26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 09:21

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Overheid kiest voor Chinese Investeerder

Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we ‘Naam en adres bij redactie bekend’ aan het woord

Premier Whiteman heeft de bevolking overrompeld met de ondertekening van een MOU met Guandong Zhenrong Energy Co. Ltd. Personeel en vakbonden van Refineria Isla hebben er al jaren bij de regering op aangedrongen om met het onderhandelingsproces te beginnen en zijn, om een transparant proces te garanderen, overeengekomen met het opzetten van het MDPT, en met de afspraak voor regelmatige rapportage naar het parlement.

- Advertentie -

Uitgangspunt was dat Venezuela in een hele slechte financiële situatie verkeert maar wel de grootste zware oliereserves ter wereld heeft van 297 miljard vaten. Daarom was aanbevolen om te onderhandelen voor een nieuwe structuur waar de huurovereenkomst met Curaçao omgezet zou worden in een nieuw bedrijf met Curaçao (assets), Venezuela (olie) en een nog te identificeren investeerder (kapitaal) als partners.

Met groot belangstelling hebben wij geluisterd naar de interviews met premier Whiteman na de ondertekening van de MOU op 15 september. Aan de hand hiervan zijn de volgende vragen gerezen.

1. In de pers hebben wij verschillende malen vernomen over de grote hoeveelheid geïnteresseerde investeerders. Wij hebben de heer Werner Wiels, de heer Jose van der Wal Arneman en premier Whiteman horen praten over twintig, daarna dertig et cetera investeerders. Hetzelfde geldt voor de interesse in het LNG project. Voor dat project hebben wij begrepen dat er een openbare inschrijving heeft plaatsgevonden en dit proces wordt begeleid door Poten & Partners Inc. Dit project wordt geschat op ongeveer 500 miljoen dollar.

De vraag die daarom opkomt is: waarom vindt er voor het investeringsproject van 10 miljard dollar geen openbare inschrijving plaats? Wie heeft de selectieprocedure uitgevoerd? Hoe is dit gedaan? Wat waren de selectie criteria? Wie was het onafhankelijke bureau dat dit proces heeft gescreend?

- Advertisement -

2. De heer Whiteman heeft uitleg gegeven over het traject MOU. Hij heeft met president Maduro gesproken in Havana (Cuba) in juni van dit jaar en daar werd gesproken over een mogelijke gasleiding vanuit Venezuela naar Curaçao en de totstandkoming van een MOU. In augustus ontmoette Whiteman Maduro in Sto. Domingo en volgens Whiteman is hier een draft-MOU overgedragen aan de Venezolaanse delegatie. Eerder in september is Whiteman uiteindelijk naar Caracas gegaan met de intentie om de MOU te ondertekenen met Maduro, maar Whiteman stelt dat hij tegen werd gewerkt door de top van PdVSA en dat hij de heer Maduro niet heeft ontmoet. De heer Whiteman verklaarde verder vol trots dat hij afscheid nam in Caracas met: Me voy con mi música a otra parte, donde sepan apreciarla.

Dit traject verkozen door de heer Whiteman is op zijn minst gezegd zeer opmerkelijk. Is het normaal dat een premier een dergelijk belangrijk proces in zijn eentje uitvoert? Is het normaal dat de premier in zijn eentje naar Venezuela afreist om een MOU te ondertekenen met de president van Venezuela? (Het blijkt dat Werner Wiels ook aanwezig was, maar daar komen wij nog op terug.)

Interessant is om het proces van Aruba te vergelijken. Denkt men echt dat Aruba stond te springen om een deal met Venezuela en Citgo Petroleum af te sluiten? Na het gebeuren met de heer Hugo Carvajal in 2014 was de relatie tussen Venezuela en Aruba op een dieptepunt beland. Toch is het de regering van Aruba, door goed doordachte strategieën en juiste diplomatie, gelukt om een deal te sluiten met Venezuela en Citgo Petroleum. Blijkbaar toen de heer Mike Eman naar Caracas afreisde om de deal te ondertekenen, hadden zijn ondergeschikten alles al goed geregeld.

3. Wij hebben begrepen dat Guandong Zhenrong Energy Co. Ltd. de verkozen investeerder is om te investeren in de hele energiesector van Curaçao, en dat hiervoor 10 miljard dollar beschikbaar is. Dit bedrijf is bij ons niet bekend dus een Google search moet ons hierbij helpen. Wij zien dan dat dat Zhuhai Zhenrong de grootste aandeelhouder is van Guandong Energy Co. LTD met 44,3 procent van de aandelen. Zhuhai Zhenrong wordt inderdaad gezien als het vier na grootste Chinese staatsoliebedrijf. Het wordt ook bekend dat in 2012 Zhuhai Zhenrong door de VS sancties krijgt opgelegd voor het handelen in Iran. Verder leren wij dat Guandong Energy een deal afsluit met het voormalige Burma (nu Myanmar) voor het investeren van 3 miljard dollar in een nieuwe raffinaderij. Dit zal de eerste investering worden in een raffinaderij door Guandong Energy. Verder zoeken leert ons dat deze deal met Myanmar ook controversieel is; het wordt op de laatste werkdag van voormalig president U Thein Sein’s getekend, en een groot deel van de bevolking is er tegen. Het wordt verder ook duidelijk dat Guandong Energy zelf niet kan voldoen aan de investering van 3 miljard dollar: “Xiong Shaohui, Guangdong GDZR’s chairman, has stated that the company will likely seek additional funding from China’s state policy banks – China Development Bank and China Export & Import Bank – under the One Belt, One Road (OBOR) initiative, which has been marked as a funding priority by the Chinese government.”

Een andere vraag die boven komt is: waarom wil de regering-Whiteman de hele energiesector aan een investeerder geven? (men heeft het over investeringen in Aqualectra, CRU, Refineria Isla en het LNG project)

4. Zoals eerder aangeven, heeft de regering op aandringen van de vakbonden het MDPT opgericht en werd de heer Werner Francis Regis Wiels benoemd tot directeur. Het is bekend dat Werner een broer is van mevrouw Marvelyne Wiels die het nieuws haalde met vervalste informatie in haar cv en die haar broer Aubert publiekelijk een stuk touw aanbood om zichzelf op te hangen en bekend is voor het mismanagement van het Curaçaohuis in Nederland. Maar via Google voor meer informatieve, komen wij terecht bij een artikel in de AD van augustus dit jaar, waar bekend wordt dat nadat de heer Werner Wiels ontslagen was bij Refineria Isla voor fraude, na een tijdje terecht kwam bij de Amfo waar hij vervolgens moest vertrekken wegens het verdwijnen van subsidiegelden.

Door de regering-Schotte werd Werner vervolgens benoemd in 2011 bij Aqualectra. Daar werd hij bekend voor zijn ‘Wiels and Deals’ samen met de heer Van der Dijs, wat uiteindelijk bijna het faillissement van Aqualectra heeft veroorzaakt. De heer Werner Wiels wordt ook genoemd in het verslag van het onderzoek van de overheids-nv’s. De heer Werner Wiels wordt vervolgens in 2013 door de heer Asjes benoemd als voorman van het MDPT. In dit AD-artikel wordt het MDPT met een ‘black box’ vergeleken omdat niemand binnen of buiten weet wat er precies gebeurt. Toen er in de pers bekend werd gemaakt dat binnen het MDPT men niet op de hoogte werd gesteld waar de heer Werner Wiels zich mee bezig hield, werd er door de heer Whiteman verklaard dat dit gecorrigeerd zou worden. Tot onze grote verbazing vernemen wij nu uit het interview met de heer Whiteman dat hij zelf opdracht heeft gegeven voor geheimhouding. Waarom deze geheimhouding? Wat is er te verbergen? Waar blijven de periodieke rapportages volgens de gemaakte afspraak? Waarom het blindelings vertrouwen in de heer Werner Wiels? Men is snel geneigd om een verband te leggen met het vertrouwen dat men heeft in mevrouw Marvelyne Wiels.

Zoals in het begin al aangeven, was het voorstel dat vanuit de vakbonden naar de regering toe was gegaan een voorstel voor een nieuwe structuur voor de raffinaderij met de toevoeging van een investeerder voor kapitaalinjectie voor de benodigde investeringen. En aangezien Venezuela onze bestaande partner is en de grootste zware oliereserves heeft ter wereld was het wel onze visie dat Venezuela betrokken zou worden bij de nieuwe bedrijfsconstructie. Dit voorstel was ook in lijn met voorgaande studies door RdK en Isla en was ook een van de opties in het Ecorys-rapport. De vakbonden zijn sinds 2012 bezig om er bij de verschillende regeringen op aan te dringen om te beginnen met de onderhandelingen. Wij zijn er meer dan iedereen van bewust dat Venezuela in een moeilijke financiële situatie zit en geen kapitaal heeft voor investeringen, en ook wij weten dat onderhandelen met Venezuela geen makkie is. Maar waarom opeens de grote haast van heer Whiteman om een deal te sluiten? Deze aanpak van de heer Whiteman doet een heleboel vragen opkomen. De recente onderhandelingen tussen Venezuela en Aruba tonen aan dat als het goed en professioneel aangepakt wordt, het wel mogelijk is om te dealen met Venezuela.

Naam en adres bij redactie bekend

Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Dit riekt naar stront, je kan ook zeggen, de laatste kans voor een paar PS losers op de valreep nog ff gigantis hun zakken te vullen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -