Ingezonden | Op Curaçao wonen allerlei bevolkingsgroepen in vrede samen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marius Noort aan het woord.

Het Papiaments is niet ‘de taal van de oorspronkelijke, zwarte bevolking op Curaçao’ (Nederlands Dagblad 1 juni). De zwarte slaven kwamen uit Afrika verscheept. vóór de kolonisering en slavenhandel woonden er indianen op Curaçao, net als in de rest van het Caribisch gebied en het westelijk halfrond.

Het Papiaments is een taal met invloeden uit het Portugees, Spaans, Engels, Nederlands, een beetje uit Afrika en ook van de Indianen.

Verder is het vreemd dat Yellie Alkema zich later ‘als blanke’ niet meer welkom voelde. De kerk bleef blanke zendelingen sturen. En er wonen al generaties lang veel meer blanken op Curaçao. De verhoudingen liggen er veel genuanceerder dan zwart-wit.

Sinds de Europeanen er vijf eeuwen geleden voet aan wal zetten, kenmerkt Curaçao zich door immigratie uit vele delen van de wereld: Joden, Libanezen, Portugezen, Chinezen, Haïtianen, Dominicanen, Colombianen, Surinamers en Venezolanen vormen substantiële bevolkingsgroepen, maar integre(e)r(d)en dusdanig dat etnische of religieuze conflicten hoegenaamd niet voorkomen. En ze spreken onderling Papiaments!

Marius Noort,
woonde 23 jaar op Curacao en was journalist bij het dagblad Amigoe

3 Reacties op “Ingezonden | Op Curaçao wonen allerlei bevolkingsgroepen in vrede samen

  1. @Brian. S
    Misschien even via de link het artikel in het Nederlands dagblad lezen?

  2. @Marius, Geen idee waar u het over heefd. U springt van hak op de tak.

  3. ‘Op Curaçao wonen allerlei bevolkingsgroepen in vrede samen’?

    Ik wist niet dat patienten in de Capriles kliniek internet hebben, maar Marius bewijst het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *