32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Insel Air

HomeAuteursIngezonden | Insel Air
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rudy L. Sprock aan het woord

Alvorens de commissie zich over Insel Air gaat buigen is het van essentieel belang om eerst zeker van te zijn of er wel of niet een rentabiliteitsprobleem zich voordoet. De rentabiliteit is een te belangrijke maatstaf voor beslissingscalculaties op de lange termijn om niet in het onderhavige geval met Insel Air meegenomen te worden. Ten behoeve van de continuïteit van de onderneming moet op middelbare termijn de winst voldoende groot zijn om de vermogensverschaffers gewenste uitkeringen in de vorm van dividend of interest te kunnen doen.

Essentiele financiële voorwaarden voor het voortbestaan van welk bedrijf dan ook zijn een minimale rentabiliteit en een voldoende liquiditeit. Indien rentabiliteit en liquiditeit als criteria gecombineerd worden, krijg je een indeling in de volgende vier groepen:

A. GEZOND: deze bedrijven hebben een goede rentabiliteit en een goede liquiditeit;
B. TIJDELIJK ZIEK: deze bedrijven hebben een liquiditeitsprobleem. Ondanks een gunstige rentabiliteit kunnen deze bedrijven toch op korte termijn in betalingsproblemen komen, hetgeen een stopzetting van de activiteiten met zich mee kan brengen;
C. CHRONISCH ZIEK: aangezien er zich geen onmiddellijk liquiditeitsprobleem voordoet, heeft men nog enige tijd om een reorganisatie door te voeren om de rentabiliteit te verbeteren;
D. STERVEND: deze groep van bedrijven heeft zowel een acuut liquiditeitsprobleem als een structureel rentabiliteitsprobleem. Deze bedrijven worden dus ernstig in hun voorbestaan bedreigd.

IS DE VORDERING OP CADIVI WEL VOLWAARDIG? Indien de vordering op Cadivi niet volwaardig blijkt te zijn is er niet alleen een liquiditeitsprobleem, maar tevens een rentabiliteitsprobleem, hetgeen betekent dat Insel Air dan zeer ernstig in haar voorbestaan bedreigd wordt. Diepgaande structurele maatregelen zullen dan vereist zijn in de bedrijfsvoering van Insel Air om te kunnen overleven. Miljoenen belastinggeld aan Insel Air zonder meer beschikbaar stellen is, en hier ben ik het helemaal eens met mijn vriend Arnold Leonora, gelijk aan “throwing good money after bad” (in een bodemloze put!). Ook ben ik het eens met zijn volgende stelling: “Government can bail out Insel Air, BUT FIRE management”. Volledigheidshalve vermeld ik hierbij dat Arnold er volledig mee eens is dat al het mogelijk gedaan moet worden om Insel Air te redden. Begrijp ons niet verkeerd!

De volgende stappen moeten, naar mijn mening, genomen worden:
• De overheid dient met zeer grote spoed SOAB in te schakelen om binnen een zeer korte termijn een audit/analyse uit te voeren en met aanbevelingen te komen met betrekking tot de voortgang van Insel Air. Bij deze werkzaamheden dient de focus gericht te zijn op de volwaardigheid van de Cadivi vordering en de omzetverantwoording van, niet alleen, alle Venezuela vluchten, maar ook vluchten naar b.v. Manaos, Quito, Trinidad, e.d.
• Insel Air dient volledige medewerking te verlenen aan de audit/analyse van SOAB en een RVC zetel ter beschikking te stellen en een deel van haar aandelen over te dragen aan een overheidsvertegenwoordiger.
• De huidige management dient plaats te maken voor een nieuwe ”management group”.

Rest nog de vraag: Wat was het verschil tussen DAE en Insel Air (beiden zijn private ondernemingen!).
Naar mijn mening: De Insel Air groep kwam/komt uit de hoek van de gevestigde orde. De nieuwe regering (zoals het tot nu toe eruit ziet) is, helaas, grotendeels afkomstig van diezelfde hoek.

Rudy L. Sprock,

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Ze zijn allang uit de markt gegroeid. Management had dromen en fantasie om de grootste maatschappij van het Caribisch gebied te worden. En dat in een kleine Antillen. (Voor een groot deel afhankelijk van Venezuela die niet betaalt dat wisten ze) mismanagement nr2 en 3

 2. Dat Inselair moet blijven voortbestaan is evident, want het is een ‘betaald’ speeltje van veel figuren (partijtjes).
  We mogen hopen dat de nwe regering geen boter op het hoofd zal hebben, maar ik ben er niet gerust op zeker niet met de people’s party, een partij die meer dan de helft aan stemmen heeft verloren zo’ n beetje 5 ministers heeft versleten en nu weer een kans krijgt mee te regeren, en dan nog wel met een ultiem intelligent figuur als Cordoba.
  Dit maakt alles nu al lachwekkend.

 3. Een ezel stoot zich niet 3 keer aan dezelfde steen, behalve de Curacaose ezel, dat is er namelijk een van het domste soort.

  We hebben blijkbaar niets geleerd van ALM, zoals we ook niets geleerd hebben van MFK stemmen in 2010.

 4. Beste Bezoeker,

  Iemand met een beetje verstand van de luchtvaart heeft geen verdere analyse nodig. Die weet in 2 tellen dat het huidig business concept niet kan werken. Maar ja, dan moet je wel wat jaren hebben meegedraaid in de luchtvaart en helaas zijn er velen op dit eiland die dat niet hebben gedaan. Die geloven dan ook nog in leuke sprookjes en verhaaltjes, waardoor het eiland weer miljoenen gaat verliezen.

 5. Maak eens bekend wie de wijze mannen zijn (porkeria accountants als Henri Jourdain en Anthony Centje Cijntje?) en wat ze verdienen.

  Ze beslissen en worden betaald uit gemeenschapsgeld, dus geen geheimzinnigheid.

 6. Voordat je conclusies trekt moet je eerst een duidelijk op feiten beruste analyse neerleggen. Naar mijn mening betekent ook dat, naast allerlei andere items, dit juiste vergelijking solvabiliteit, rentabiliteit en schatkistwaarde moet zijn die is vergeleken met de branche.
  Zolang deze analyse er niet volledig ligt kunnen wij vinden wat wij willen maar geen “voorbarige” conclusies trekken. Laat de commissie met wijze mannen zonder aanziens des persoons haar ondzoekswerk doen. Daarna kun je gemotiveerd opende uitslag reageren.

 7. Zodra de overheid Insel over gaat nemen hebben we in feite weer een staatsmaatschappij gecreëerd en dan praat je dus over oneerlijke concurrentie tegenover bv Divi Divi.
  Om de een of andere reden denkt men dat het noodzakelijk is dat Insel blijft voortbestaan. Echter, wanneer voor de zoveelste keer blijkt dat we op Curacao niet in staat zijn om een airline op een behoorlijke wijze te runnen dan moeten we dat niet voor de zoveelste keer gaan proberen. Louter het geld van de overheid inzetten om salarissen te gaan betalen heeft niet zoveel zin. Daarmee draait het bedrijf niet en genereert het ook geen omzet.
  Bij Insel is geen sprake van een tijdelijke verstoring van de markt, bij Insel is sprake van een totaal falend business model. De resultaten daarvan zijn iedere dag zichtbaar en het heeft geen zin om hier nog langer mee door te gaan.
  Wil men de inter eilandelijke verbindingen handhaven dan doet men er beter aan Divi Divi te gaan ondersteunen. Deze maatschappij heeft aangetoond wel levensvatbaar te zijn.
  Insel zal inderdaad een bodemloze put blijken te zijn en ik durf de stelling wel aan dat het geld beter aan de ontwikkeling van het klein bedrijf en opleiding kan worden besteed.
  We kunnen er ook gif op innemen dat het huidig management forse afkoopsommen voor zichzelf heeft geregeld, dus eens te meer reden om Insel gewoon te laten afsterven.
  Vanaf begin was duidelijk dat er iets niet klopte bij Insel. Jarenlang heeft het management volgehouden dat Insel zeer gezond was en nu blijkt het alsnog een kaartenhuis te zijn geweest. Het wordt tijd dat gezond verstand dit keer een stem krijgt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties