28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Quality time op Curacao groeit

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Quality time op Curacao groeit
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we David van Bergen aan het woord.

Ik word de afgelopen jaren telkens weer verrast over wat er allemaal gedaan wordt op het gebied van rif-restauraties waar verschillende organisaties, stichtingen en het commerciële Curaçao Sea Aquarium Park bij betrokken zijn.
Ik woon nu tien jaar in Nederland, maar ben opgegroeid op het eiland. Ook heb ik er jarenlang gewerkt in de agrarische en toeristische sector, in de landbouw, veeteelt en planten- en bomenteelt, het verzorgen van exotische en lokale dieren. Ik was ook actief betrokken bij koraalonderzoeken en rifbeschermingsprojecten.

Elk jaar kom ik wel een keer op Curaçao, vanwege het gemis van de familie, vrienden en de heerlijke ‘ambiente’ van het eiland. Ik ben dol op de Curaçaose cultuur en natuur en het bewust maken daarvan van mijn omgeving.

Het gebeurt helaas toch nog te vaak, de zogenoemde ‘ongelukken’. Ik heb het dan over de Isla-smog en het effect daarvan op onze volksgezondheid en het milieu, maar ook de Jan Kok oil spill en de koraalschade bij de aanleg van de Mega pier II. Helaas blijven deze dingen gebeuren als het aan voldoende en adequate supervisie ontbreekt. Maar zienderogen vallen mij wel degelijk ook heel positieve dingen op, kijkend naar onze afvalverwerking, het grondwaterbeleid, de ontwikkeling in de toeristische sector en de persoonlijke vriendelijkheid van de Curaçaose bevolking gericht op de buitenlanders die ons eiland bezoeken.

Neem bijvoorbeeld de prime location, ‘the one place plenty to do’ op Curaçao, het Seaquarium. Dan heb ik het niet alleen over de ontwikkeling van de hotels daaromheen en de geheel vernieuwde Seaquarium Boulevard maar vooral ook over de activiteiten en interacties met het publiek met de wereld van de Caribische zee.

Telkens verbaas ik mij weer hoe de wel bekende optimistische persoon ‘Dutch’ Schrier al zijn dromen en plannen weet waar te maken en daar anderen van weet te laten meegenieten. Hij is begonnen als ‘fish collector’ en het bouwen van het Seaquarium, maar is nu uitgegroeid en nu kan er gedoken worden met haaien, reuze schildpadden en gigantische pijlstaartroggen. Er is een dolfijnenacademie waar educatie en interactie met deze bewonderenswaardige dieren plaatsvindt. Ook worden mensen opgeleid tot dolfijnentrainer. Daarnaast heeft hij ook nog bewerkstelligd om op therapeutisch basis kinderen met een beperkingen tot interactie met de dolfijnen tot rust te laten komen en te laten ontspannen.
Het Park ontwikkelt zich maar door en wij hebben het nauwelijks in de gaten. Al jaren bevindt zich op het park een station met submariene die gasten tot een diepte van 200 meter kan brengen. Er is een volledig omgebouwd zeeschip, geheel ingericht voor professionele marine biologische onderzoeken door een internationaal wetenschapsteam. Ik vind dat bewonderenswaardig.

Al deze verschillende activiteiten zetten ook ons eiland in de Cariben op de wereldkaart. Belangrijk vind ik dat het een ‘prime location’ is waar de gezondheid en het welzijn van de dieren centraal staat.

Kijk maar naar de kwaliteit van het zeewater rondom Bapor Kibrá en de aangelegde lagunes van het zeeaquarium en het strand, het openwatersysteem van de aquaria met vers en koel diepzeewater, goede openwaterprogramma’s waarbij de dolfijnen meezwemmen tot aan Jan Thiel Beach toe. Gasten kunnen duikend, snorkelend, van de boot en vanaf het strand, hiervan genieten. Daarbij wil ik als afsluiter meegeven dat er niet alleen toeristische prijzen voor deze activiteiten worden gerekend maar ook speciaal voor de ingezeten een lokaal tarief wordt gehandhaafd waardoor het de moeite waard is om eens vaker het zeedierenpark te bezoeken en een activiteit te ondernemen waar je geen spijt van zult krijgen.

David van Bergen
Nederland/Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ja Dutch Schrier weet als een van de zeer weinigen dat innoveren overleven is, vasthouden aan verleden betekend ondergang en dood, Helaas heeft de vriendjes politiek hier geen kaas van gegeten.
    Wat de een dus doet voor behoud van waarden wordt het met het ISLA behouden door de politiek de grond in geboord.
    In de wereld oliestad Rotterdam wordt intern gesproken met omliggende landen te streven het gebruik van fosiele brandstoffen binnen 30 jaar te minimaliseren en op basis van huidige prognoses van de vraag dreigd er een tekort aan LNG voor het midden van de jaren 2020.
    Ergo welk weldenkend bedrijf gaat in deze roestbak investeren, in iets wat je niet kan terug verdienen, door hieraan vast te houden met het smoesje van werkgelenheid helpt de politiek dit land ten gronden. Maar ja ISLA betekend zakken vullen en Green town maakt dat veel moeilijker.
    De hoger opgeleide die je juist nodig hebt met innoveren vindt buiten het eiland wel werk , de lage niet en is gedoemd tot armoede en diefstal van toeristen die dan ook wegblijven. We gaan nu dus met rasse schreden Venezuela achterna en de huidige zakkenvullers die nooit genoeg hebben blijven doorgraaien, het zijn de zelfde namen die je al sinds jaar en dag hierin tegen komt helaas.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties