29 C
Willemstad
• donderdag 23 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Jeugdzorg wegbezuinigd

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Jeugdzorg wegbezuinigd
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jan Jonkman aan het woord

Als ik ’s ochtends vroeg om en nabij 6.00 uur mijn krant uit de brievenbus haal, lees ik alleen de koppen even, maak dan een heerlijke verse jus d’orange voor mijn vrouw en mij klaar en loop dan met een nog slaperig gangetje naar de slaapkamer.
Vanochtend (gisterochtend, red.) werd dit ritme geheel doorbroken.
Jeugdzorg wegbezuinigd. Op de voorpagina met kapitaalletters. Mijn eerste gedachte was: zijn de regeerders nu allen een stelletje ‘idioten’ geworden of gebleven? Na 10-10-‘10 werd de armoedebestrijding prioriteit nummer één. De media moesten met het nodige sentiment deze zogenaamde armoedebestrijding propageren. O ja, weet de lezer nog dat er een strijd is geweest over wie wel en wie niet het melk mocht leveren aan de scholen? Weet u nog hoe de onvermoeide Nicholls van de school op Seru Fortuna alles heeft gedaan wat in zijn macht lag om de kinderen op zijn school van een goed ontbijt te voorzien? Iedereen was blij dat de overheid de zaak goed wilde aanzwengelen, zodat het particulier initiatief zou volgen. Het tegendeel is waar gebleken te zijn; het particulier initiatief probeerde het logge overheidsorgaan – of organen – in beweging te krijgen. Want er waren talloze commissies benoemd, die in weken-, maanden- en ten slotte jarenlange discussies de armoede zouden moeten gaan bestrijden. En als je iets niet moet doen is dat het benoemen van ettelijke commissies, die wellicht wel of niet betaald werden. Want de overheid had en heeft geen echte ‘visie’ en daarom ook geen ‘missie’.
Ik schrijf uit eigen ervaring van nu 51 lange jaren in het pastoraat, maar ook vele en vele jaren in de justitiële jeugdzorg. Dit mede door het oprichten van de Gezinsvoogdijinstelling op Curaçao, samen met de heer E. Zielinski, indertijd secretaris van de Voogdijraad.
Beste lezers, ik heb aan de frontlinies gestaan van de armoede op Curaçao en ik zat niet alleen maar achter een bureau, maar had ook 100 onder toezicht gestelde kinderen onder mijn verantwoordelijkheid, samen met mijn maatschappelijk werkers, die ook elk zo’n 100 pupillen verzorgden. De overheid was voor ons een bijzonder slechte werkgever, die zo veel keer de deur op slot gooide zodra er een beroep op prioriteitsuitgaven voor gezinnen in bittere armoede gedaan werd.
En als ik dan nu deze kop gelezen heb met daarna de inhoud, hebben mijn vrouw en ik geen zin meer om nog ontbijt klaar te maken.
Jawel, wij mogen niet alles op de overheid afschuiven, maar luister wel naar mijn these: politieke macht is alleen door liefde bij machte om te voorzien aan de basisbehoeften van onze bevolking; reken er dan op dat het particuliere initiatief zeker volgt.
Bon appétit!

Door: Jan Jonkman
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Niet altijd ben ik eens met Sander. Hij heeft de spijker op zijn kop geslagen. In elke democratische samenleving is dit prioriteit nummer een. De jeugd is belangerijk in elke samenleving. Ik vraag me af waarom onze jeugd zo fragil is. De enige antwoord die ik heb, is het jarenlang bedrijven van slecht beleid en politiek. Ik heb de indruk dat de politiek meer aan hun pluche denken dan het daadwerkelijke probleem om het eiland. Het beloven en niet nakomen zien wij al jaren. Tot aan moord aan toe. Elk zelfrespecterende land of eiland investeert in onderwijs, jeugd, gezondheid en arbeid. Bij ons is het eerst ik daarna weer ik. Als ik maar met loze kreten de bevolking zoet kan houden. Als mijn zak maar gevuld is. Dat is het probleem. Een klein groepje die zich op allerlei manieren zichzichzelf verrijkt, zonder rekening te houden met hun jeugd. Jammer.

 2. Intriest voor de kinderen de jeugdwelzijnswerkers die al jaren hun stinkende best doen. Geheel naar Nederlands voorbeeld waar in de 80er jaren massaal alles op dit gebied werd wegbezuinigd. Buurthuizen gesloten kinderen werden de straat opgedonderd met alle gevolgen van dien. Honderden welzijnswerkers ontslagen enz.
  Met name die oude wiijken in de grote steden hebben de klappen gehad. Vreemd, PS staat voor het “volk” welk volk, eigen familie vrienden eerst? Shame on them.

 3. De volgende kansloze generatie staat alweer klaar in de coulissen. Met als gevolg dat: criminaliteitscijfers de komende jaren omhoog gaan, toerisme afneemt door stijgende criminaliteit, meer inwoners Curacao zullen verlaten, werkloosheid toeneemt, etc. Een neerwaarste spiraal die uiteindelijk zal leiden tot bittere armoede voor velen die niet de kans hebben het eiland te ontvluchten. Met andere woorden we stevenen af op het niveau van Haiti.
  Met dank aan al het gepeupel dat op MFK, PS, MAN en PAIS heeft gestemd.

 4. Men vergeet dat als de jeugd niet geholpen wordt, dat er een zeer grote kans is dat ze crimineel gaan worden.
  De criminaliteit kost een veelvoud van de jeugdzorg:
  gevangenissen/cipiers/politie/beveiling in huizen (alarm, camera”s, tralies),
  verzekeringpremies/veiligheidsgevoel/ze gaan nooit belasting betalen/noem maar op.
  Als ze de jeugd helpen op het rechte pad te houden is de hele samenleving geholpen.
  kortom: iedere investering in jeugdzorg levert een veelvoud aan geld op.

 5. Laten we snel jeugdzorg wegbezuinigen, want anders kan Fraudelyne misschien straks geen gouden wc-brillen laten plaatsen, stel je voor….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties