29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 10:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Open brief aan ministers en statenleden

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bekend bij redactie aan het woord.

Beste ministers en statenleden…

- Advertentie -

Waarom zo’n ontzettend starre houding ten opzichte van de voorwaarden die Nederland stelt aan de 3e tranche steun? Met het volgende voorbeeld probeer ik de simpele logica achter de voorwaarden uit te leggen.

Stel je bent een jonge man of vrouw van een jaartje of 25 en woont al enkele jaren op jezelf. Omdat je nog jong bent maak je verschillende verkeerde keuzes in je leven en zit je met een som van 10.000 gulden aan onbetaalde rekeningen. Je zit met je handen in het haar en klopt bij je ouders aan voor hulp. Je ouders zullen je natuurlijk als eerste vragen hoe dat zo gekomen is en jij probeert het ze zo goed mogelijk uit te leggen al dan niet met wat smoesjes. Je ouders hebben gedurende vele jaren gespaard en kunnen je helpen, en geven je die 10.000 gulden zodat jij je rekeningen kunt betalen. Natuurlijk krijg je een preek van ze dat je het huishoudboekje in het vervolg beter moet managen en jij belooft dat stellig.

Onervaren als je bent, heb je twee jaar later weer een achterstand en dit keer van 12.000 gulden. Met de staart tussen je poten klop je weer aan bij je ouders, want dat is de makkelijkste weg. Na ellenlange discussies stemmen je ouders in om je een lening te geven, maar wel onder voorwaarden dat je bezuinigt en dat ze inzage krijgen in je uitgavenpatroon, zodat zoiets niet weer gebeurt.

Ondanks dat je ouders inzage hebben, lukt het je alsnog om een jaar later toch weer een achterstand opgelopen te hebben van 15.000 gulden en weer moet je aankloppen bij je ouders. Je ouders zijn nu boos dat je het alweer zo ver hebt laten komen en de discussies worden grimmiger en de voorwaarden om je weer te helpen zullen strenger zijn. Zo zullen ze van je eisen dat je je dure auto verkoopt en een goedkopere tweedehands gaat rijden, je het abonnement op de sportschool opzegt, je voortaan je kleding bij LaCuracao koopt i.p.v. bij Hugo Boss enzovoorts. Jij stemt in en je ouders lenen je voor de derde keer geld.

- Advertisement -

Je raadt het al, een paar jaar later is het weer zo ver. Je achterstand is opgelopen naar 20.000 gulden. Maar dit keer is het niet direct je eigen schuld. Je hebt een minder goed betaalde baan moeten aanvaarden door de economische malaise, je ex heeft je besodemieterd en je achtergelaten met onbetaalde rekeningen enzovoorts. Echter heb je ondanks deze tegenslagen te weinig gedaan om verder te bezuinigen om ervoor te zorgen dat je niet weer in de problemen zou komen. En eenmaal weer op de stoep bij je ouders zullen zij je daarop wijzen. Ze besluiten je weer te helpen, maar de voorwaarde is nu super streng; je salaris wordt gestort op hun bankrekening, zij betalen voortaan jouw rekeningen en geven je daarnaast een beetje leefgeld voor boodschappen. Je ouders zien geen andere oplossing om ervoor te zorgen dat je over een paar jaar niet weer op hun stoep staat. Gedurende een periode van een paar jaar zullen ze je proberen te leren hoe je jouw huishoudboekje op orde krijgt.

Natuurlijk stem je in, want het alternatief is dat de schulden direct opeisbaar worden, je daardoor uit huis gezet wordt en je dus alles kwijt bent. Natuurlijk begrijp je dat je ouders zulke voorwaarden stellen, want je hebt laten zien dat je het op jezelf niet kan. Natuurlijk neem je hun hulp aan met open armen en geef je je autonomie deels weg.

Want het alternatief is complete armoede!

Het hele voorbeeld kun je ook omdraaien, waar jij dan de ouder bent en je zoon of dochter komt bij jou aankloppen. Jij zult ook zo handelen in plaats van maar blijven geven.

Het is geen verwijt aan de zittende regering, maar wel aan alle regeringen die we gehad hebben. We hebben laten zien dat we het niet zelf kunnen. Curacao is de dochter van moeder Nederland, die niet oneindig kan blijven helpen als er niets verandert. Curacao heeft de afgelopen 10 jaar een rommeltje gemaakt van het huishoudboekje en niet genoeg of verkeerd bezuinigd. Daardoor zijn de voorwaarden van Nederland zo streng, niet uit oogpunt van rekolonisatie en niets in de trend van de WIC.

We zijn een te klein land om 700 miljoen te bezuinigen, Zeker als je in je achterhoofd weet dat de inkomsten van de overheid drastisch minder zullen zijn met een hoge werkloosheid.

We gaan kapot zonder de hulp van Nederland, dat is zeker.

Dus, overheid, slik de bittere pil en zet je ego (voorlopig) aan de kant.

In plaats van deze starre nee, we tekenen niet, onderhandel met Nederland over een goede invulling van de taken en bevoegdheden van de nieuwe entiteit en eis dat er naast financiële hulp ook kennisoverdracht is vanuit diezelfde entiteit. We hebben namelijk niets aan een entiteit dat handelt als een schooljuf en alleen maar zegt dit mag wel en dit mag niet.

Naam en adres bij redactie bekend,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Beste auteur van deze brief. Wellicht kunt u een vervolg schrijven en daarin de gevolgen voor de kleinkinderen beschrijven. Opgroeien in armoede zorgt voor de nodige toestanden v.w.b. de ontwikkeling van een (klein) kind.

 2. @Sint Maarten
  U schrijft: “Die Suzy Römer is dik vet”

  Daar is geen speld tussen te krijgen,
  maar ik betwijfel dat ook “fat-shaming” haar niet zal reviseren.

 3. Ik ben het geheel met het bovenstaande eens!
  Nederland en de CAS-landen zijn gelijkwaardig ‘volgens het Statuut’, dus er is geen sprake van ouders/kinderen-positie. Oke, dan veranderen we de tekst naar broer/zus, vind je ook niet?
  Ik snap de weerstand van een nieuwe entiteit ook niet. Door orkaan Irma heeft Sint Maarten een Integriteitskamer gekregen. Daar bestond ook zeer veel weerstand tegen. Vraag ik me af, waarom bestaat er zoveel weerstand tegen als ‘er geen integriteitsschendingen zijn’?
  Hetzelfde geldt voor deze nieuwe entiteit. Waarom doe je moeilijk dat er iemand komt die je huishoudboekje controleert en het laatste woord heeft waar de gulden aan besteed worden? Er valt toch niets te verbergen?
  In Nederland wordt geroepen dat regering Rhugg een integere regering is. Die Suzy Römer is dik vet haar eigen, en anders die van haar familie aan het vullen.
  NEDERLAND, WAAROM OOK GEEN INTEGRITEITSKAMER OP CURACAO?

 4. Beste onbekend. Elk weldenkend mens begrijpt deze metafoor en elk weldenkende zoon zou dankbaar zijn dat pa en ma helpen. Niet alleen met geld maar ook met raad en begeleiding. Echter in dit geval is de regering van Curacao een verwend snotjong, die nog elke dag in bed plast, maar zichzelf heeeeel volwassen vind. Pa en Ma moeten hem gewoon die 20000 gulden geven en moeten hem niet als klein kind behandelen. Dit beste onbekend, is de verrotte mentaliteit van loopjongetje Billenaath en zijn vriendjes groothoofd Steven, Alvido Daal en tante Sushi Graaimelia. Een grote bek opentrekken naar Pa en Ma kunnen hun wel, maar zelfstandig iets doen niet

 5. Onbekende ingezonden brief.

  Perfecte Metafoor.
  Maar zoals bij de meeste “kinderen” komt de boodschap niet aan,
  voelen zich aangevallen op de consequenties die ze zelf hebben veroorzaakt.

 6. Als de directeuren van overheids NV bezuinigen op hun salaris en minder plezier reisjes voor ministers dan komen we al snel dichtbij. Gooi de niet werkende ambtenaren eruit.

 7. Onbekende ingezonden brief. Gelijk heb je in alle vormen en maten. Maar die achterlijke regering van Curacao heeft geen horend oor voor de Nederlandse vereisen en voorwaarden ondanks dat Nederland haar uiterste doet om de aandacht en het denken van de regering te stimuleren. Nederland kan en mag geen geld lenen aan zo’n ONevenwichtige verkwistend bestuur. Curacao (regering) dacht dat Nederland voor eeuwig en altijd gek en dom zal blijven. Niet dus. Nederland is genezen. Hoerááá. Door deze afgekeurde opstandige houding van Curacao zal Rutte stellig bikkelhard worden, met alle vreselijke gevolgen van dien voor het volk. Rhugge moet stellig weg, òf de vereisen en voorwaarden accepteren en dan pas zal het goed komen. Let op, Curacao, Aruba en sint Maarten die never door één deur konden, die elkaar zelfs niet konden luchten zijn nu gezworen kameraden geworden en zijn alle drie tegen Nederland gekant. Wat een ondankbare mensen, en wat een power heeft geld. Maar ja, Nederland heeft totaal niets te verliezen, integendeel, drie zware lasten van haar schouders. Ik zou tegen deze drie eilandjes willen zeggen; onderzoek diep, maar ook heel diep, raadpleeg jullie geweten wat Nederland allemaal voor jullie heeft betekent, want er komen nog vele vele zwaardere jaren voor jullie, en Nederland zal jullie stellig als vondeling ergens moeten achter laten……..Maak je borst maar nat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -