27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 01:24

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursIngezondenIngezonden | Kreupele toekomst!

Ingezonden | Kreupele toekomst!

Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Joseph ‘Jopi’ Hart aan het woord

Beste lezer, dat ik van mijn land houd is duidelijk. Ik ben ontzettend trots op onze cultuur, onze sporters en musici die onze naam hoog houden, op al die toegewijde werkkrachten die hun werk naar behoren uitvoeren en verantwoordelijkheid dragen jegens onze gemeenschap. Ik ben trots op onze historische stad, onze onvergelijkbare haven; ik raak emotioneel wanneer we Oud en Nieuw op de oude Emmabrug vieren en ik de eenheid in verscheidenheid van ons land ervaar.
Maar ik moet ook kritiek leveren op veel aspecten van het gedrag dat veel van onze landgenoten vertonen. Ik keur af de wijze waarop een groot aantal landgenoten ons potentieel verkwanselt vanwege verdeeldheid, afgunst, luiheid, gebrek aan visie, verwennerij, minderwaardigheidscomplex, onhygiënisch gedrag, corruptie en diefstal, gewelddadige crimineel gedrag, een onderwijs dat een groot aantal ‘drop-outs’ produceert en geen toekomstvisie heeft, en een overheidsbeleid dat geen prioriteit geeft aan hetgeen het allerbelangrijkste is: Gezin – Buurt en Vorming.
Een korte opsomming illustreert de diep verankerde problemen bij een groot deel van ons volk:
– ‘Afgunst’ veroorzaakt ongefundeerde kritiek en remt commerciële initiatieven af.
– Verdeeldheid tussen etnische groeperingen staat eenheid in de weg in de strijd voor een gemeenschappelijk doel t.b.v. de hele gemeenschap, bijvoorbeeld de relatie met Nederland voor een economische ontwikkeling.
– Luiheid en misbruik van de sociale wetgeving ondermijnen productiviteit en dienstverlening, wat kostenverhogend werkt en onzekerheid wekt bij de potentiële investeerder en zelfs onze toeristenindustrie kan benadelen.
– Verwennerij thuis en middels de sociale wetgeving ondersteunt en voedt een endemische luiheid.
– Een minderwaardigheidsgevoel brengt bij veel mensen een racistische agressie teweeg om de sociaal-emotionele onzekerheid te compenseren.
– Onhygiënisch gedrag schaadt het milieu en uiteindelijk ook het toerisme indien dit auto-destructief gedrag niet wordt gestopt.
– Corruptie en diefstal zijn gemeengoed geworden en dragen bij tot gewelddadig crimineel gedrag.
– Een gebrek aan visie is gelijk een schip zonder bestemming, hetgeen het onderwijs en een goed gecoördineerd beleid in de weg staat.
Alleen wanneer absolute prioriteit wordt gegeven aan het gezin, de wijk en het onderwijs, zal het mogelijk zijn de mentaliteit te veranderen die de basis is van de hierboven opgesomde problemen. Waarom?
Omdat alles begint bij het gezin, dat onderdeel is van de wijk of buurt. Als 44 procent van de gezinnen bestaat uit eenoudergezinnen, waarvan meer dan 90 procent een vrouw aan het hoofd is, waarvan 30 procemt de basisschool niet heeft afgemaakt, zal de vorming thuis te wensen overlaten. De ouder mist de capaciteit om het kind op te voeden, zeker wanneer zij hetzelfde heeft meegemaakt als kind. Ze weet niet hoe discipline bij te brengen noch hoe contact met de school te onderhouden, laat staan dat ze in staat is het kind op de juiste wijze wegwijs te maken. Het is juist dit gebrek aan vormende capaciteiten dat bijdraagt tot een agressief gedrag dat alle normen van sociale interactie overboord gooit en leidt tot de jeugdige gewelddadige crimineel, die volkomen gevoelloos en zonder enige gewetenswroeging handelt!
Wij hebben veel meer sociale werkers nodig om de probleemgezinnen en verwaarloosde wijken te helpen. De hele dag school is absoluut noodzakelijk om meer aandacht te geven aan sociaal-emotionele vorming! Een toekomstvisie is noodzakelijk om het leerplan aan te passen en moderne technologie te gebruiken om een doorlopende ontwikkeling mogelijk te maken, aangepast aan een veranderende wereld.
Dit moet nú de hoogste prioriteit hebben voor de toekomst van ons land!

Door: Joseph ‘Jopi’ Hart
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Prima analyse.
  Misschien zou het een goed idee zijn om (een deel) van de analyse van Jopi Hart elke maand een keer te publiceren om het gedachtegoed te laten beklijven.
  De Knipselkrant zou hierin een rol kunnen vervullen. De Knipsel is verzekerd van een trouw lezerspubliek en menig politicus ergert zich, goddank, aan de inhoud ervan. Menig politicus zegt ook ‘geen tijd te hebben’ voor het lezen van de Knipsel. Het beste bewijs dat de artikelen worden verslonden, maar niet verteerd.

 2. Prima analyse. Dit artikel zou voorlopig standaard elke maand een keer gepubliceerd moeten worden.
  Misschien zou dit een goed initiatief van de Knipselkrant kunnen worden?
  De invloed van de Knipselkrant mag niet worden onderschat. Menig politicus laat zich er geërgerd over uit en beweert ‘geen tijd te hebben’ voor het lezen van de Knipsel.
  We zijn op de goede weg!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties