31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 11:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Meet de Inspectie met twee maten?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we bestuur Vereniging Medisch Specialisten Curaçao aan het woord.

De Vereniging voor Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) heeft, met betrekking tot de recente controverse rondom een algemeen chirurg werkzaam in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), met verbazing kennisgenomen van de werkwijze van de huidige Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid, aangezien in het niet eens zo verre verleden de aanpak totaal anders is geweest.

- Advertentie -

We kunnen ons het incident in december 2016 rondom twee chirurgen herinneren waarbij de snelle conclusie werd getrokken dat de patiëntveiligheid in het geding was en de Inspectie aan de Raad van Bestuur van het Sehos de maatregel oplegde om deze chirurgen min of meer direct op non-actief te stellen. Aan de kundigheid van deze twee collega’s is nimmer getwijfeld.

Binnen de huidige controverse is het personeel van de Operatiekamer-afdeling van het Sehos opgestaan en heeft onomwonden aangegeven te twijfelen aan de operatieve vaardigheden van een algemeen chirurg. Deze dappere actie van het OK-personeel volgde na een melding aan de Raad van Bestuur, waar klaarblijkelijk nog niet voldoende follow-up aan was gegeven.

Het is op grond van bovenstaande dat de VMSC de observatie en twijfel van mevrouw Giselle Mc William, parlementariër, met betrekking tot de werkwijze van de Inspectie zeer terecht vindt en deze volledig onderschrijft.

Dat de huidige situatie heeft kunnen ontstaan is omdat de Raad van Bestuur, de medisch specialisten en de overheid niet de verantwoordelijkheid nemen, dan wel hebben willen nemen, om de veiligheid rond de patiënt als uitgangspunt te nemen. De VMSC steekt hierbij deels de hand in eigen boezen, doch pleit voor de ultieme transparantie en wenst een onafhankelijk onderzoek ter zake de meest recente zaak rondom de algemeen chirurg. Met betrekking tot het eerdere incident in 2016 hebben er zelfs twee onderzoeken door externe professoren plaatsgevonden.

- Advertisement -

De wijze waarop de Inspectie momenteel met deze casus omgaat, haar mening uit in de media en de gehaastheid waarmee het onderzoek moet worden afgerond, is volledig in strijd met de regels van ethiek en heeft de VMSC het vertrouwen in de inspectie doen verliezen. De betreffende chirurg en elke medisch specialist heeft recht op een eerlijke beoordeling en hulp, maar dan op een objectieve manier. Alleen dan zal de rust onder de bevolking en het OK-personeel kunnen herstellen.

De VMSC laakt voorts de onjuiste uitspraak van de Inspecteur-Generaal dat bijna elke medisch specialist wel een tuchtzaak tegen zich heeft. De Inspectie laat logischerwijs na om deze bewering te onderbouwen. De VMSC kan slechts gissen naar de reden voor deze media-uitingen: is het de bedoeling van de Inspectie om onrust onder onze bevolking te zaaien en het vertrouwen in de medische stand te ondermijnen?

Ter afsluiting heeft de VMSC de Inspecteur-Generaal tijdens een recent interview op de radio horen zeggen dat ‘als een chirurg bewust of onbewust door het slijk gehaald dreigt te worden, we als Inspectie moeten ingrijpen’. Heeft de Inspectie zich zo’n taak toegeëigend? Het doet zich vreemd voor dat de Inspectie als toezichthouder zich nu als belangenbehartiger van medisch specialisten opwerpt. De VMSC vraagt zich bovendien af of het niet de Raad van Bestuur is welke moet optreden bij een (arbeids)geschil tussen haar personeelsleden.

Daarnaast wordt u eraan herinnerd dat de Inspectie vorig jaar nog de naam van een collega-chirurg door het slijk heeft helpen halen en nadat gebleken is dat de papieren van deze collega in orde waren, geweigerd heeft deze collega te rehabiliteren.

De VMSC vraagt zich daarom openlijk af: Meet de Inspectie voor de Volksgezondheid met twee maten? U mag als lezer het antwoord geven.

Het VMSC-bestuur,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Toen ik de persuiting van de VMSC las, bekroop mij direct het gevoel dat VMSC nattigheid voelt . Als je zeker van je zaak bent , lijkt mij dat je dit intern houdt en probeer je niet het publiek te bespelen waardoor je de inspectie tegen de haren in strijkt. Time will tell.

  2. De vraag is hoe representatief de VMSC is, zij profileert zich als DE specialistenclub van Curacao terwijl door de meeste specialisten deze club met de nek wordt aangekeken. Ondertussen wel een schande voor Curacao dat deze fittie zo via de media uitgevochten wordt. En erg voor deze prima chirurg die geen enkele aantekening in zijn BIG heeft staan!

  3. Het is duidelijk dat “mindere goden” in de gezondheidszorg zich nu ook durven te roeren, men voelt zich gesteund. Typisch dat men nu over de inspectie heen valt, toen er helemaal niets aan bepaalde wantoestanden gedaan werd hoorde je niemand. Waar gehakt wordt vallen spaanders en men zal zich niet geliefd maken, maar zachte heelmeester maken stinkende wonden, om maar even in het jargon te blijven.

  4. @Aardappel (met sausje) eter,
    Wat deze ingezonden brief duidelijk aantoont is hoe dysfunctioneel het geheel werkelijk is. En dat het volk niet op de Inspectie voor de Volksgezondheid kan rekenen om enige ‘orde op zaken’ te stellen. Van de Vereniging voor Medisch Specialisten Curaçao kan verwacht worden dat zij een breder beeld op het geheel heeft en namens haar leden een dergelijke brief in de publiciteit brengt. Zucht!!

  5. Deze “wij van WC-eend adviseren WC-eend” brief van het VMSC, spreek zichzelf in het laatste gedeelte behoorlijk tegen en bevestigt in hoge mate het gelijk van de inspectie.

    En dan is de vorig jaar ‘omstreden’ chirurg nog bestuurslid ook van deze club.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...
- Advertentie -