33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

ParadiseFM | Overheid nieuwe eigenaar Campo Alegre

Openluchtbordeel Campo Alegre is nu officieel van de overheid. Vanmorgen bracht Premier Pisas een bod uit op het verlaten complex. De regering heeft het bordeel voor 8...

ParadiseFM | Hof introduceert regeling small claims

De drempel om naar de rechter te stappen is verlaagd. Per 1 oktober treedt een nieuw reglement voor civiele zaken in werking. Hierin is een speciale regeling...

ParadiseFM | Politie nog steeds op zoek naar verdachten autodiefstal

De politie is nog steeds op zoek naar twee mannen die verdacht worden van autodiefstal. Het gaat om de 19-jarige Amon Hesus Fraay en de 27-jarige Jason...

ParadiseFM | Young professionals bestieren Curaçao Pride

Een groep young professionals heeft zich verenigd in de Curaçao Pride Foundation. De stichting zet zich in om de acceptatie, inclusie en gelijkheid van de lhbti-gemeenschap op...

ParadiseFM | Kansspelbeurs Sigma van start

Curaçao is deze week de gastheer van de kansspelbeurs SiGMA. Het is het eerste officiële branche-evenement ooit dat op ons eiland wordt georganiseerd. Volgens minister Silvania is...

NTR | Tania Kross wint Johannes Vermeerprijs

John Samson Tania Kross heeft de Johannes Vermeerprijs 2023 gewonnen. De jury roemt de Curaçaose operazangeres voor de manier waarop zij opera aantrekkelijk heeft gemaakt voor een groot...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Overpeinzingen over onze bestuurders

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Overpeinzingen over onze bestuurders
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

 

Vandaag laten we Segundo Demei aan het woord

Segundo Demei
Segundo Demei

Onvoorstelbaar en jammer voor mij. Ik heb mij drie jaar koest gehouden ondanks allerlei gebeurtenissen op politiek gebied, die mijn bloed deden koken, maar ik heb tot nu toe volgehouden en de pen links laten liggen. Het laatste politieke misdrijf gaf echter de doorslag.

Toen ik hoorde van een zekere bronbelasting dacht ik bij mezelf dat de oppositie zich wel vergist moet hebben, of oneigenlijke politiek bedreef. Ik verkeerde in de stellige veronderstelling, dat het ging om een voorheffing, zoals bij de vroegere dividendbelasting en de loonbelasting. Dus een voorheffing op de inkomstenbelasting, die dan als eindheffing wordt beschouwd.

Helaas was ditmaal de vergissing aan mijn zijde. Men wilde een heuse eindheffing. Beseft onze overheid dan niet dat het funest is voor de economie als de spaarzin van de bevolking wordt ingeperkt? Het zou mij geenszins verbazen als dit politieke misdrijf een enorme kapitaalvlucht in gang zou zetten. De rente werd al als belast inkomen beschouwd en door de progressie werden de lage inkomens relatief gespaard. Natuurlijk ben ik niet zo naïef te veronderstellen, dat iedereen braaf zijn belastingaangifte zal invullen. Maar het is dezelfde misdadige overheid, bij wie de nodige controle ontbreekt om – althans een deel van de verzwegen inkomsten te kunnen belasten ­– waarbij dan een naheffing met een fixe boete te kan worden opgelegd, terwijl de lagere inkomens door wettelijke regelingen enigszins zouden kunnen worden ontzien.

Door eerder genoemde bronbelasting en de daaruit voortvloeiende te verwachten kapitaalvlucht, zal de opbrengst voor de overheid beslist tegenvallen, waardoor op termijn nog meer van zulke idiote belastingen zullen moeten worden ingevoerd. Ik vraag mij ook af of deze bronbelasting over de rente ook geldt voor banken, wier inkomen nagenoeg uitsluitend uit rente bestaat. Indien dat zo is, beseft de overheid dan wel dat zij een bedrijfstak met een enorme kostenverhoging opzadelt. Consequentie kan zijn, dat dat de creditrente van de banken wordt verlaagd, wat ook een tegenvaller zal veroorzaken bij de rekeninghouders van de banken. Ik zou als bankier aan grote spaarders adviseren hun geld voor bijvoorbeeld vijf jaar vast te zetten, tegen een hogere rente, die aan het einde van die periode zal worden uitgekeerd. Tegen de tijd, dat dan de rente wordt uitgekeerd, zal deze regering allang overleden en begraven zijn.

Ik denk dat iedereen ons plaatselijk fenomeen van de geldschieter als woekeraar kent. Zij lenen geld uit aan behoeftige mensen tegen woekerrente van soms wel 30% per maand. Ik heb begrepen, dat zelfs illegalen ons in dit systeem navolgen.

Ik ben bereid om met de minister van financiën van gedachten te wisselen over reële mogelijkheden om de overheidsinkomsten te verhogen, zonder de burger teveel pijn te doen. Neen, ik bedoel niet de huidige minister van financiën. Zijn ministeriële levensverwachting lijkt te kort om nog iets zinnigs te kunnen uitvoeren. Bovendien lijkt mij dat het begrip beleid hem volkomen vreemd is. Ik begrijp niet dat een zo groot deel van onze volksvertegenwoordigers dit nog pikt.

Ik kan mij vaag herinneren, dat één van de pijlers van onze belastingwetgeving is het vermijden van dubbele heffing. Welnu, daar heeft onze regering kennelijk nooit van gehoord. De rente is inkomen, volgens de definitie van de inkomstenbelasting, net als de loonbelasting. Het is dan logisch dat de rentebelasting als voorheffing op de inkomstenbelasting moet worden beschouwd.

Met wat fantasie kan men ook de Onroerende Zaak Belasting als illegaal beschouwen. Zeker bij onze ouderen, werd de eigenwoning beschouwd als een soort pensioenvoorziening. De bouwkosten zijn betaald met inkomen ná belasting. Dat wil zeggen dat de eigenaar geen enkele tegemoetkoming heeft gekregen van de overheid, zoals gebruikelijk bij andere premies van pensioenvoorzieningen. Het is dan ook jammer dat het huizenbezit wordt afgestraft met een OZB, terwijl het bedoeld was als voorziening voor een rustige oude dag. Bij pensioenen en daarmee gelijkgestelde verzekeringen wordt meestal een belastingaftrek gegeven voor de betaalde premie. Dus de premie is niet belast terwijl de toekomstige uitkeringen wel worden belast. Dat is bij een gewone levensverzekering niet het geval. De premie wordt dan wel belast, terwijl de uitkering in dat geval onbelast blijft.

Hiermee heeft men gelijk ook het draagkrachtprincipe en het principe van progressie, wat ook pijlers zijn van de belasting, overboord gezet.

Sumpiña.

Door: Segundo Demei
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties