Ingezonden | Minder voedselverspilling zonder houdbaarheidsdatum

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Franklin Esser aan het woord.

Gezien de problemen die gerezen zijn wegens het controleren van verlopen etenswaren, ben ik op het internet gaan uitzoeken hoe er in de wereld wordt omgesprongen met de vervaldata van producten.

Laat ik beginnen met aan te geven dat ik geen problemen heb met de controle van MEO. Ik ben er ook van overtuigd dat vele zaken misbruik maken van de situatie.

Waar ik wel problemen mee heb is dat nog bruikbaar voedsel vernietigd wordt terwijl er zoveel mensen op ons eiland ‘s avonds moeten gaan slapen zonder dat ze gegeten hebben. Dit komt helaas door ondeskundigheid op dit gebied en wat de vervaldatum precies inhoudt. Vervaldata hebben in vele landen een andere betekenis.

Zo is er in de Verenigde Staten alleen op twee dingen een expliciete vervaldatum en dat is op medicijnen en op babyvoeding. Verder kennen ze voor de wet geen vervaldatum en mogen de producten gewoon worden verkocht na de vervaldatum.

In Frankrijk heeft men in 2015 een wet aangenomen dat voedsel dat vervalt, gedoneerd dient te worden of als voedsel verwerkt moet worden voor dieren. In Nederland is men nu bezig om te kijken of ze de Europese Commissie zover kunnen krijgen om voor een hele lijst van producten de vervaldatum af te schaffen. Er komt dan bijvoorbeeld te staan: heel lang houdbaar. Hierbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld koffie, rijst, meelproducten, macaroni, spaghetti, thee, etcetera.

Ik hoop dat u door deze informatie een beetje rijker wordt aan kennis. Meer informatie op de websites: www.fsis.usda.govl(‘food-product—dating’) www.rijksoverheid.nl (houdbaarheids-datum-verspilde-moeite)

Franklin Esser,
Curacao

4 Reacties op “Ingezonden | Minder voedselverspilling zonder houdbaarheidsdatum

 1. Enri weet weer niet waarover hij het heeft – anyway de wetgeving is incompleet en de mensen die daar echt werk van moeten maken zijn incompetent.
  Fred en Frenklin hebben het juist.
  Waar ook snel een strenge wetgeving voor moet worden gemaakt is voor de social Media waar mensen lukraak elkaar betichten van feiten die ze niet eens kunnen bewijzen-Pure leugens dus-deze kunnen veel gevolgen hebben-minimaal 5 jaar de bak in voor dergelijke vergrijpen.
  het meeste aangegeven van Overdatum voedsel heeft niets met bederf te maken-doch vaak smaak verschil-mits ze goed zijn opgeslagen. Je kunt zelf op de verpakking levzen en het laten liggen toch? Ik bekijk altijd de datums en koop vaak afgeprijsd nog perfect spul.
  Kijk naar je ouders-zijn die er zo slecht aan toe? dacht het niet.
  Je gaat veel sneller dood van die PORKCHOP BATATA EXTRA SAUS dan overdatum voedsel.

 2. Na die datums mogen ze die producten niet meer verkopen, 1 week voor vervaldatum verkopen ze alles veel goedkoper. Brood die overblijft zetten ze buiten deur 1 uur voor sluitingstijd.

 3. Fred Schiedam

  Op produkten staat in Europa géén vervaldatum!!!
  Wél een vermelding ,,te gebruiken tot” voor bederfelijke waar en ,,tenminste houdbaar tot” voor minder bederfelijke spullen.
  Om te benadrukken voor deze laatste categorie producten, dus “tenminste”.
  Later gebruiken mag dus wel, maar zelf oordelen (wél kan de smaak achteruitgaan op den duur).

 4. wladimiro matos

  “Something is rotten in the state of Denmark.”
  Shakespeare’s Hamlet, 1602.
  But : ” Mi mannan ta limpi’, oftewel: mijn handen zijn schoon”
  KKC Curacao 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *