Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.
Vandaag laten we Segundo Demei aan het woord
OP VRIJDAG 15 januari j.l. verscheen in de Amigoe een bericht over mevrouw Omayra Leeflang, die suggereert dat het een goede zaak zou zijn om de motorrijtuigenbelasting onder te brengen in de brandstofprijs.
Zoals bij elke verandering dient ook hierbij rekening te worden gehouden met vele factoren die van invloed kunnen zijn op de uitwerking van het nieuwe systeem. Er zijn enkele landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, waar dit systeem goed functioneert. Maar is het wel realistisch om onze situatie te vergelijken met die van deze grote landen?
Om een juist beeld te krijgen kunnen wij niet volstaan met een simpele berekening waarbij de overheid geen nadeel zal ondervinden van de wijziging, indien alle overige factoren ongewijzigd blijven. En daar zit hem het probleem. Ik neem aan dat onze rekenmeesters wijze mensen zijn en beter dan ik de effecten van wijzigingen kunnen inschatten.
Als bijvoorbeeld de overheid de co2 uitstoot wil verlagen door het autogebruik te ontmoedigen, zonder inkomensderving door minder inkomsten aan accijns, dan kan die verhoging voor menige weggebruiker een aanleiding zijn om zijn auto helemaal aan de kant te zetten, zodat de overheid veel minder vangt dan zij verwacht. Natuurlijk wordt het enigermate gecompenseerd door het meergebruik van openbaar vervoer, maar het is de vraag in hoeverre dat juist ingeschat kan worden. Het openbaar vervoer is immers niet het enige alternatief ter vervanging van een autorit. Men kan die rit ook achterwege laten of combineren met andere ritten, waardoor niet per se de omzetverhoging van het openbaar vervoer de derving aan accijns zal compenseren.
Als wij veronderstellen dat alle effecten vrij exact kunnen worden berekend, dan nog zijn er bepaalde factoren die voor vele andere landen wel gelden, maar bij ons niet. Ik denk hierbij aan het internationaal verkeer, waarbij internationale weggebruikers ook meebetalen aan de Motorrijtuigenbelasting als men deze verwerkt in de benzineprijs. Dit voordeel zal bij ons niet opgaan, zijnde een eiland.
Zonder de pretentie volledig te zijn geweest wil ik haar het volgende onder de aandacht brengen.
1. Bij het vaststellen van het tarief waarin de motorrijtuigenbelasting is verwerkt dient men ervoor zorg te dragen dat door het werken met een gemiddelde niet de minst draagkrachtige de hoogste lasten krijgt toebedeeld, hetgeen zeer waarschijnlijk zal gebeuren als men niet een gedifferentieerd tarief hanteert, waardoor het systeem dan niet zal kunnen werken.
2. Moet de verhoging procentueel worden bepaald of per liter ongeacht de brandstof (benzine, diesel, gas, elektriciteit)? En hoe wordt bepaald of iemand elektriciteit aanwendt voor zijn motorrijtuig of voor andere doeleinden? Ik weet dat men diesel voor motorrijtuigen in sommige landen een kleurtje geeft. Ik denk niet dat het ook bij elektriciteit mogelijk is, al hoor ik vaak van groene elektriciteit.
3. De effecten veroorzaakt bij de invoering moeten zeer nauwkeurig worden bepaald om de rechtvaardigheid enigszins te kunnen garanderen.
4. Indien men ook werkt met tolwegen, dan krijgt men een dubbele heffing. Bij ons is er voor zover mij bekend slechts één tolweg, namelijk een stuk weg van slechts enkele meters voor de ingang van de parkeergarage in Punda. Dit zal geen noemenswaardige beïnvloeding van het systeem veroorzaken
5. Men zal noodgedwongen moeten werken met gemiddelden, omdat het niet doenlijk is om voor iedere individuele automobilist een bepaald benzinetarief te berekenen. Daarom zal men een schatting moeten maken van het gemiddeld aantal te rijden kilometers, het gemiddeld verbruik per kilometer.
6. Als wij geen rekening houden met de trend om successievelijk over te gaan naar elektrisch gedreven motorrijtuigen, dan zal men binnen de kortste keren ook in het elektriciteitsverbruik een toeslag moeten inbouwen voor autogebruikers. Gaan wij dan alleen voor de autobezitters een toeslag doorberekenen en wat doen wij met de mensen die geen auto bezitten, maar zo nu en dan een auto huren? Het is misschien administratief aanlokkelijk om een aantal belastingen af te schaffen, maar men moet er wel voor waken dat het rechtvaardigheidsbeginsel van de belastingheffing niet met de voeten wordt getreden.
7. Indien de zienswijze van mevrouw Leeflang is ingegeven om tot een vereenvoudiging te geraken, dan vrees ik dat de nadelen voor de autogebruikers groter zijn dan de voordelen voor de overheid.
8. Ik besef dat vele autogebruikers hun motorrijtuigenbelasting niet betalen. Maar dat mag nooit een reden zijn om maar het systeem te wijzigen. De kreet dat wij ter vereenvoudiging de directe belastingen moeten vervangen door indirecte belastingen, gaat hier niet op. De enige oplossing is om de wanbetalers aan te pakken door een goede controle. Nu bij ons de kentekenbelasting is geïntroduceerd hoeft men niet eens de straat op te gaan om de schuldigen te zoeken, maar degene op wiens naam het kenteken staat zou men via de database van de belastingdienst kunnen achterhalen en de opsporing van de belastingschuldige hoeft niet zo moeilijk te zijn, dat men een heel systeem daarvoor overhoop gaat halen.
9. Laten wij ook vooral letten op het feit dat elke prijsverhoging ons land onaantrekkelijker maakt voor toeristen, terwijl men anderzijds veel geld investeert in het bevorderen van het toerisme.
10. Tot slot mogen wij er niet van uitgaan dat onze voorouders stom waren om voor het huidige systeem te kiezen, maar wel degelijk een doel voor ogen hadden, namelijk het toepassen van het rechtvaardigheidsbeginsel.
Ik hoop dat mevrouw Leeflang niet uit electorale overwegingen een onbezonnen kreet heeft geslaakt en dat zij dan ook spoedig tot inkeer zal komen, opdat al haar werk niet voor niets zal blijken. Loze en onuitvoerbare beloften zullen nimmer electoraal voordeel kunnen opleveren.
SEGUNDO DEMEI
Curaçao
de gemiddelde benzine prijs zal dan met 0,60 cent moeten verhoogd worden om 40 miljoen gulden binnen te halen.
betaal je nu 300 gulden op jaar basis en je auto rijdt 1 op 12
stel je rijdt 10.000km per jaar dat is nog niet eens 30 km per dag.
10.000 km delen door 12= 833 liter benzine dan betaal al 480 gulden in het jaar aan belasting . slecht idee dus
@Roland, over de fiets begin ik niet eens, haha.
Fietsen op Curaçao is levens gevaarlijk!
@Roland, ”belasting al naar gelang het gebruik heeft de charme van eenvoud en rechtvaardigheid…” […] In Nederland wel!
Op Curaçao hebben Jan en Janinne met de pet ook een auto nodig als ze om 07.00 uur ‘s morgens of eerder op hun werk moeten zijn.
En als je vanuit het platteland naar de stad toe moet om te werken kom je er nooit op tijd zonder een eigen auto. Het openbaar vervoer op Curaçao rijdt niet op tijd en het kan uren duren voordat men eindelijk een busje vindt, met vrije zitplaatsen. Na het werk, hetzelfde verhaal qua openbaar vervoer.
Wat jij bedoelt kan alleen in Nederland waar het openbaar vervoer tot in de puntjes geregeld is. Maar op Curaçao is dit voor de armen niet op te brengen, een auto is echt een noodzaak. De rijken voelen het niet, die hebben geld zat.
Hoezo charme van eenvoud en rechtvaardigheid?
Het grote voordeel van het verrekenen van de motorrijtuigenbelasting in de benzineprijs is mijns inziens:
1. Je betaalt min of meer al naar gelang het gebruik dat je van het wegennet maakt. Dit is intrinsiek rechtvaardig, en maakt wellicht dat je nog eens de fiets pakt.
2. Er gaat een zekere stimulerende werking van uit om een zuiniger auto te kopen: als je het geld hebt voor een dure auto (en/of hecht aan de status van een dure auto) betaal je meer als het benzineverbruik hoger is.
In Nederland wordt er erg moeilijk gedacht over manieren om het simpeler te maken (en de opbrengsten voor de overheid niet te veel te beïnvloeden), maar belasting al naar gelang het gebruik heeft de charme van eenvoud en rechtvaardigheid
Is het niet zo, hoe groter, duurder en nieuwer de auto des te meer motorrijtuigenbelasting men moet betalen? Ja, dan snap ik het wel. Wel pronken met een peperdure chique auto (prijs van een huis) maar evenveel belasting willen betalen als iemand met een piepkleine oude auto die niet zonder dat ding kan, vanwege waardeloze openbaar vervoer.
Prachtig verhaal, maar bij Omayra’s plan hoef ik niet langer anderhalf uur in de rij te staan om motorrijtuigbelasting te kunnen betalen.
Wat een idioterie. Vorig jaar nog bij postkantoor WTC in anderhalve minuut binnen en buiten.