28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 02:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Mijn oprechte excuses

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hans Andriessenaan het woord.

Mijn oprechte excuses Voordat ik begin, wil ik allereerst mijn excuses aanbieden aan mijn vrouw. Van alle mensen die ik gekwetst heb met mijn opmerking, vind ik de teleurstelling die ik nu voor haar ben het ergst. Ik weet dat ik door mijn gedrag veel ben kwijtgeraakt en ga kwijtraken, maar dat zij nu door mijn doen ook nergens meer kan komen en veel negativiteit over zich heen krijgt, is iets wat zij niet verdient.

- Advertentie -

Dit geldt ook voor mijn ouders, schoonouders, familie, vrienden en collega’s. Zij hebben hier niks mee te maken. De dingen die ik gezegd en geschreven heb zijn onvergefelijk en ontzettend dom. Ik had dit niet zo moeten doen. De mensen in mijn directe omgeving hebben hier alleen niks mee te maken en ik snap dan ook dat zij in zekere zin afstand van mij hebben moeten doen. Ik hoop dan ook in alle oprechtheid dat de Curaçaose gemeenschap mijn acties en daden los zien van hen.

Ongeacht de omstandigheden zoals dronkenschap of stress, had ik op geen enkele manier het recht om mijn frustraties zo te verwoorden als dat ik gedaan heb. De opmerking was en is kwetsend en racistisch van aard. Ik en ook andere (blanke) Europese Nederlanders die zeggen dat het wel meevalt, kunnen zich niet inleven in hoe denigrerend en kwetsend mijn acties zijn geweest. Het valt niet goed te praten en ik kan dit dan ook op geen enkele manier verdedigen. Wat ik wel kan zeggen is dat het me spijt. Het spijt me dat ik mensen het gevoel heb gegeven dat ik geen respect heb voor het eiland Curaçao en haar bewoners. Het spijt me dat het zo lang geduurd heeft voor mij, om me echt te realiseren dat wat ik gezegd heb, niet gezegd of gedacht mag worden.

Ik ben ontzettend dankbaar voor het mooie leven wat ik heb op kunnen bouwen op Curaçao. Het voelt als mijn thuis en ik kan het ook niet bevatten dat ik dit nu zelf door eigen toedoen heb verpest. Door hetgeen wat ik gezegd heb, heb ik een grote groep mensen gekwetst en teleurgesteld.

Ik hoop dat net zoals dat ik ervan aan het leren ben, anderen dat ook doen en niet dezelfde fout begaan als ik; ongeacht kleur, ras, gedachtes, cultuur, frustraties, etc. Wat ik heb gezegd, kan niet teruggenomen worden. Nogmaals, mijn oprechte excuses.

- Advertisement -

Hans Andriessen,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

32 reacties

 1. Apenspreuken…

  Kijken als een aap in een roestig horloge.
  Heel erg verbaasd kijken.
  Toen de Girorekeninghouders hun geld niet konden opnemen.

  Een klap van een lamme aap krijgen.
  Beledigd worden.
  Zo’n beetje elke Minister die feitelijke kritiek krijgt

  Zich een aap lachen.
  Heel hard lachen.
  Wat de rest van de wereld doet als ze zien hoe we op dit eiland door onze leiders beet genomen worden……

  Als een aap in een garenwinkel.
  Je niet op je gemak voelen.
  Bij regeerders die we nu hebben….

  De aap aanspreken.
  Het spaargeld uitgeven.
  Wat Eric Garcia heeft gedaan, en CBCS heeft toegelaten , Tromp, de regering met MDPT, INSEL AIR, FISH FARM, HNO

  Al draagt de aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding.
  Lelijke mensen blijven lelijk al hebben ze de mooiste kleren aan.
  Wie de schoen past, trekke hem aan.

  Zich een aap schrikken.
  Heel erg schrikken.
  Als je naar de financiele staat van het land kijkt.

  De aap niet op de schouder nemen.
  Je verantwoording niet nemen.
  Elke regering na 1969

  In de aap gelogeerd zijn.
  Bedrogen uitkomen.
  De hele bevolking onder gezag van onze toppers

  Een aangeklede aap zijn.
  Opzichtig gekleed zijn.
  No comment…….

  Als apen hoger klimmen willen, ziet men juist hun naakte billen.
  Als iemand van lage komaf zich voornaam wil voordoen, merk je dat hij opvoeding en beschaving mist.
  Bijna elke regering na 69, had wel zo een minister

  Je moet geen aap leren klikken.
  Je moet geen energie verspillen aan overbodige dingen….alle ambtenaren die door vriendjes geplaatst zijn.

  Als je een aap leert klimmen dan gaat hij met kokosnoten gooien.
  Als je iemand iets leert, wees dan niet verbaasd als hij ook andere dingen ontdekt.
  Vul maar in…..

  De aap is gevlooid.
  Er is niets meer aan te veranderen.
  Onze regeercultuur…..

  Dat is een broodje aap.
  Dat is een verzonnen verhaal waarvan mensen denken dat het waar is.
  Elke x als een minister de mond opentrekt…..

  Hij heeft de aap binnen.
  Hij heeft het geld te pakken.
  Suzy, Gijsbertha, Koeiman, Zita etc etc

  Kinderen zijn apen.
  Kinderen doen slechte voorbeelden gemakkelijk na.
  No comment

  Iemand na-apen.
  Iemand nadoen.
  Spreekt voor zich…

  Op apegapen liggen.
  Versuft of verslapt zijn.
  Het eiland haar economie

  Moraal van het verhaal..
  We hebben behoorlijk wat mores die de vergelijking met een apenspreuk rechtvaardigen.

 2. …..”Vooral het woord ‘aap’ ligt gevoelig net zoals het n woord. ……”Wij zelf gebruiken het wel voor ons zelf maar een makamba mag die woorden nooit gebruiken!”….

  @Brian S, zeker geen slimme opmerking ligt idd gevoelig,

  Makamba mag het nooit gebruiken, maar iedereen mag wel het woord makamba gebruiken?

  Misschien moet iedereen ophouden met gevoelige woorden gebruiken.

  Niet een bepaalde groep wel, en een andere groep niet.

 3. Hans heeft een domme en racistische opmerking gemaakt. Hij zou beter moeten weten. Vooral het woord ‘aap’ ligt gevoelig net zoals het n woord. Wij zelf gebruiken het wel voor ons zelf maar een makamba mag die woorden nooit gebruiken!

  Hans zat goed fout!

  Helaas zijn wij YdK ook vaak fout. Wij roepen ook makamba stinki. We vinden Latina vrouwen putas, we kijken neer op de Chino.. Haitianen zijn alleen goed om onze tuin te doen. Maar daar horen we niemand over.

  Hans moest excuses aanbieden! Prima! Gaat nu de politieke elite ook haar excuses aanbieden voor het leegroven van Curacao?

 4. Nou @Joseph S, zo een beetje alle spreekwoorden met aap erin, zijn naadloos van toepassing op onze dignitarios/ hoogwaardigheidsbekleders.
  Dus helemaal terecht om de term ” aap ” te bezigen.

  @Rechtstaat, dank, duidelijk, a’te makaku pa kohe makaku, iets in de trand van veel beloven weinig geven doet elke gek in vreugde leven ofzo…

  Iemand met snuisterijen blij maken

 5. Nou nou Knoek-koe, ken je zeker.

  Op zijn Nederlands zouden ze het hebben over dode mus en blij maken of zo.

 6. En onze geliefde “bijna miss Korsow” die ook al “net niet” over het juiste moraal bleek te beschikken ten tijde van lockdown alhier.

  Tja, in de afgelopen tijd kwam de aap uit de mouw, het electoraat werd wederom voor aap gezet en aangezien al onze uitverkorenen reeds jarenlang de aap niet op de schouders wensen te nemen zijn ze nu uiteindelijk de aap gelogeerd!

 7. ….”Hoe haal je in je hoofd om zonder enige vorm “mea culpa” wederom deze post te aanvaarden?”….

  @Rechtsstaat, pure arrogantie en entitlement van deze draaideur politici, het idee dat men er mee weg komt, men wordt toch wel verkozen, een paar snuisterijen uitdelen, en hopa, ze zijn weer de grootste partij.

  De maan is zwaar onbeleefd, ongemanierd, ondanks zijn “titel, maar ja, je kunt een buriku uit de mondi halen, de rest weet je wel.
  Mondi ta keda mondi,
  Makaku, na seda, makaku e ta keda.
  Martina S, je hebt geen scrupules!!!!!!

  : a’ta bakoba pa koje makaku, di kende ik nog niet,uitleg? Met een banaan vang je een aap? Dan deze: makaku ta hunga ku su yu, te ora e saka su wowo

 8. Zou onze kersverse (wederom) nieuwe minister van economische ontwikkeling, de aalgladde Steven Martina, een voorbeeld niet moeten nemen van deze Hans Andriessen?

  Hoe haal je in je hoofd om zonder enige vorm “mea culpa” wederom deze post te aanvaarden?

  Wel mijn enige conclusie is: a’ta bakoba pa koje makaku.

 9. @ Knoek-koe, klopt als een bus. Er zijn vele met goud behangen lelijke apen op dit eiland. Maar men wil de waarheid niet onder ogen zien

 10. Charles Cooper @Tico Martina, is inderdaad een typische boslandMakaak, heeft geroofd als een aap, want apen gappen graag spullen van anderen af.

  En brullen kon hij ook goed, tegen Nederland, dus dat maakt hem een typische brulaap makaak, idem voor Cova, brulaap 1e klas.

  En zo hebben we ook van die stuurlui vol met gouden ringen, de bekende gouden ring blijft een lelijk ding.

 11. En weer wordt het afleiding spel gespeeld en weer tuint een ieder erin. Zelfde als toen Jacob Geltdekker de politieke corruptie blootlegde in zijn schrijven. Hun buitelden over elkaar heen door het volk te vertellen dat hij Curacaoenaars corrupt had genoemd. Het domme volk had het artikel niet gelezen maar ageerde wel tegen Jacob Geltdekker aangespoord door dikbuik Charles en andere proleten. Ook in mijn omgeving waren er van die idioten die liepen te gillen van racisme etc. tot ik hun het artikel liet lezen. Toen pas hadden ze door dat ze als achterlijken achter de corrupte mafia overheid aanhobbelden. Nu ook weer laat men zich afleiden door MAKAAK ehm ik bedoel AMAK en die siliconen hoer van TV Direct. Focus op de corruptie en stop met je beledigd te voelen door een woordje. Estupidonan

 12. @ koekoeloeres, no mi ruman ami si ta jama Korsou un isla di makaku, apeneiland pa e manera ku e hendenan ta komporta nan mes. Tanten ku e mentalidat i manera di hasi no ta kambia, ta keda jame asina. Esun ku no gusta nan asuntu. Ami si no ta keda ketu.

 13. Mag je een eiland dat stemt op dansleraren, dj’s, wandelende strafbladen, casinoverslaafden en proleten geen apeneiland noemen?

  Een eiland waarvan de eerste regering nu voor corruptie (Schotte), moord (Jamaloodin) en fraude (Constantia) langdurig wordt opgesloten?

  Een eiland dat directeuren miljoenen betaalt en mafiameiden als Stella van Rijn al 10 jaar in Forti laat zitten en thuiszittende ambtenaren als Tilly Pikerie al 20 jaar doorbetaalt.

  Nee, beledig apen niet door dit een apeneiland te noemen.

 14. ..”Er zijn ook witte apen”.., ja @Wladimiro Matos, klopt.

  In America en ook Europa is het in om “witten” af te schilderen als pink pigs, en white monkeys, mayonaise, white trash.

  Het zal 99% van de witten en worst schelen.

  Trump, wordt regelmatig voor orange orang oetang uitgemaakt.

  Denk je dat het die man een zenuwcel in zijn lijf doet bewegen?

  Dan had je de zwarte kandidaat gouverneur in Flirida, een democrat, die zich op de kast liet jagenbdoor de term ” monkeying up” een door de italiaans amerikaanse opponent.

  Wat een zwakte liet deze zwarte kandidaat zien, door zich door een stupide woordje te laten kennen.

  Wil je mee doen met de grote mensenwereld, moet je al je slachtoffer kaarten versnipperen, het maakt mensen zwak.

  Als je van streek raakt door het woord aap, ben je op de verkeerde plaats als gezagsdrager.

  Die moeten van streek raken van corruptie en lecht management etc

 15. Eens knoek koe: je kan voor 1-2 mln per jaar Cbcs directeur zijn en falend beleid hebben en niemand die vanuit de politiek die daar tegen ageert. Ja kan als directeur giro of ennia meer tijd bij happy hours zijn dan op kantoor en dat is ook ok. Maar nu ben je geen YDK en heb je een verkeerde uitspraak over apen en Arabieren en je krijgt de hele politiek en elite over je heen

 16. Volgens @Knoek-koe, “Het woord “aap” zet een heel eiland op stelten”. No way, denk ik niet, de meeste Curaçaoënaars zal het wel aan hun reet roesten wat deze Hans Andriessen over hen denkt.

  Wij zwarten zijn niets anders gewend, het zijn vaak de bounties die zich beledigd voelen. Direct TV en AMAK moet niemand serieus nemen die hebben een vorm van selectieve verontwaardiging.

 17. Het woord “aap” zet een heel eiland op stelten.

  En de politiek en de elite vinden dat geweldig!!

  Was er maar zo’n verontwaardiging en ruchtbaar heid voor de accountants die hun poot op de Giro, Ennia, Greinstein, PSB jaarrekening hebben gezet,

  de RvB die hier debet aan zijn, de RvC die
  dit hebben aangezien, de CBCS die niet goed keek, de regering (en haar vriendjes) die er blijkbaar ook maar op los nepotiseert en afroomt.

  Was die verontwaardiging maar zo luid en groot als nu.,

 18. AMAK kan beter haar muzikanten erop attenderen om in het vervolg ook belasting te betalen, premie’s af te dragen aan SVB.
  Corona epedemie heeft aan het licht gebracht dat de meeste van deze lui nooit een cent hebben afgedragen, terwijl de meesten van hen rondkarren in luxe auto’s, gratis gebruik maken van alle voorzieningen die ze kunnen krijgen van de SVB.
  AMAK moet hun ook op de hoogte brengen dat er een instantie bestaat die K.V.K. heet en waar zij als ZZP-er zich moeten laten inschrijven.
  Misschien past het woord domoren hier beter dan MAKAKU???

 19. Na het lezen van dit stukje begrijp ik niet wat deze Hans Andriessen spijt van heeft. Heeft hij nou spijt dat hij wellicht mensen beledigt heeft of dat hij hierdoor in de toekomst minder omzet heeft?

  Blijkbaar kent deze Hans Andriessen de YDK niet die speelt “the race chord” als het hem uitkomt.

  AMAK is zo hypocriet als het maar kan, die willen hier goedkoop scoren i.p.v. iets te doen aan de platenzaak midden in Punda die kopieën van cd’s verkoopt waardoor muzikanten inkomsten derving leidt.

 20. @Tico Martina: tin un gran diferensha entre “to call a spade a spade” i ofende hinter un poblashon. En berdad tin hopi hende ku no ta keda bo otro di kwalifika nan komo “Makaku bobo brutu”. Pero pa yama bo mes isla un “Apeneiland”, ta manera ku bo a skupi kontra bientu. Mi grandinan ta makamba bibando mas ku 60 anja na Korsow…..Nunka, pero nunka mi a tende nan papia algu malu of mahos over di Korsow den su totalidad, apesar ku ta un grupo chiki ku ta habusa ora nan hanja un chens; “It’s a Dog eat dog”.

 21. Hans,

  Ik geloof in jouw oprechte excuses. Maar weet niet of veel mensen vergevingsgezind gaan zijn. Je hebt veel losgemaakt.
  Gelukkig besef je dat je zo veel moois op dit eiland hebt (gehad) en je zelf jouw eigen glazen hebt ingegooid.
  Laat dat een les voor ons allen zijn. We hebben een fantastisch eiland en worden de kans geboden om in harmonie mooie dingen met elkaar op te te bouwen. Laten we elkaar respectvol blijven behandelen.

 22. Hans, je hebt niks verkeerds gezegd. Ik ben jui di Korsou en ook ik vind het een apeneiland. Ik daag een van die zogenaamd gekwetste figuren uit om naar mij te komen dan zal ik ze in laten zien dat ze niks anders zijn dan makaku. Ga niet slap je excuses aanbieden etc. Degenen die zogenaamd gekwetst zijn zijn hetzelfde kaliber als Charles barika di lodo Cooper, die liep te blaten over persona non grata. Zolang die onderontwikkelde figuren zich niet proberen te verheffen, blijven het apen.

 23. Schoenmaker blijf bij je leest Hans!

  Schrijven blijkt niet je sterkste punt te zijn en feit dat je je nu zo kwetsbaar en schuldig opstelt maakt het er niet beter op.
  Die grote bek van je behoor je zowel in goede als in slechte tijden te hebben en dus niet inbinden omdat je omgeving nu plotseling de druk voelt door jou toedoen.
  Dan ben je in papa’s ogen gewoon de slappe zak die hij altijd al al.achter de toog meende waar te nemen.

  Dus maak er het beste van: doop zaak weer “de nachtwacht” en vertoon je er nooit meer. Mocht je om inkomsten verlegen zitten na verloop van tijd kun je altijd nog een zielig boekje gaan schrijven over het gebeurde waar je natúúrlijk nooit serieus op had mogen reageren HIER!

 24. Het is net als het virus, het besmet je omgeving als je even niet nadenkt.
  Het voorval is wel educatief geweest en weet iedereen nu weer waarom we zo zijn.

 25. Er is verschil tussen woorden die uit het hart zijn gegrepen of populistisch gebral.
  Ik hoef verder ook niet te weten wat briefschrijver voor kwetsends heeft geuit. Dat interesseert me ook niet.

 26. dit voorval is totaal opgeblazen: ok deze man heeft een ongelukkige uitspraak gedaan en biedt daar zijn excuses voor aan zand erover.

  Wat ik veel erger vindt is dat als in de openbaarheid komt dat de dochter van onze MEO minister een leuk baantje heeft gekregen, dat er niet eens excuses worden aangeboden, maar juist met dedain wordt gereageerd en niet eens wordt ingegaan op de schadelijke effecten van nepotisme op onze economie en samenleving.

  Actions speak louder than words. Zolang wij op Curacao alle woorden op een gouden schaaltje wegen, maar onze politici en andere toppers met de meest afschuwelijke daden wegkomen wordt het niets met dit eiland

 27. Woorden die eenmaal uit de mond vloeien kun je nooit of te nimmer weer terughalen. Jammer dan! Eerst denken dan spuien. Goede les!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -