28 C
Willemstad
• dinsdag 16 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden: OM en Hof ook onderdeel van de democratie

HomeNieuwsIngezonden: OM en Hof ook onderdeel van de democratie

IN ZIJN brief d.d. 10 mei aan de Staten beklaagt de minister van Justitie Wilsoe zich erover dat hij als democraat ‘namens het volk van Curaçao’ toestemming nodig heeft van de niet democratisch gekozen rechter alvorens het OM een aanwijzing te geven.

Diep triest dat onze minister van Justitie, academicus en ex-gezaghebber, zich verlaagt tot de zinloze domme oneliners van zijn politiek leider Helmin Wiels.

Immers ook het OM en het Hof zijn onderdeel van de democratie omdat al het handelen van deze instituten is vastgelegd in wetgeving die door de Staten, de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, is bepaald.

Het getuigt juist van een dictatoriale instelling om regels en wetten die door het parlement zijn vastgesteld, naast je neer te leggen. Minister Wilsoe volhardt verder in zijn ondemocratische stellingen en verklaart vervolgens dat hij een wetvoorstel zal indienen om de consensus-Rijkswet OM – volgens hem de bron van alle kwaad – te wijzigen.

Door de wijziging wil hij voorkomen dat de door hem aan het OM te geven specifieke aanwijzing eerst door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie getoetst wordt. Dus meer macht voor de minister om zich met specifieke rechtsprocessen te bemoeien ten gunste van politieke sponsors.

Dictatuur in haar puurste vorm.

Niet alleen is er geen enkele gegronde reden die meer macht voor de minister van Justitie rechtvaardigt, maar de consensus-Rijkswet is geaccordeerd door de hoogste democratische macht, namelijk het volk zelf in het referendum van 2009.

Wilsoe kondigt niet alleen de wijziging daarvan aan tegen de wil van het volk, maar wil dat ook doen via een oneigenlijk middel, namelijk een wet in het parlement.

Consensus- Rijkswetten kunnen slechts gewijzigd worden op Koninkrijksniveau in overeenstemming met de landen van het Koninkrijk. Het lijkt er dus op alsof onze minister van Justitie machtdronken is geworden en daardoor het spoor van het verstand volledig is kwijtgeraakt.

Een lichtpunt in deze duisternis waarin ons land sinds 10 oktober 2010 is geraakt, is dat we het concreet bewijs krijgen dat de door PAR, PNP en FOL regering onderhandelde consensus-Rijkswetten, die door de huidige coalitiepartners zo fel zijn bestreden maar op 9 september uit puur opportunisme toch zijn ondertekend, het beste is wat we het nieuwe land Curaçao hebben meegegeven. Omdat juist de instituten die onder de consensus-Rijkswetten staan, gespaard zijn gebleven van de destructieve macht van de Schotte-regering.

OMAYRA V.E. LEEFLANG

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties