Ingezonden | Medisch-ethische kwestie

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Nouaf Ajubi aan het woord.

Baby Charlie Gard is overleden. De Westerse media stonden de laatste weken er vol van. Ook onze lokale Nederlandstalige kranten. Zonder twijfel is deze casus een trieste, want het gaat om een onschuldig mensenleventje en een persoonlijk drama voor de ouders.

Daarnaast is deze casus interessant, want het draait allemaal om een medisch- ethische kwestie: hoever ga je en hoeveel mag het kosten om een mensenleven (proberen) te redden? Zelfs het Hof voor de Rechten van de Mens moest ingeschakeld worden en oordeelde ten faveure van de medische behandelaren, ten nadele van de ouders.

Maar de media-aandacht voor deze casus is mijns inziens buitenproportioneel en illustreert de dubbele moraal van de Westerse interesse in de Rechten van de Mens.

In de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er volgens schattingen van de VN en WHO een half miljoen Irakese kinderen overleden als gevolg van continue bombardementen en sancties door de VS en diens geallieerden. Dit feit is lang stilgehouden en werd op een kleine en selectieve schaal bekendgemaakt, met nauwelijks mediaaandacht en helemaal geen verontwaardiging. Voor Madeleine Albright, de voormalige ambassadeur van de VS bij de VN, waren deze gevolgen van de bombardementen en sancties tegen Irak ‘worth it’.

Rechten van de mens zijn blijkbaar in ogen van de machtigen en van de ‘silent majority’ hier in het Westen niet universeel en het ene leven is meer waard dan een half miljoen anderen. Geselecteerde bron: In naam van God. Auteur: Karen Armstrong.

Nouaf Ajubi,
Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Medisch-ethische kwestie

  1. Hoedanook

    John B. Judis beschrijft in ‘The Populist Explosion’, hoe de retoriek van Trump, Marine LePen, Brexit, Narendra Modi, Wilders en ook Vladimir Putin zich richt op de groepsidentiteit en het gevoel van behoren. Het uiteindelijke doel is, onder het mom van patriottisme, gevoelens van racisme, nationalisme en vreemdelingenhaat aan te wakkeren. Het soort patriottische gevoelens dat ook Jonathan Haidt in zijn boek ‘The Righteous Mind’ beschrijft.

    Onder de noemer van ‘Spirituele Verlichting’ (vaak bestemeld als Traditionalisme; een vorm van anti-modernisme) proberen mensen als Steve Bannon van Breitbart News dagelijks politieke en sociale veranderingen te bewerkstelligen. Voor hen moet het Clinton-adagium ‘It’s the economy, stupid’ worden aangepast tot ‘It’s not only the economy, stupid. It’s values, too’!!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *