27 C
Willemstad
• dinsdag 24 mei 2022 05:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Open brief aan kolonisator

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Eldon Sulvaran, Chester Peterson, Anthony Eustatius (KFO) aan het woord.

- Advertentie -

Knops Aangezien u niet bereid bent te luisteren, hebben wij de vrijheid genomen om ons met een openbare brief tot u te richten. Wij hebben namelijk de indruk dat u en uw collega’s in Nederland – ik doel hier in het bijzonder ook op de heer Rutte – een geschiedenisles hebben gemist.

Om uw geheugen wat op te frissen: ,,De zwarte gebieden besloegen slechts 13% van het totale oppervlak van Zuid-Afrika. Later zouden de gebieden worden omgevormd tot thuislanden. De thuislanden vormden een belangrijke pijler voor de apartheidspolitiek…. Sommige van die thuislanden werden in de jaren zeventig zelfs zelfstandig, maar waren in feite marionettenstaten van Zuid-Afrika.” Deze les is gehaald uit het Nederlandse geschiedenisboek van H. Ulrich e.a., geheten Memo, Geschiedenis voor de bovenbouw, 1995, blz. 291 e.v.

Gezien de grote overeenstemming tussen de hiervoor beschreven thuislanden uit Zuid-Afrika van voorheen en hetgeen de politiek, welke u wil toepassen, zal bestendigen tussen het westelijk en het oostelijk deel van het Koninkrijk van Nederland, zou u eigenlijk blij moeten zijn, nu u alleen maar een ‘kolonisator’ wordt genoemd. De politiek, welke u in uw hoofd heeft om toe te passen verdient namelijk eerder en ook zonder meer het predicaat ‘dom racisme’.

Dit nog geheel los van de ernstige juridische vraagtekens die bij die politiek moeten worden geplaatst. Het is in ieder geval goed duidelijk dat u geen jurist bent en in ieder geval geen kaas gegeten heeft van de constitutionele orde in het Koninkrijk. Ook deze les geven wij u gratis.

De relatie waarin de landen binnen het Koninkrijk tot elkaar staan is in de preambule van het Statuut omschreven met: ‘op de voet van gelijkwaardigheid verbonden zijn tot verzorging van gemeenschappelijke belangen en tot wederkerige bijstand’. Artikel 38 Statuut opent de mogelijkheid dat de landen van het Koninkrijk onderling regelingen treffen, die, krachtens het tweede lid van dit artikel, in de vorm van rijkswetten gegoten kunnen worden. Echter, zulke onderlinge regelingen, ook wanneer deze het verlenen van bijstand van het ene aan het andere land van het Koninkrijk inhouden en in rijkswetten gegoten worden, moeten steeds het resultaat zijn van effectieve overeenstemming tussen de betreffende landen.

Overeenstemming tussen de landen is dus een constitutieve of bestaansvoorwaarde voor een rijkswet in dat kader. Vandaar ook de benaming van ‘consensusrijkswet’ voor zulke rijkswetten. Het Statuut vereist die overeenstemming dus in diens artikel 38. Dit artikel 38 is niet voor niets in het Statuut ondergebracht in de paragraaf over onderlinge bijstand, overleg en samenwerking.

Kern van de zaak is dat het onderwerp van de onderlinge regeling, per definitie, een landsaangelegenheid betreft. De structuur van de bevoegdheidsverdeling tussen het Koninkrijk en de landen brengt mee dat de regeling van landsaangelegenheden steeds ten volle aan de landen is.

Aangelegenheden waarover zelfs de Curaçaose wetgever niet lichtvaardig kan beschikken, laat dus staan dat u er, als arrogante koloniale buitenstaander over heeft te beslissen of te eisen. Consensusrijkswetten kunnen dus krachtens artikel 38 van het Statuut alleen tot stand komen in consensus en nimmer door chantage. Chantage is, zoals u eigenlijk als een ambtsdrager behoort te weten, niet alleen het maken van misbruik van omstandigheden, maar ook puur crimineel. Uw plannen betreffen ook pure gelegenheidswetgeving.

Wetgeving die bovendien beoogt de democratische grondvesten in Curaçao te ondermijnen. Immers, u bent er als koloniaal op uit om iedere democratische controle van onze parlementen en onze burgers op ons bestuur uit te schakelen. Uw plan is dus verderfelijk en bizar. U bent er op uit om onze democratische instituten, waarvoor onze voorouders hard hebben gevochten, buitenspel te zetten.

Uw plan ademt de ‘Wilders, Verdonk en Rutte-gedachte’ uit, gericht op discriminatie van Caribische Nederlanders. Deze verboden weg zal tot ernstige spanningen binnen uw Koninkrijk leiden. Net als vele van uw voorgangers in de voor ons pijnlijke gezamenlijke geschiedenis, bent ook u een Nederlandse gezagsdrager die naarstig op zoek is naar mogelijkheden om ons met de wet in de hand te kunnen discrimineren. ‘What’s new’ na meer dan 350 jaren?

Het is overigens ook pure schending van mensenrechten, door een land dat machtiger is dan een ander. In een Koninkrijk dat duidelijk geen rechtsstaat is, richt de overheid al 350 jaar haar pijlen op haar eigen onderdanen, die niet blank zijn. Uw plan om deze bevolkingen van de waardigheid, die zij ondanks 350 jaar Nederlands kolonialisme, waaronder het slavernijverleden van Nederland, hebben weten op te bouwen, te ontdoen, bevestigt zeer duidelijk dat dit Koninkrijk geen rechtsstaat voor eenieder is.

Intussen moet erop worden vertrouwd dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten of hun burgers, aangezien ook sprake is van veronachtzaming van fundamentele mensenrechten in een tijd van crisis, eventueel tot aan de hoogste internationale instanties deze poging tot chantage ter toetsing zullen voorleggen.

En nu snel oprotten uit ons land, want op mensen die ons in eigen huis komen chanteren en direct of indirect bedreigen met het laten uithongeren van onze volkeren als wij niet doen wat zij willen, stellen wij geen prijs.

Eldon Sulvaran, Chester Peterson, Anthony Eustatius
Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO),
Curaçao

- Advertentie -

Artikel delen

35 reacties

 1. Het lijkt alsof @Yvette, nieuw is op dit forum want ik lees geen enkel argument in haar kritiek.

  Wat wel interessant is dat deze groep het heeft over “Het is overigens ook pure schending van mensenrechten”, In een interview zei Sulvaran dat Curacao daarmee naar de VN kan.

  Mijn vraag is, snijdt dat mes niet aan twee kanten? Nederland kan toch ook beargumenteren dat een kleine groep hier zichzelf verijkt ten koste van een steeds groter wordende groep en hen op die manier het recht op een menswaardig bestaan ontneemt?

 2. OPROTTEN?

  Wat een niveau.
  Is dit het zootje op Curacao dat het Recht moet verdedigen?
  Zelf heb ik een “ onfrisse” ervaring met dhr Peterson. Of moet ik het woord heer maar veranderen?
  Ik verlaag me niet tot het niveau van deze oproerkraaiers.
  Maar ik en met mijn velen in Nederland hopen dat Knops standvastig blijft.
  Niet mee eens?
  Wordt dan zelfstandig en regel je eigen corrupte eiland.

 3. ….”De mensen die het maar op Kolonisator, WIC, VOC of Slavernij hebben zijn juist vaak de mensen die het eiland leegroven!”……

  Goede graadmeter idd @Brian.
  Valse argumenten, die zonder blikken op blozen ingezet worden.

  Een bekende is een “tante” die al behoorlijk wat jaartjes meedraait en meesnoept uit de ruifvia “projecten, maar ook álle anderen…

  “No tin polítiko sin MAN sushi”, eigenlijk zouden ze allemaal lid moeten zijn van de MAN partij, de intellectuele afsplitsing van de FOL, maar moreel net zo uitgehold, zo niet erger, aangezien ze het met hun volle intellectuele verstand doen!

  Knops doe je werk!
  Elke politicus die tegen meer , beter en deugdzaam toezich, ongeacht door wie dit toezicht wordt uitgevoerd, is per definitie onbetrouwbaar.

  Ik wil geen lokale kanjer meer asn het roer, ze zijn me allemasl, zonder uitzondering VIES tegengevallen,

  Geen Tromp, Betrian, Lasten, Delannooy, geen Steven Martina, Cooper, of Wiels, zeker niet als het moet omdat ze krioyo zijn.

  Wat me trouwens opvalt is; hoe meer een politicus zich opwerpt en proclameert als de krioyo mama/ tata / salvador di pueblo, hoe harder ze roven, oplichten en bedonderen. ( bussen vol Wielsen, Godetts, Maria, Yssen en natuurlijk de “Dons” onder ons!!

  Helaas hebben die nazaten van de ” Don” dynastie vooral een Don voor zichzelf verrijken en een spoor van vernieling achterlaten

  maar keep me straigt als ik er eentje ben vergeten op te noemen, die echt lof verdient.

  Knops doe je werk!
  Dat is een order!
  Van de silent meerderheid.

 4. ….”Overfactureren, retainer fees en criminele politici verdedigen (maar nooit 1 rechtszaak winnen) zijn het handelsmerk van deze 3 clowns”…..

  Goed samengevat @Joep Meloen.
  Deze personen hebben baat bij de status quo en zijn deel van het nepotostisch bolwerk waar ze zoveel voordelen uit trekken.

 5. ….”Snel oprotten naar Coro…LOL, @Roy Rogers idd, als het aan Peppie ligt, getuige zijn epistel, wordt het hier net zo corrupt en beroerd als Venezuela..

 6. De kennis van correct Nederlands van deze advocaten is recht evenredig met hun juridische kennis: niet erg hoogstaand. Dat laatste bewijzen zij al jaren in hun raadsherenpraktijk.

 7. Zowel grammaticaal, taalkundig als inhoudelijk is deze brief van een ongekend laag niveau. Als je dan toch zo graag je mening wilt ventileren in het Nederlands, lees dan voortaan eerst even een ander MeMo boekje, ook bestemd voor de bovenbouw: “Hoe stel ik een fatsoenlijke brief op”.

  Als je althans serieus wilt worden genomen….

 8. De mensen die het maar op Kolonisator, WIC, VOC of Slavernij hebben zijn juist vaak de mensen die het eiland leegroven!

  Met een functionerende OM zouden ze gewoon in Bon Futuro zitten

 9. Kolonisator…leuk geprobeerd, typische term.die uit de kast getrokken wordt als je door je (valide) argumenten heen bernt.

  Dan kun je alleen nog op de man spelen en zijn historie, en uiterlijk/afkomst erbij te halen.

 10. Het is wel opvallend dat mensen die wel willen dat de eisen van Knops/Nederland worden ingewilligd, en die zijn er in grote getale, zich niet verenigen om hun stem publiekelijk te laten horen. Angst voor de dictators?

 11. Het voordeel van al deze oprispingen van lieden die fulmineren tegen Nederland is wel dat nu goed naar buiten komt wie allemaal profiteert van de huidige situatie.
  Kennelijk denken zij dat zij recht hebben op belastinggeld en wel op een onrechtmatige manier. Overfactureren, retainer fees en criminele politici verdedigen (maar nooit 1 rechtszaak winnen) zijn het handelsmerk van deze 3 clowns.

  Ik neem ze niet serieus. Hoop dat Ruggenaath zijn excuses aan Knops aanbiedt voor het gedrag van deze 3. Nog nooit meegemaakt dat je iemand gaat schofferen die tegelijkertijd jouw enige kans op overleven is. Ben kennelijk nooit te oud om dit nog mee te maken. Geloof alleen niet dat het Curacao veel gaat helpen.

 12. Weer de kolonisator paardje te voor laten schijnen! Weer de discriminatie paardje ook bij halen, weer de slavernij,en de zogenoemde chantage!!!
  Zijn die 3 musketiers niet moe van zichzelf aan te horen met hun idiote argumenten. Hebben ze vergeten dat hun klanten van MFK het zo veer hebben gebracht dat wij nu in deze situatie zijn beland? En zo respectloos! Namens welke burgers van Curacao praten zij? De gehele bevolking is het zat van de beroving, corruptie, nepotisme die zeker de laatste 10 jaar plaats vind en het is duidelijk dat Curacao het zelf niet kan en dat wij de hulp van Nederland nodig hebben en willen. Wij moeten dankbaar zijn dat Nederland ons wil helpen, natuurlijk onder hun controle zo dat het niet weer in de foute zaken verdwijnt. Het kan niet zonder strenge voorwaarden,dat weten jullie al zeer goed!!!Jullie moeten zich schamen met jullie ophitserij!

 13. Peppie, jij moet snel oprotten naar Coro, Venezuela, waar jou voorouders vandaan komen.
  Je weet drommels goed dat het momenteel behoorlijk hodidu is in het land van je voorouders.
  Ghana (Africa) doet nog steeds een beroep aan alle negers die zich niet thuis voelen, die het moeilijk hebben, in het land (wat jij bestempelt als kolonie) terug te keren naar Republica Ghana. Je hebt 2x keuze, laat horen waneer het zo ver is.

 14. Knops heeft dit schrijven geprint, verfrommeld en met een grote boog in de prullenbak van zijn hotel kamer geworpen. Tevreden ging hij daarna slapen. Wat een sukkels zijn die Eldon Sulvaran, Chester Peterson, Anthony Eustatius toch. Bang dat ze binnenkort ook het cachot invliegen.

 15. Ik vind dat beroep op gelijkwaardigheid zoals gemeld in het Statuut een beetje gratuit worden:
  * de tekst heeft zo ongeveer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt
  * zoals Nederland ook in de EU regelmatig ervaart, is formele gelijkwaardigheid iets anders dan feitelijke verhoudingen.

  Bij de huidige crisis gaat het in theorie misschien om hulp van de ene solidaire lid van het koninkrijk aan het andere lid van het koninkrijk, maar in depraktijk worden de belastingbetalers van het ene land gevraagd diep in de buidel te tasten om hulp te bieden aan een ander land dat de afgelopen 10 jaar weinig goede beleidsvoornemens heeft ontwikkeld en er nog minder heeft uitgevoerd. Heeft het parlement van Curacao hier even veel over te zeggen als het parlement van Nederland?

  Dan kun je wel naar exceptionele externe omstandigheden wijzen als de economische conjunctuur en corona, maar doe dan wat bescheidener over je autonomie. Bestuurlijke autonomie klinkt lekker, maar hoeveel bijbehorende financiele autonomie kan Curacao aan?

 16. Dit is dus het niveau van onze “elite”
  Zo ongehoord dom vind je ze alleen hier.
  Het stelen van ons, de normale bevolking moet een keer afgelopen zijn!!!!
  Het echte tuig zijn Jullie ophitsers eerste klas.
  De schaamte voorbij deze maffia-maatjes
  Maar pas op….de bevolking in de bario wordt wakker… en jullie zullen de eerste zijn om verantwoording af te leggen!!

 17. Kijk naar de geschiedenis van veel landen toen de kolonisator vertrok. De nieuwe lokale machthebbers begonnen moordpartijen op eigen mensen.
  Dat soort types zijn Peppie en Kokkie ook. Zijn we de Gestapo methodes van de MFK vergeten? En Peppe en Kokkie deden mee met deze razzias.

 18. Wat een niveau van deze zogenaamde intelligentsia. Maar, advocaten mogen met een stalen smoel liegen in het belang van hun clientèle. Die clientèle willen ze behouden, daar hangt namelijk hun financiele toekomt van af. Snap dat nou toch eens een keer. Dát is feitelijk het enige probleem. Laat dat dan mooi hun probleem blijven.

 19. Wat een zootje ongeregeld onintelligente haatzaaiers. Een stel extra belegen zielige figuren. Niet meer van der tijd, het lijkt wel op een laatste stuiptrekking. Ze weten dat het graaien over is. Daar gaat het alleen maar om.
  Shame on all of you!!

 20. De grootste vijand van “Het land Curacao” is de YDK zelf, en dat wordt hier nog maar eens bewezen. Men gaat fijntjes voorbij aan wanbestuur en graaipartijen en het plaatsen van incompetente ja knikkers op posten die de heersende zwarte orde wel uitkomt. Dat de rest van de zwarte bevolking honger heeft interesseert deze figuren helemaal niets, het is slechts een handig te gebruiken argument. Krampachtige blijven wijzen naar degenen die hier steeds maar weer de problemen financieel moeten oplossen is zo langzamerhand een iets te doorzichtige en ongeloofwaardige zaak geworden.

  Na tientallen jaren zelfbestuur en een poging van bijna 10 jaar om een “land” te zijn kunnen we niet meer dan concluderen dat wij Curaçaoënaars gefaald hebben. Ergens anders de schuld neerleggen is een gewoonte die hier maar al te makkelijk wordt gehanteerd, en terugpakken naar slavernij om ons dat zielige stempel te geven wat uiteraard de geldkisten overal doet openspringen zonder voorwaarden is een natuurlijke tweede.
  Daarna gaan we gewoon weer door met de praktijk van alle dag, het geld verdwijnt weer als sneeuw voor de zon en de eigen bevolking wordt door de soort Bomba`s zoals de ondertekenaars van deze ingezonden brief, dom en hongerig gehouden. Nee dank u.

 21. “Open brief aan kolonisator” lekker provocerend en discriminerend daar het woord kolonisator hier een negatieve uitstraling weergeeft.
  Nu leven we vandaag de dag en als rijksgenoten onder zich moet ik zeggen juist de eilanden (lees de lokale politiek) volop discrimineren en zij doen er alles aan de de Nederlandse rijksgenoten uit te sluiten om zich te vestigen (zowel prive als zakelijk) op de eilanden en dit terwijl de rijksgenoten van de eilanden altijd welkom zijn in Nederland. Zo de eilanden de nieuwe en moderne kolonisatortjes!

 22. Wat een misplaatste agressie van deze advocaten…. Je zou bijna denken dat zij zakelijk gezien veel te verliezen hebben bij het door Curacao nakomen van de gestelde voorwaarden. Een zielige vertoning.

 23. Ik snap niet dat het OM geen onderzoek doet naar Peppie en Kokkie. Met al hun geheul en foute tarieven vooral tijdens de MFK regering is er voldoende bewijs te vinden om ze voor lange tijd naar Bon Futuro te sturen.

  KFO zijn een stelletje bandieten en rovers

 24. De drie “redders des volks” trekken de racismekaart weer eens nu er inhoudelijk niets zwaarwegends bedacht kan worden.

  K#nk#rstraal zelf lekker op naar Venezuela of Haïti heren en indien dan niet bevalt terug naar continent waar jullie voorouders vandaag kwamen.
  Of je gedraagt je of mijn broeders en ik helpen jullie indien nodig een handje.

 25. Peppie en Kokkie, wat slaan jullie hier de plank volledig mis! Nederland wil een (zoveelste) lening geven en aan leningen mogen voorwaarden gesteld worden! Als ik een lening bij een bank aanga, moet ik ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Na 10-10-10 zaten we in een uitmuntende situatie, het overgrote deel van de schulden van Curacao was kwijt gescholden en door toedoen van jullie partner in crime Schotte is de schuld weer enorm opgelopen.
  “We” hebben de afgelopen 10 jaar aangetoond dat we het niet zelf kunnen, we kunnen niet regeren (vooruitzien) en we kunnen ons huishoudboekje niet op orde krijgen. Niemand is bereid keihard in te grijpen door het ambtenaren apparaat flink uit te dunnen en andere impopulaire maatregelen te nemen omdat dat stemmen zou kosten bij de volgende verkiezingen. Zie de voorwaarden (of chantage zoals jullie het noemen) van Nederland als een geschenk uit de hemel in plaats van de racisme kaart weer te trekken.
  Jullie hebben het over spanningen in het Koninkrijk wanneer deze plannen worden doorgezet maar hoe komen jullie hier bij? Praten jullie wel eens met echte mensen op straat in plaats van mensen in jullie KFO / MFK / PS bubbel? Ik wel en het overgrote deel van de mensen met wie ik praat willen maar wat graag dat Nederland ingrijpt omdat ze het helemaal gehad hebben met de incapabele bestuurders.
  Wat een ongelooflijk stompzinnig stuk hebben jullie geschreven. En dan eidigen met “nu oprotten uit ons land”.
  Ga.
  Jullie.
  Schamen.

 26. Het schijnt dat de praktijk van de heren, Eldon Sulvaran, Chester Peterson en Anthony Eustatius goed geboerd heeft tijdens de regering van MFK. Daardoor al hebben ze geen recht van spreken.

 27. Het ratvocatenduo Peppie en Kokkie heeft miljoenen verdiend aan het verdedigen van de MFK mafia die nu net het levende bewijs is dat we beter af zijn als kolonie van Nederland.

  De eerste regering van Curacao ‘autonomo’: inmiddels tot meerdere jaren cel veroordeeld de ministers Gerrit Schotte (grootschalige fraude en corruptie), George Jamaloodin (fraude en moord) en Jacinta Constantia (fraude).

  Pabien Peppie en Kokkie, Curacao autonomo heeft ons ver gebracht.

 28. “En nu snel oprotten uit ons land, want op mensen die ons in eigen huis komen chanteren en direct of indirect bedreigen met het laten uithongeren van onze volkeren als wij niet doen wat zij willen, stellen wij geen prijs.”
  ok en deze heren stellen dus voor om autonoom te worden en ook hun eigen broek omhoog te houden zonder steun vanuit Nederland? Denk dat Knops en Rutte dat een prima oplossing vinden

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -