie, Libanon en Jordanie. Deze groep heeft vaak gezegd dat ze alle Joden dood willen dus op die manier zal er nooit vrede komen.

 6. @Rowan Marchena
  https://theintercept.com/2019/01/30/elliott-abrams-venezuela-coup/

  Elliott Abrams, is een controversiële neoconservatieve figuur. Wegens zijn verleden wordt hij door velen als ‘oorlogsmisdadiger’ gekwalificeerd, ook in eigen land.

  Helaas is hij door de Trump administratie benoemd tot buitengewoon c.q. speciale vertegenwoordiger voor Venezuela.

  De buitenwacht zal hem echter wel in de gaten houden en hopelijk al zijn schreden nauwlettend volgen.

  Maar op dit moment gaat het (nog) niet om Trump en Abrams. Wel om de persoon die zich telkens weer als ‘de grote leider’ van de Venezolanen probeert te profileren. Zoals nu overduidelijk blijkt LIJDT het volk onder de LEIDING van Maduro.

  Onderstaande link geeft met diverse foto’s en video’s een goed beeld hoe deze voormalige buschauffeur het land Venezuela bestuurt als een ‘Dronkenlapzwans.’

  https://www.infobae.com/america/venezuela/2019/02/23/en-vivo-ayuda-humanitaria-en-venezuela/

 7. @Haarlem,
  Het artikel is gericht op de op handen zijnde ‘verder plunderen’ van Venezuela. Maar t.a.v. het Palestijnse vraagstuk is het goed in gedachten te houden dat naast dat diefstal niet loont het ook niet verjaard. Voorts wordt er geleerd dat geduld een schone zaak is.

 8. Macamba schrijft:
  Daarna zal alles weer normaler, maar waarschijnlijker nog veel beter worden met de relatie Venuzuela dan ooit ,zeker zoals die de de laatste 20 jaren is geweest.

  Ikke:
  Do you really think think it’s sooo easy ?
  Ojala. I really hope so.
  But I realized that nothing in life is sooo easy.

  Vergeet niet. Wie dan ook aan de macht komt of blijft zal niet vergeten dat de eilanden een trampolin kunnen zijn of al zijn om Venezuela wellicht in de torkomst te destabiliseren.
  Voor de Nederlanders medelanders die ons geschiedenis niet kennen: Venezuela zegt al altijd dat de eilanden tot hun teritorium behoren. Of het islas inutiles zijn of niet, doet er niet toe.
  Dit geeft de toekomstige machthebbers daar extra incentives om de eilanden over te nemen. Met of zonder medewerking van Blok en zijn combo. Wat zal Blok en zijn combo kunnen doen ? Het zal geen Malvinas worden.
  En vergeet niet, Nederland heeft de Islas Aves al aan Venezuela overhandigd. Of dat vreedzaam of niet aan toe is gegaan weten wij niet.

 9. @Marlon
  Ik ben bang dat de komende decennia Israel/Palestijnen ongewijzigd zal blijven. De Arabische buurlanden hebben “vrede” met Israël gesloten omdat ze beseffen dat ze de oorlog niet kunnen winnnen. De Palestijnen dromen nog steeds van een eigen staat Palestina op het kleine stukje land dat hen nog rest: Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem (nog wel), dit alles dankzij danwel te wijten aan de Britten die in 1920 Ottomaanse rijk opsplitsten en het bestuur over Palestina kregen en uiteindelijk verzwakt na 25jr uit WOII kwamen en Palestina opgaven.
  Een uiterst trieste situatie die ik niet meer opgelost zie en wat zijn effecten heeft op de toestand in de wereld mbt het islamitisch extremisme.

 10. Wat is dan de optie,nog jarenlang de mensen daar laten creperen.
  Het heeft toch allang genoeg geduurd ?

  Het zijn altijd zgn onze broeders in Venuzuela,maar dan zeker alleen als het in hun voordeel is.Soms moet je offers in het leven brengen.

  Oke misschien even geen fruit uit Venuzuela,Maduro gaat verdwijnen dat is zeker.Daarna zal alles weer normaler, maar waarschijnlijker nog veel beter worden met de relatie Venuzuela dan ooit ,zeker zoals die de de laatste 20 jaren is geweest.

  Vandaag is waarschijnlijk een belangrijke dag voor wat daar staat te gebeuren,laten we hopen dat alles goed afloopt voor de bevolking daar,
  en wij niet zeuren over een paar appels en peren.

  Door humanitaire hulp te sturen kan de relatie nooit slechter worden met Venuzuela ,alleen maar veel beter.

 11. Alle grote mogendheden hebben een eigen agenda.
  Rusland, China en de USA.
  Kernwoorden zijn: olie, geld, wapens en macht.
  Rusland had goede sier gemaakt als ze tegen madura hadden gezegd: Wij sturen 300000 ton goederen als jij ook de hulp toelaat uit het westen.
  Maar neen, de dubbele agenda van Rusland is het westen buiten de deur houden en de macht uitbreiden naar de landen in de regio. Rusland(Poetin) kan het nog steeds niet verkroppen dat ze door USA verloren hebben in Cuba, dat de Ussr en Warschau Pact uiteen viel en diverse voormalige republieken zich aansloten bij Nato.
  In de jaren 30 had je in Europa een man met snorretje.
  In de huidige jaren heb je een klein mannetje met bijna kale kop en een glimlach. Beiden wilden/willen heerschappij over deze aardbol.
  Het gevolg laat zich raden. Poetin en Trump hebben 1 ding gemeen. Ze zijn beide niet te vertrouwen.
  Dan maar liever in het machtsblok van de USA.

 12. Inderdaad goed stuk, De VS maakt zoals gebruikelijk misbruik van de ellende in Venezuela om haar eigen agenda in te vullen.Onze minister Blok loopt als een kip zonder kop hier achter aan. Ons probleem op Curacao is het feit dat de Minister President blijkbaar zonder ruggegraat is geboren en wel zou kunnen bevestigen dat er geen enkel probleem is voor het. Doorsturen van de m
  Humanitaire hulp maar wel via de internationale organen zoals Rode Kruis en de VN e pertinent niet onder de regie van de VS

 13. Kijk, dit is een goed objectief geschreven stuk met feiten. Niet dat ding van George Lichtveld. Goed señor Marchena. Jij kan el chupon Lichtveld de les lezen. Jij kent de geschiedenis. Zeker van onze regio.

  By the way , waar is de humanitaire hulp of hup jegens de Palestijnen ? Hun lijden al 60 jaar. Met vele veto’s van de VS is het niet gelukt om hun lijden te verzachten of zelfs tot een einde te brengen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties