28 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 03:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Rechtszitting Isla versus Smoc

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Dick de Roode aan het woord.

Hoe eenvoudig kan het zijn.

- Advertentie -

Rechters hebben een makkie.

Zwijgende Isla schoorstenen zegen voor rechters.

Afgelopen week mocht ik weer eens toeschouwer zijn bij een rechtszitting van de stichting Smoc tegen de Isla. Het hele verhaal is een volledig academische discussie over de uitstoot van de Isla. De grens is gesteld op 80. Isla meent dat het 79 is, de stichting Smoc stelt dat die grens ook in 2014 overschreden is en dat berekeningen uitwijzen dat de uitstoot ruim boven de 80 ligt.

Er zijn diverse commissies en instituten mee bezig geweest en het verhaal van de waarheid lijkt moeilijk boven tafel te komen. Maar de rechters hebben vreselijk geluk. Meer dan een halfjaar ligt de Isla plat en er is intussen vrolijk doorgemeten. Op internet te vinden.

- Advertisement -

Uit deze gegevens blijkt nu klip en klaar dat alle overige vervuilers van de lucht een vervuiling veroorzaken van ongeveer 53. Bij totaal gemeten vervuiling in 2014 is 170 gemeten. Zelfs een kind kan nu berekenen dat de vervuiling door de Isla rond de 120 ligt. En in elk geval ver boven de toegestane 80.

De rechters doen op 29 januari 2019 uitspraak. Volgens mij had dat ook wel veel eerder mogelijk geweest. Natuurlijk kun je zeggen dat er geen nieuw bewijs mag worden toegevoegd. Hier past de uitspraak van een wijze rechter: een goede rechter mag rekening houden met de werkelijkheid.

Dick de Roode,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Eens zal het recht zegevieren wij klagen al Jaren vele raporten zijn geschreven onderzoeken zijn gedaan.
  De rechter heeft al uitgesproken en Isla gesommeerd om te betalen.Onze
  gezondheid is hiermee niet terug,maar je kan voor een tijdje naar een kuurhuis waar de lucht veel schooner is.
  Onze huizen dat gaat een vermogen kosten om die allemaal schoon te krijgen,de aanslag schijnt kankerverwekend te zijn.
  Onderhoud aan huizen worden door fiscaal niet meer verged.

 2. Volgens @Brian S, “Waarom stel je niet de volgende vraag: Waarom laat politiek Curaçao haar eigen mensen de dood injagen met een raffinaderij die zich niet aan de normen houdt?”

  Beste @Brian, ik heb toch de vraag gesteld, “Waarom er geen grootschalig gezondheidsonderzoek komt”?

  Volgens mij weten we dan iets meer, nu wordt door iedereen gespeculeerd of de norm 80 of 79 moet zijn.

 3. namens wie treedt de stichting SMOC op? Gaat het hier om first come first serve? M.a.w. kan hierna de volgende stichting aankloppen met ook een miljoenen eis?

  Waarom stel je niet de volgende vraag: Waarom laat politiek Curacao haar eigen mensen de dood injagen met een raffinaderij die zich niet aan de normen houdt? Wie verdient hieraan?

  Een andere stichting zou kunnen proberen echter zal weinig kans van slagen hebben. SMOC procedeert als sinds 2005 dus een nieuwe stichting zal de vraag krijgen. Waarom nu wel?

 4. Vgs Clapas
  “Ik had graag antwoorden op de volgende vragen willen zien;
  namens wie treedt de stichting SMOC op? Gaat het hier om first come first serve? M.a.w. kan hierna de volgende stichting aankloppen met ook een miljoenen eis?

  Als je zo slecht ‘belezen” bent dan vind ik het eigenlijk uitermate beschamend.
  Ik bedoel maar even.

 5. Bewoner sinds 11-11-1999 onder de rook van Isla weet als geen ander wat het betekent qua mijn gezondheid van mij en de rest van mijn familie.
  Gezinsleden 5 maar het ergste leed was mijn dochter kreeg toen astma en ik 2016 dubbele longontsteking krijg men alleen in mijn geval door inhalering van fijnstof want ik had geen verwaarloosde griep.Pats boem dubbele longontsteking.Smoc is de enige actie groep dat Jaren bezig is en geregeld kontakt heeft met de bewoners en de rechtzaken ook namens 24 gedupeerden rechtzaken heeft gewonnenUitspraak is ook aan Smoc te danken na jarenlange strijd.

 6. Volgens deze @Dick de Roode, ” Het hele verhaal is een volledig academische discussie over de uitstoot van de Isla.” Ik moet zeggen dat De Roode het met zijn verhaal niet makkelijker op heeft gemaakt.

  Ik had graag antwoorden op de volgende vragen willen zien;
  namens wie treedt de stichting SMOC op? Gaat het hier om first come first serve? M.a.w. kan hierna de volgende stichting aankloppen met ook een miljoenen eis?

  Kan dit allemaal gevolgen hebben voor de besprekingen over wie de raffinaderij gaat runnen?

  Waarom is er geen grootschalige gezondheidsonderzoek voor de bewoners onder de rook van deze raffinaderij? Weten we dan in elk geval waar we het over hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -