29 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Ingezonden | Nepotisme en tegenstrijdige belangen binnen Justitie

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Eldon Peppie Sulvaran, Chester Peterson en Jose Eustatius ((Korsou Fuerte I Outonomo) aan het woord.

Met verbijstering heeft Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) kennis genomen van een aan KFO gerichte anonieme brief, waarin melding wordt gemaakt van praktijken binnen de magistratuur van Curacao die niet door de beugel kunnen.

Het publieke vertrouwen in het objectief functioneren van ambtenaren wordt geschonden in alle gevallen, waarin het functioneren van het apparaat gebaseerd is op nepotisme. Werk verschaf- fen aan familieleden van de kleine groep magistraten die hier voor een korte periode werkzaam zijn, ten koste van landskinderen en tegelijkertijd een situatie van tegenstrijdige belangen in het leven roepende, terwijl aan de passieve zijde sprake is van het aanvaarden van een voordeel onder te bekritiseren omstandigheden, tasten de geloofwaardigheid van ons rechtssysteem in ernstige mate aan.

Zo is, aldus de brief, op dit moment binnen het hof van Justitie een rechterlijke ambtenaar, Hans Fehmers, werkzaam wiens echtgenote Hanneke Festen, zelfs zonder een sollicitatieprocedure, recent benoemd is tot plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Curacao.

Terwijl capabele lokale krachten al jaren als officieren van justitie in vaste dienst werkzaam zijn bij het OM en die vacature kunnen invullen. Erger nog, deze echtgenote was voor haar aanstelling als plaatsvervangend hoofdofficier van justitie, onder de recent af- getreden procureur-generaal Guus Schram, bij het Team Bestrijding Ondermijning van het 0M als projectleider aangesteld en was tot voor kort belast met de bestrijding van grote ondermijningszaken.

Een hofrechter die strafzaken doet, terwijl de echtgenote functioneert als projectleider van het Team Bestrijding Ondermijning en vervolgens als plaatsvervangend hoofd OM, brengt de rechterlijke onpartijdigheid ernstig in het gedrang. De één is belast met de vervolging, de ander met de berechting.

Het is onaanvaardbaar om onze gemeenschap het risico te laten lopen van oneigenlijke beïnvloeding en belangenverstrengeling. We hebben te maken met een zeer kleine samenleving en stevige strafzaken. Kennelijk is juist onder de recent afgetreden procureur-generaal, die de mond vol had over de integriteit op de eilanden, dit soort toestanden in het leven geroepen.

Het bewuste echtpaar zelf kan deze situatie ook kwalijk worden genomen. Zij behoren allebei te weten dat hun handelen op dit kleine eiland een gevaar oplevert voor het recht op een eerlijk proces. Zij hebben er echter voor gekozen om hun eigen belangen te laten prevaleren. Elke objectief gerechtvaardigde twijfel moet steeds worden uitgesloten, omdat volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, er naar de samenleving toe een verplichting bestaat om zelfs de schijn te vermijden. “Justice must not only be done, it must be seen done.”

Het gaat hier om tegenstrijdige belangen van de zuiverste soort. Het is daarom van groot belang te weten bij welke strafrechtelijke onderzoeken de echtgenote betrokken is (geweest) en welke van die strafzaken vervolgens berecht is of zal worden door een klein hof waarvan de echtgenoot als rechter lid is. Er is een vervolg. Sinds 10- 10-‘10 zijn er namelijk met een alleen heersende, oppermachtige en ondemocratische procureur-generaal, nog meer van dit soort praktijken te melden.

Eldon Peppie Sulvaran, Chester Peterson en Jose Eustatius (Korsou Fuerte I Outonomo),
Curacao

KÒRSOU FUERTE I OUTÓNOMO Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. @Trots op Curaçao , mbt de brief er zijn 1 of 2 oud medewerkers van Sulvaran en Peterson nu werkzaam bij het OM.. dat lijntje is dus snel getrokken.

 2. Het hoofd van TBO is niet de projectleider. Plaatsvervangend OM is er alleen om lopende zaken te behandelen. Dus in geen van de gevallen zou er invloed op de rechter uitgeoefend kunnen worden. Beide echgenoten hebben totaal andere verantwoordelijkheden die geen relatie hebben met elkaars werk en zeker net op de beslissingen die de rechter moet nemen.

  De anonime brief is wel een reden van zorg. Deze kan nl eenvoudig opgesteld zijn door iemand die bekend is met het hof, bv een advocaat ,om vervolgens deze brief als bewijs in te laten gebruiken. Dit lijkt common practice te zijn als je de historie naleest. Dit kan duiden op rancune.

  Ik zie de reactie van deze groep als laster in een poging om een andere rechter op het hof te krijgen. Een die wat meer meegaand is met hun clienten….

  Hoezo belangen.

 3. Peppie en Kokkie deugen voor geen meter en zijn gelieerd aan de MFK mafia aan wie ze met vrijwel wekelijkse rechtszaken flink verdienen. Ondanks het feit dat ze al deze zaken verliezen.

  Echter, als het waar is wat ze schrijven is dat ongehoord en ontoelaatbaar.

  Ik verwacht een reactie van Norman Serphos, zodra hij klaar is met de trago meisjes.

  De campange bedoel ik.

 4. Alvorens de gebruikelijke trollen gal beginnen te spuwen daar he KFO betreft (message vs messenger), is het toch de moeite waard om de nieuwswaardigheid van dit artikel even te verwerken.

  “Een hofrechter die strafzaken doet, terwijl de echtgenote functioneert als projectleider van het Team Bestrijding Ondermijning en vervolgens als plaatsvervangend hoofd OM, brengt de rechterlijke onpartijdigheid ernstig in het gedrang”. Òf de afgetreden procureur-generaal hier een ‘handje’ in had is nog maar de vraag. Echter, het is ‘ouwe jongens krentenbrood’, waarbij elkaar de hand boven het hoofd gehouden wordt en Guus, Hans en Hanneke elkaar aan het werk houdt ten koste van……

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -