Ingezonden | Renovatie Emmabrug

Ingezonden Brief

Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

In 2005 is de Emmabrug geheel gerenoveerd. We zijn nu tien jaar verder en nu al moet deze brug weer gerenoveerd worden! Pakweg vijf jaar geleden heb ik al aan de bel getrokken over het loopdek. In januari 2014 is besloten om het loopdek te vervangen en is een amateur-aannemer aan de gang gegaan. Na ongeveer 10 meter zijn de werkzaamheden gestopt, onder andere door mijn toedoen. Ik lees nu dat de renovatie twee maanden in beslag zal nemen. Ik heb echter niet erg veel vertrouwen hierin. Waarom?

In 1967, nu 48 jaar geleden, is de Julianabrug tijdens de bouw in elkaar gezakt. Waarom? Omdat het ontbrak aan de juiste directievoering, er is onder andere gelast aan de ophangkabels en dit had nooit gemogen. Bij de renovatie van de Emmabrug in 2005 zijn er ontwerpfouten gemaakt, waardoor het loopdek nu al vervangen moet worden. Bij de eerste poging tot renovatie in 2014 dacht CPA de wijsheid in pacht te hebben, met als gevolg het stoppen van de werkzaamheden.

Wat is er nu gebeurd in de afgelopen anderhalf jaar? Naar ik begrijp zijn verschillende experts geraadpleegd waaronder TNO Nederland en anderen. Ik heb CPA een aantal maanden geleden gevraagd of ik deze aanbevelingen kon inzien, maar helaas, nee dus. Lees ik nu iets over wat er nu precies gaat gebeuren, wie de directievoering gaat doen en wie eindverantwoordelijke is? Is er een openbare aanbesteding geweest? Is er opnieuw hout besteld en welk hout en waar vandaan? CPA heeft ook een amateur-aannemer aan het werk gezet op de Smithbrug bij Scharloo, loop er eens over en kijk eens kritisch naar het afgeleverde werk. Ik zou het afgekeurd hebben.

Vraag is nu: wat krijgen we na twee maanden voor resultaat en gaat dat dan langer mee dan tien jaar? Hoeveel gaat dit grapje kosten? Waarom niet lokale experts laten kijken naar de nu gekozen oplossing? Het is wel ons nationaal monument en uniek in de wereld! Ik lees nu dat de planken met een afstand van 5 millimeter gelegd zullen worden, en het voordeel hiervan is dat het hout aan alle kanten kan ventileren. Maar dat was nu ook al en die 5 mm naden gaan na verloop van tijd dicht zitten met allerlei materiaal en wat dan? Kijk maar naar de huidige naden.

Nogmaals het feit dat er geen volledige openheid is aangehouden en gezien het verleden en de getoonde expertise van CPA, geeft mij geen enkel vertrouwen in een goede afloop. Ik hoop dat ik het mis heb. Mijn voorstel is alsnog een aantal lokale experts laten kijken naar de gekozen oplossing en laat hun dit ontwerp maar lek schieten als dat eruit zou volgen of hun goedkeuring geven.

HENK PASMAN

Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Renovatie Emmabrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *