28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Laten wij kinderen niet als excuus gebruiken in het Zwarte Pieten-debat

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Laten wij kinderen niet als excuus gebruiken in het Zwarte...
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rose Mary Allen aan het woord

Is het Sinterklaasfeest inderdaad zo’n onschuldig kinderfeestje zoals velen zeggen? Een goede vraag voor psychologen. Sommige volwassenen denken bij dit feest met weemoed aan schoenen zetten, pakjesavonden en allerlei andere fijne dingen uit hun jeugd. Weer anderen kunnen dat niet, omdat zij die fijne herinneringen niet hebben. Hun ouders waren te arm en konden het zich niet veroorloven om allerlei cadeaus te kopen voor hun kinderen. De Curaçaose dichter Elis Juliana heeft deze teleurstelling bij een kind heel goed verwoord in zijn gedicht over een jongen die ‘s avonds een brief aan Sinterklaas in zijn schoen doet, maar bij het wakker worden de volgende dag niks aantreft. Dat alleen al maakt het Sinterklaasfeest in onze maatschappij een feest van sociale ongelijkheid.

De kleurkwestie, die ook ter sprake komt, geeft dit feest nog een nare bijsmaak. Antropoloog John Helsloot van het Meertens Instituut, waar men de Nederlandse volkscultuur bestudeert, heeft onderzoek gedaan naar de figuur Zwarte Piet. Hij stelt dat deze figuur voortkomt uit het negentiende-eeuwse idee dat zwarte mensen het beste een dienende rol kunnen hebben in de maatschappij. Met deze zelfde opvatting is eeuwenlang de slavernij en de slavenhandel verdedigd. Heel lang lieten rijke mensen in Europa zich bedienen door een zwarte persoon, wat destijds statusverhogend was. Zwarte Piet heeft ook deze dienende rol, die samengaat met de systematisch racistische manier waarop Zwarte Piet wordt uitgebeeld. Zwarte Piet is dom, kinderlijk, grappig, heeft enorme rode lippen, draagt gouden oorringen, en danst en springt de hele tijd. Tegenwoordig is Zwarte Piet slimmer en helpt Sinterklaas uit de problemen. Echter, het stereotype van de kinderlijke en ruwe zwarte ziet men terug in zijn gedrag.

In onze samenleving worden nog steeds mensen gediscrimineerd op basis van hun ras en raciale uiterlijkheden. Men maakt nog steeds gebruik van termen zoals pretu mahos (zwart en lelijk), Jacombeinchi (voor een uiterst blank uiterlijk), kabei malu (kroeshaar), nanishi promenton (voor de brede neus van de zwarte persoon) en lip di tayer . Er bestaat nog steeds Colorism, een modern woord voor de term somatisch normbeeld dat de socioloog Harry Hoetink gebruikt om het idee van de ideale huidskleur in onze maatschappij te beschrijven. Colorism is nog steeds een reden voor pesten onder jongeren op dit moment. De documentaire Sombra di kolo van antropologe Angela Roe, die internationaal verschillende prijzen heeft gewonnen, laat zien dat kleur nog steeds een bepalende factor is op vele levensgebieden en zeker geen gepasseerd station is in onze samenleving.

Vanwege bepaalde gevoeligheden lijken sommige tradities inderdaad moeilijk uit te bannen. Toen vrouwen in het arbeidsproces gingen participeren, hadden heel veel mensen er moeite mee, maar op dit moment is het een geaccepteerd feit. Niet alleen het feit dat iets al heel lang op een bepaalde manier plaatsvindt, is dit een reden om er mee door te gaan.

Leuke momenten in een kinderleven blijven heel lang bestaan in hun herinneringen als volwassenen. Reden temeer dat wij creatief moeten zijn in het bedenken van een kinderfeest dat voor geen enkel kind kwetsend is.

ROSE MARY ALLEN

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Juni 2026

    Ik zat onlangs op een vlucht van Bonaire naar Curaçao.

    In het vliegtuig zaten zeker 12 Bonairianen en 19 Curaçaoënaars. Ze waren allemaal opgetuigd met: gouden kettingen; gouden kruisen; gouden oorbellen; gouden tanden en andere goudkleurige versierselen. Allemaal stereotiep voor dé verboden zwarte Piet.

    Wanneer gaan we dát eens verbieden. Dát flirten met al die symbolen die ons herinneren aan de knecht van Sinterklaas en zijn bijbehorend feest.

    Sinds het verbod op zwarte Piet, in 2016, wordt ik steeds geconfronteerd met lieden, die mij herinneren aan de afschaffing van een vrolijk kinderfeest.

    Op 5 december krijg ik nog steeds dromen van cadeautjes uitpakken en leuke liedjes zingen met mijn kinderen en klein kinderen.

    Waarom moet ik te pas en te onpas herinnerd worden aan de bestolen jeugd van mijn kinderen? Ik kom in geestelijke nood. Ik eis genoegdoening. Geen goud meer op een donkere levende achtergrond.

    Ik eis een onderzoek van de VN naar deze kwalijke zaken. Het argument dat gouden tanden, gouden kettingen, gouden oorringen etc. al honderden jaren als onschuldige sieraden gedragen worden is een vals argument. Ze worden nú opzettelijk gedragen om mij te herinneren aan het verlies van een kinderfeest.

    Sonny
    Juni 2026

  2. we moeten niet vergeten dat dit soort feesten allemaal van de kolonisten komt.
    sinterklaas, kerstmis en ja ook de carnaval. wat je ziet bij sinterklaas en kerstmis dat arme kinderen minder of niks krijgen zie je bij carnaval nog erger. niet voor niks zie je in deze maanden de misdaad van overvallen , inbraken stijgen.
    vooral met carnaval is het nog erger want sinterklaas en kerstmis word thuis gevierd dus het gemis aan cadeaus in niet zo zichtbaar, maar carnaval is je vooral jezelf laten zien vooraan staan bij de tumba, mooie kleding eten en drank.
    moet je eerlijk zeggen als rei momo wordt aangestoken dat ik het heel barbaars vind en het een beetje KKK is.

  3. Nog even een kanttekening bij het vieren van de Kerstman. Deze goede man heeft geen zwarte pieten, maar wel van die kleine helpers. Is het nu wachten totdat iemand “wakker” wordt en dit ziet als het uitbuiten van kinderen en of promoten van kinderarbeid? Of het uitbuiten van dwergen als mindere in onze samenleving?
    Wat gaat men straks vinden van het paashaasje? Is het haasje niet het symbool van pornografie? Zie onder anderen Playboy.
    Indien wij achter alle kinderfeestjes het ware gaan zoeken, kunnen we zo meteen allemaal nieuwe kinderfeestjes gaan verzinnen.

  4. Beste Rose Mary Allen, tijdens het lezen van uw bericht kon ik niet voorkomen dat enkel gedachten en of vragen in mijn gedachten opsprongen. Allereerst stelt u dat verschillende kinderen geen leuke herinnering hebben aan sinterklaas omdat hun ouders arm waren en stelt u dat het Sinterklaasfeest in onze maatschappij een feest van sociale ongelijkheid. Kan zijn, echter twintig dagen later wordt het kerstfeest gevierd. Zullen deze kinderen dan wel cadeautjes krijgen? Of op hun vierjaardag? Armoede is er helaas overal, maar kan geen excuses zijn om een kinderfeest te verbannen.
    Dan heeft u het over de zwarte piet en zijn oorsprong. Bij het aanhalen hiervan, geef u aan dat het sinterklaasfeest geen goed kinderfeest is. Indien u kerst viert heb ik hier de oorsprong ervan. In 221 na Christus opperde Julius Africanus (160 – 240) als eerste dat het goed zou zijn 25 dec. als gedenkdag in te stellen voor de geboorte van Jezus Christus. Julius Africanus was een belangrijk Romeins legerofficier en een aanhanger geweest van de religie van Mitras*. Julius was een vriend van koningen en keizers en bekeerd tot het christelijk geloof. *(Mitras, een ‘God ‘ die van oorsprong uit Perzië kwam en door keizer Aurelianus tot God van het
    Romeinse rijk was verheven. De geboortedag van Mitras was 25 december. Men vierde dan het feest van de ‘onoverwinnelijke zon’.
    Nu mijn vraag, wat viert u op 25 december? De geboorte van Jezus Christus of het feest van de ‘onoverwinnelijke zon’?
    Wat ik hiermee wil zeggen is heel simpel, je viert hetgeen wat het is of je viert het wat jij wilt dat het is. Op 25 december viert men de geboorte van Jezus Christus en niet het andere. Waarom, men houdt zich niet bezig met de oorsprong en men weet niet anders.
    Zou het ook niet zo kunnen zijn met het sinterklaasfeest? Decennia gevierd zonder dat men zich bezig hield met de oorsprong van het feest. Nu is plotseling een taboe feest?
    Wat zou er gebeuren indien men de wereld bewust gaat maken dat 25 december je niet Jezus maar de zon aanbid? Gaan we het dan maar ook verbanden en een nieuwe geboortedatum voor Jezus uitzoeken?
    Of is het vieren van kerst een bewuste keuze om op Jezus te focussen en niet op de zon? Kan het dan niet ook zo van toepassing zijn op het sinterklaasfeest? Dat wij dansende pieten hebben om de kinderen te entertainen? Dat er domme pieten zijn om de wat minder slimme kinderen te laten zien dat zij niet uniek zijn?
    Ik heb het sinterklaasfeest nimmer als een belediging ervaren. In tegendeel ik heb er van genoten en er ook meer appreciatie voor mijn ouders voor gekregen. Wij hadden het niet breed en toch kregen wij cadeautjes. Al betekende dit dat wij het cadeau moesten delen met elkaar. Wat weer met zich meebracht dat wij niet egoïstisch zijn opgegroeid.
    Zo zie je, uit alles komt voordeel als je maar op het goede focust en niet op andere niet relevante issues.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties