30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: Land Curaçao en haar bewoners

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we ” ” aan het woord…………..

- Advertentie -

Land Curaçao en haar bewoners

Gelezen het Gemenebest voorstel en het commentaar van Wilsoe hierop, kan in de prullebak.
Wie is echter de huidige bewoner van Curaçao?

Volgens de staatsregeling alle hier woonachtige nederlanders.
In de landsverordening Toelating en uitzetting vreemdelingen staat in artikel 1, dat die niet van toepassing is op in Curaçao geboren Nederlanders.

Volgens de staatsregeling moeten ministers hier woonachtig zijn, dus kan mevrouw Marvelyne Wiels die al jaren woonachtig is in Nederland geen minister worden, maar blijkbaar wel gevolmachtigd minister, omdat we dan zogenaamd een onderscheid maken tussen ministers en gevolmachtigd minister. Maar de Gevolmachtigd minister vertegenwoordigt wel het land Curaçao in de koninkrijks ministerraad.
Wij willen wel gebruik maken van het arsenaal zogenaamde Curaçaoënaars in bv Nederland, bijna even veel als hier woonachtig, maar geven hun geen stemrecht.
De vorige gevolmachtigd minister was wel op Curaçao woonachtig, maar mocht niet stemmen omdat hij ingeschreven was in Nederland tijdens zijn functie.

Hier tijdelijk woonachtige Europese Nederlanders ( 7000) mogen wel stemmen en meebepalen het resultaat van een enquête voor de toekomst van het land Curaçao.
Die 7000 duizend hadden wel bepalend kunnen zijn bij de laatste si/no enquete!

Dit zijn een aantal voorbeelden die in mijn ogen indruisen tegen onze grondregels zoals discriminatie.

In de staatsregeling hebben we dus niet bepaald wie Curaçaoënaar is. We hebben dus eigenlijk een land zonder juridische bewoners.

Eigenlijk vind ik dit al vreemd vanaf het statuut in 1954. We hebben het dan over onafhankelijke landen die autonoom zijn, maar vertellen niet wie nu precies bij die landen behoren en wie daarvan de kiezer van dat land is. Waarom?
Ik heb geen idee, behalve dat het waarschijnlijk iets te maken heeft dat al deze landen besloten hebben dezelfde nederlandse nationaliteit te hebben.
Bij de overgang van kolonie naar land kan ik me iets voorstellen dat de waarborgfunctie in het statuut gezet is, maar vandaag de dag?

Waarom zou ik geen nederlands paspoort kunnen hebben waarin staat dat ik behoor tot het koninkrijk der nederlanden en dat ik daarbinnen behoor tot het land Curaçao?
Een minister moet hier ingezetene zijn volgens de staatsregeling dus zou ik zeggen idem voor de gevolmachtigd minister.
Dus Mevrouw Wiels schrijft zich hier in en is dan diplomaat in het land Nederland en heeft stemrecht in het land Curaçao.

Iedere Curaçaoënaar, geboren in Curaçao, of elders, uit Curaçaoënaars, woonachtig in de andere landen van het Koninkrijk bepalen of op het paspoort staat dat ze behoren tot het land Curaçao of tot een van de andere landen. Heb je bepaalt dat je behoort bij het land Curaçao dan krijg je stemrecht ongeacht waar je woont!
Als in de toekomst Curaçao een andere status krijgt dan geld dat voor diegenen waarin in het nederlands paspoort staat dat ze behoren tot het land Curaçao.

Curaçao heeft wel een probleem met klein schaligheid en zal dus daar extra aandacht aan moeten besteden.
Transparancy Inernational heeft een keurig rapport opgesteld wat er aangepast moet worden aan onze regels, dus zo snel mogelijk aanpassen.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van een eigen begrotingskamer, aangezien de invloeden van de kleine gemeenschap en onze politiek daarop veel te groot zijn.
Een “CFT” in welke vorm dan ook met buitenlanders heeft mijn voorkeur, net zoals een RST, roulatie bij politie, OM en rechterlijke macht. Dit lijkt me een perfect onderwerp voor een enquête, laat de kiezer maar bepalen aan wie zij de controle willen toevertrouwen.

Fundament van het land Curaçao is bepaal eerst nu eens wie behoort tot het land Curaçao in de huidige constellatie. Met dat fundament gaan we het land Curaçao opbouwen.
De Gouverneur van Curaçao behoort Curaçaoënaar te zijn.

Henk Pasman

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -