PBC | Actieve coronabesmettingen Curaçao blijven gelijk

Persbureau Curacao Het aantal mensen dat op dit moment besmet is, is 65, net als gisteren. Er kwamen weliswaar vijf nieuwe positieve gevallen bij, maar vier mochten hun...

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten. Rond...

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Komt Edsel ‘Payo’ Juliet ons vermaken?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Komt Edsel ‘Payo’ Juliet ons vermaken?

Edsel Juliet & La Banda Local
Edsel Juliet & La Banda Local

De keuzes van een ras entertainer

“Een voorwaarde om zorgeloos te kunnen overwinteren op mijn geboorte-eiland Curaçao,  is dat mijn vaste lasten in Nederland gewoon door kunnen worden betaald. Dat betekent voldoende optredens en als het geval niet is, kan ik helaas niet komen”.

Dit vertelt de rasmuzikant en entertainer Edsel ‘Payo’ Juliet op de vraag of hij dit jaar weer onze kant op komt. In een uitgebreid interview met Juliet passeren een aantal onderwerpen de revue: zijn komst naar Curaçao, zijn band met componist Rudy Plaate en zijn nieuwste single voor het einde van het jaar.

De afgelopen drie jaar kwam Juliet jaarlijks rond de feestdagen en carnavalsperiode op tournee naar Curaçao.  Zijn komst naar Curaçao hangt van het aantal optredens af.

“Horecabazen en organisatoren van feesten zijn bekend met mijn werkwijze en dit jaar is mijn deadline maandag 18 november aanstaande. Dan maak ik de balans op en als er voldoende animo is dan kom ik zeker”, aldus Juliet.

Zoals bekend is Edsel ‘Payo’ Juliet de broer van Juni Juliet. Payo zegt niet over de muzikale gave van zijn broer te beschikken. “Het is een kunst om duizenden liedjes uit je hoofd te kunnen spelen en zingen zoals Juni dat kan. Mijn eigen composities kan ik niet onthouden, laat staan die van anderen. Ik ben daarom bijzonder trots op mijn broer.”

Party Music with a twist of comedy
Als componist en theaterman wist Juliet volle zalen op Curaçao en Bonaire te trekken met zijn theatershows  B’a Makambiá (Je bent verhollandst) en eind vorig jaar nog met zijn one man show Palabra Malu!?  (Vieze woorden). Hij is één van de meest bekende componisten van het eiland en speelt tijdens zijn optredens eigen werk maar ook van anderen.

Tijdens mijn shows wil ik gasten vermaken. Ik wil dat men alle zorgen vergeet en vooral gezellig meedanst. Ook in mijn theatershow gaat het dak eraf en laat ik iedereen lachen en dansen. En als dat gebeurt, dan is voor mij de avond geslaagd. Ik woon in Nederland en als je een Hollander kan laten dansen, dan kun je  de hele wereld laten dansen. En dit allemaal in het Spaans, Nederlands, Frans, Engels, Sranang Tongo en Papiamento”, aldus  Juliet met een schaterlach.

Het gaat volgens hem niet om de taal maar om de muziek,  een perfecte combinatie van ritme, beat en entertainment. Daarom is zijn slogan dan ook: Party Music with a twist of comedy.

“Dit heeft iemand anders voor mij bedacht. Ik kan zelf nooit precies vertellen wat ik doe en vraag altijd aan de klant, of het nu een boekingsbureau is of een particulier, om zelf naar mijn optredens te komen kijken voordat ze mij boeken.  Mijn repertoire is divers en natuurlijk speel ik ook populaire covers. Het hangt helemaal van het publiek en de sfeer af. “

Muzikale plannen
Het is inmiddels een traditie geworden om aan het eind van het jaar een humoristisch nummer uit te brengen. Juliet zegt druk bezig te zijn met ‘CuCuSA’ (Curaçao Cuban Salsa), een muzikaal project waarmee hij in 2013 is gestart. Hiermee brengt Edsel ‘Payo’ Juliet samen met het neusje van de ‘salsazalm’ een muzikale ode aan Cuba en Curaçao gebruikmakend van authentieke Cubaanse muziekinstrumenten. De eerste optie op het CuCuSA project heeft de Nederlandse platenmaatschappij Red Bullet van Willem van Kooten.

“Het had dit jaar gelanceerd moet worden, maar met ruim 20 muzikanten over de hele wereld die aan deze productie meewerken, praten we over een mega-project. Als alles goed gaat is het project in 2015 afgerond”, meldt Juliet.

Voor dit jaar kunnen we vier nieuwe muziekproducties van hem verwachten. Onder andere  E botón  (De knoop) en  Subi Bail’é (Kom en dans ) en twee voor hem, zoals hij zelf zegt, vrij persoonlijke nummers.
Eén lied is van de Curaçaose componist Rudy Plaate en de andere is zijn eigen compositie, gericht aan iedereen die zegt ‘Yu di Kórsou’, te zijn.
Dit jaar werk Juliet ook voor het eerst samen met  jonge talenten. Op Curaçao gaat  het om Brian Palm ”Menasa”, de producent van  “Tony Montana Music”, Albert Winster (sound-producer/toetsenist) en  Dave Mourillon (mastering).  Op Aruba  zijn het Janiro Eisden van “Basic one” samen met Jonathan Thiel “Biggi” van  UpGrade Music die voor een ander geluid en interpretatie van zijn muziek gaan zorgen.

“Voor mij is het een hele eer om met deze geweldige hedendaagse meesters te mogen samenwerken.  De jongens waren gelijk enthousiast toen ik ze benaderde. Met deze unieke samenwerking krijgen mensen een heel ander geluid en versie, naast hetgeen men al gewend is van mij, te horen”, vertelt Juliet.

En waarom Rudy Plaate?
Met een brede glimlach antwoordt hij:

“Rudy was bevriend met mijn vader en kwam vaak bij ons over de vloer. Als kind bewonderde ik zijn werk.”

Volgens Juliet kan Rudy Plaate zowel humoristische als serieuze nummers componeren, maar het grote verschil tussen hen beiden is dat het van Plaate wordt geaccepteerd. Juliet’s fans verwachten humoristische liedjes, de amusementwaarde moet hoog zijn en wanneer dat niet het geval is, wordt het niet gedraaid en belandt het naar zijn eigen zeggen in de prullenbak.

Juliet: “Ze vragen of ik depressief ben wanneer ik serieuze nummers uitbreng. Terwijl dit niet het geval is. Maar wat mij altijd raakt is wanneer sommige fans mijn teksten meezingen”.

Rudy Plaate heeft hem niet alleen bijna al zijn opnames op CD gegeven, maar ook de muzikale vrijheid om er mee aan de slag te gaan. Een hele eer, vindt Juliet, die voor dit avontuur heeft gekozen om als eerste het nummer Biba bo bida  (Leef je leven) te bewerken. In dit nummer wordt de leefsituatie van mensen van ruim 30 jaar geleden op Curaçao bezongen.

“Ik heb geprobeerd de originele versie zoveel mogelijk in tact te laten, zodat iedereen die dit nummer nog van vroeger kent, het herkent. Dit verdient één van onze topcomponisten, vind ik. En aan het einde van het liedje heb ik wat hedendaagse teksten toegevoegd: Bisa tur palabrua di mardugá bon nochi, bebe lechi, bai drumi (vrij vertaald: zeg aan alle nacht-vogelverschrikkers, goedenavond, drink wat melk en ga slapen.”

Rudy Plaate is blij met het resultaat tot nu toe:

“Hij heeft de  ruwe versie gehoord en was razend enthousiast. Als het aan hem lag, kon het nummer  zonder final mixing al uitgebracht worden. Zijn reactie heeft me erg blij gemaakt”,

aldus Juliet die zegt dat het spannend is om composities van anderen te  bewerken.  Aan dit nummer werkten ook de Curaçaose gitarist  Jean-Jacques Rojer (akoestisch gitaar) en  percussionist Pernell Satorino mee.

Controverse rondom E Kilo di Lanto
Juliet zoekt als componist van humoristische nummers regelmatig de grens van het Papiamentu (o)
taal op. Hij stelt zijn creativiteit voorop en is van mening dat taal en het spelen met woorden een deel is van het cultuuraanbod.  Eind vorig jaar wist hij met E Kilo di Lanto menigeen op een dwaalspoor te zetten. In het nummer bezong hij actie van de slager Lanto waarbij het  refrein klonk  als ‘wat een gelul’. Diverse bands hadden voor de carnavalsperiode een roadfire versie van gemaakt. De politie besloot het nummer in het kader van ‘Zero tolarance’ op een zwarte lijst te plaatsen. Juliet betreurt nog steeds de actie.

“In tegenstelling tot wat de ronde deed, is het nummer tijdens Zomercarnaval in Rotterdam gewoon gespeeld door de muziekgroepen en dj’s. Dat is de artistieke vrijheid in Nederland, en niet omdat men de tekst niet verstond maar wanneer de politie waar ook ter wereld een muzieknummer verbied waar mensen alleen maar plezier op maken, dan heeft de organisatie geen goede basis.  Wanneer een politieagent zijn uniform aantrekt ben je in dienst en moet je persoonlijke emoties thuis laten. Dit geldt ook voor een artiest: die moet zowel op het podium als op straat kritiek kunnen weerstaan. Daarom waardeer ik ten zeerste de opstelling van Orlando Cuales, directeur van Radio Curom, die het nummer op zijn radiozender verbood. Als professionele radioman is hij live het debat met mij ingegaan en konden we met elkaar discussiëren over, zoals ik het noem de kracht van woorden in mijn diverse composities zoals E Kilo di Lant’o. Met deze leerzame ervaring ben ik, terug in Nederland, aan het schrijven geslagen en dat resulteerde in: Subi bail’é (Kom en dans). En niet omdat mensen het straks leuk vinden moeten alle radiozenders het verplicht draaien”, aldus een breed lachende Juliet.

Komende week ontvangen alle radiozenders dit nummer, een productie van Chispí Records. Het nummer wordt in Nederland gemixt door Albert Windster terwijl de mastering  op Curaçao wordt gedaan door  Dave Mourillon van TJP Studio. Dit nummer zal ook te beluisteren zijn op Edsel ‘Payo’ Juliet zijn Facebook fanclub pagina. Later dit jaar lanceert hij de overige drie producties en een nieuwe videoclip met zijn alter ego Selma. In 2015 ziet hij af van deelname aan het Tumbafestival.

“Ik richt mijn aandacht op andere zaken maar sta open om voor andere deelnemers, liedjes te schrijven. Inspiratie genoeg”, aldus Juliet.

Voordat hij de kou ontvlucht wil Juliet verzekerd zijn van het aantal optredens. Voor een optreden van Edsel Juliet kunnen geïnteresseerden vóór 18 november aanstaande contact opnemen via [email protected] of een berichtje achterlaten via zijn Facebook Pagina http://www.facebook.com/edsel.juliet.3
Als er voldoende animo is, dan kunnen we weer genieten van deze rasentertainer die dan vanaf begin december een aantal maanden op het eiland zal vertoeven.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties