26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Koninkrijksrelaties

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Koninkrijksrelaties
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Aart Broek aan het woord.

We weten donders goed dat de Koninkrijksrelaties worden gekenmerkt door schrijnend koloniale verhoudingen, i.c. een bedelen van de (ei)landen bij het moederland en de gedoceerde gunstverleningen aan de (ei)landen door dit moederland.

De afgelopen vijfenzestig jaar hebben dan ook aanhoudend aangetoond dat niets structureel werd geregeld, laat staan opgelost. Het roer moet om. Overstag. Schaf het Statuut af en vorm de Nederlandse Grondwet om tot de Koninkrijks Grondwet.

Gelijk niveau van welzijn en welvaart dient het hoofddoel van het samenleven in het Koninkrijk te vormen. Dan ligt het voor de hand om voor de bestuurlijke constructie te kiezen, waarbij de eilanden gemeenten en tezamen een provincie worden.

Dit is de enige nog resterende mogelijkheid om af te rekenen met de koloniale verhoudingen binnen het huidige Koninkrijk. Alleen zodoende zullen de eilandelijke samenlevingen het hoofd kunnen bieden aan een overrompelende reeks problemen van ernstige aard.

Aart Broek,
Nederland/Curaçao

4 reacties

  1. …..”Daarnaast kan Aart zich beter richten op de politieke elite op het eiland dat de schatkist plundert!”…..

    @Brian S Niets meer aan toe te voegen.
    Zelfbestuur is er allang.
    De elite wil minder bemoeienis maar wel meer zeggenschap en vooral meer financiele steun.

  2. Dit is de enige nog resterende mogelijkheid om af te rekenen met de koloniale verhoudingen binnen het huidige Koninkrijk.

    Deze Aart heeft er duidelijk geen brood van gegeten. Het juist vormen van een Caribissche provincie is juist provinciaal! Heeft een eiland geen recht op eigen bestuur? Daarnaast kan Aart zich beter richten op de politieke elite op het eiland dat de schatkist plundert!

  3. AART ik lees en zie duidelijk dat je belang in de toekomst stelt. Net als de meeste mensen. Zij hopen op een toekomst van rust, zonder angst, met behoorlijke levensomstandigheden, voldoende eten en drinken, produktief en aangenaam werk. Maar weet je Aart, ik persoonlijk ken geen andere manier om de toekomst te beoordelen dan alleen aan de hand van het verleden. Een toekomst dus die een afspiegeling gaat worden van het vroegere goede verleden dat ons prachtig eiland meemaakte. Een toekomst zoals de vroegere generaties meemaakten. Curacao was in zijn bloei in mijn jeugd, met hoopvolle verwachtingen en materiële vooruitgang voor iedereen. Enorme vooruitgang was geboekt op het gebied van industrie, wetenschap en vooral onderwijs. Beschaafde regeringen en burgers. Maar Aart, de dag waarop de “Derde Wereldoorlog” uitbrak (30 Mei 1969), was de dag waarop Curacao krankzinnig werd! Een enorme onuitwisbare zwarte vlek ligt nog steeds als een mantel gespreid op ons prachtig eiland. De glans van ons eiland werd weggevaagd. Alle goede verwachtingen en plannen vóór die datum werden de bodem ingeslagen; en het ergste is ook dat het allemaal niet tot iets beters heeft geleid. Integendeel, vrees, armoede, onzekerheid, wantrouwen, haat, nijd, etc.etc. manifesteerden zich
    en armoede betekent ook vanzelf een slechte gezondheid, die je verhindert te werken. Weinig werken leidt natuurlijk tot diepere armoede. Het gevolg is een wrede en dodelijke vicieuze cirkel van armoede en ziekte op Curacao. Dit volk heeft dit alles niet verdiend. Waarom moet mijn volk, mijn landgenoten zo vernederd worden? De inkomsten zijn niet voldoende om een man, zijn vrouw en kinderen te eten te geven. Nauw verweven met dit alles komt komt de milieudegradatie om de hoek kijken. En dit alles, terwijl politici in alle luxe baadden in geld, jawel, zuur verdiende geld van de eerlijke burger, zo niet omkoperij of/en cadeautjes. Geld (uit Nederland) bestemd voor het volk wordt over de balk gegooid, politieke graaiers en dieven komen om de hoek kijken. Logisch dat Nederland inzicht moet krijgen hierin. Armoede leidt ook tot slecht of gebrek aan onderwijs, wat tot meer armoede leidt. Wat zien we dus hier? Het is gewoon een enorme sneeuwbal geworden. Dus Aart, als iedereen met een gezond verstand dezelfde denkwijze heeft als jij, zal dit alles, stellig, met alle zekerheid teweeg worden gebracht. Kijk ‘ns wat het gevolg van zulke regeringen zoals op Curacao heeft in Hong Kong, Franrijk, Engeland, Afrika en zelfs in het Midden oosten. En Curacao gaat langzaam maar zeker die kant op………………………..

  4. De voorgestelde oplossing is wat al te simpel. Er zijn al eilanden die, weliswaar bijzondere, gemeenten zijn en die gaan gewoon hun eigen gang. Trekken zich nu al niks aan van bestaande afspraken. Nederland moet wel betalen, sociale voorzieningen e.d., maar heeft de facto geen “zeggenschap” over de eilanden? Daar trapt Nederland niet in.
    Voorbeelden : Statia,Bonaire. En dan nog Curaçao, St. Maarten als gemeenten? ( om maar niet te spreken over Aruba). De eilanden geven de macht, en hun kabinet en “volks”vertegenwoordiging, nooit op. Teveel , verkeerde, financiële belangen op de eilanden.
    De eilanden zijn geen democratieën in de ware zin des woords maar per saldo aristocratieën. En dat verandert de komende 100 jaar niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties