29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: OM en Hof ook onderdeel van de democratie

IN ZIJN brief d.d. 10 mei aan de Staten beklaagt de minister van Justitie Wilsoe zich erover dat hij als democraat ‘namens het volk van Curaçao’ toestemming nodig heeft van de niet democratisch gekozen rechter alvorens het OM een aanwijzing te geven.

Diep triest dat onze minister van Justitie, academicus en ex-gezaghebber, zich verlaagt tot de zinloze domme oneliners van zijn politiek leider Helmin Wiels.

Immers ook het OM en het Hof zijn onderdeel van de democratie omdat al het handelen van deze instituten is vastgelegd in wetgeving die door de Staten, de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, is bepaald.

Het getuigt juist van een dictatoriale instelling om regels en wetten die door het parlement zijn vastgesteld, naast je neer te leggen. Minister Wilsoe volhardt verder in zijn ondemocratische stellingen en verklaart vervolgens dat hij een wetvoorstel zal indienen om de consensus-Rijkswet OM – volgens hem de bron van alle kwaad – te wijzigen.

- Advertentie -

Door de wijziging wil hij voorkomen dat de door hem aan het OM te geven specifieke aanwijzing eerst door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie getoetst wordt. Dus meer macht voor de minister om zich met specifieke rechtsprocessen te bemoeien ten gunste van politieke sponsors.

Dictatuur in haar puurste vorm.

Niet alleen is er geen enkele gegronde reden die meer macht voor de minister van Justitie rechtvaardigt, maar de consensus-Rijkswet is geaccordeerd door de hoogste democratische macht, namelijk het volk zelf in het referendum van 2009.

Wilsoe kondigt niet alleen de wijziging daarvan aan tegen de wil van het volk, maar wil dat ook doen via een oneigenlijk middel, namelijk een wet in het parlement.

- Advertisement -

Consensus- Rijkswetten kunnen slechts gewijzigd worden op Koninkrijksniveau in overeenstemming met de landen van het Koninkrijk. Het lijkt er dus op alsof onze minister van Justitie machtdronken is geworden en daardoor het spoor van het verstand volledig is kwijtgeraakt.

Een lichtpunt in deze duisternis waarin ons land sinds 10 oktober 2010 is geraakt, is dat we het concreet bewijs krijgen dat de door PAR, PNP en FOL regering onderhandelde consensus-Rijkswetten, die door de huidige coalitiepartners zo fel zijn bestreden maar op 9 september uit puur opportunisme toch zijn ondertekend, het beste is wat we het nieuwe land Curaçao hebben meegegeven. Omdat juist de instituten die onder de consensus-Rijkswetten staan, gespaard zijn gebleven van de destructieve macht van de Schotte-regering.

OMAYRA V.E. LEEFLANG

Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -