29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Inderdaad ‘Curaçao vervloekt’

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we  Jan Jonkman aan het woord.

- Advertentie -

De krant openslaan tijdens je ontbijt of in de namiddag is een goede gewoonte. Maar dit keer vanochtend bij het lezen van het ingezonden stuk van George Lichtveld liet ik zelfs mijn kopje koffie koud worden.

George, helemaal gelijk: het erge van de beslissingen van onze minister van Justitie, de heer Quincy Girigorie, vind ik dat hij zich geheel niets aantrekt van een te nemen beslissing door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en ook niet over de duidelijke signalen afgegeven door het Europese Hof over ernstige mensenrechtenschendingen die hier te lande plaatsvinden.

De minister, in zijn handel en wandel sluit rigoureus door wanhoop, honger gedreven Venezolaanse medeburgers op in de bekende barakken. Dit is een ongekend verschijnsel voor ons Curaçao, dat vroeger zo bekend stond voor de mensvriendelijke tolerantie voor mensen in nood.

Willen wij een paar voorbeelden hebben? Ik denk aan de vele Sefardische- Portugese joden, die tijdens de Spaanse inquisitie gevlucht zijn naar onder andere Curaçao en de vele Asjikenazische joden die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog hun heil zochten vanuit Duitsland en Oost-Europa naar Curaçao. Een derde voorbeeld de Libanezen, die moesten vluchten, zowel moslims als katholieken, alweer naar Curaçao. En nu opeens is deze ‘openarmenwarmte’ geheel zoek bij het opvangen van onze in zwaar weer bevindende buren uit Venezuela? Ongelooflijk.

George Lichtveld haalt dan aan het einde van zijn opmerkelijk ingezonden stuk de ‘quasi christelijke houding’ aan van de minister, die nog wel een voorganger van een christelijke beweging schijnt te zijn. Waar haalt deze man de euvele moed vandaan om met zulk een antichristelijke houding de kansel op te gaan?

George Lichtveld haalt terecht het evangelie van Mattheüs aan, hoofdstuk 25, de verzen 31 t/m 46. Maar ik wil deze verzen scherper in de schijnwerpers plaatsen. Hier is Jezus zelf aan het woord en zegt dat, als wij de hongerigen niet te eten geven, waar wij de naakten niet kleden, waar wij de zieken niet bezoeken, waar wij de gevangenen niet de vrijheid van Gods evangelie brengen, wij er niet over moeten peinzen dat wij ooit het rijk van God mogen binnengaan. Want als wij dat niet doen met onze naasten, hebben wij het evenmin voor God gedaan. Want, zegt Jezus, als jullie het niet voor jullie naasten doen, dan evenmin voor Mij. Nog harder klinken hier Jezus’ woorden, waar Hij dan oordeelt: Ga weg van Mij, gij vervloekten, naar het eeuwige vuur, dat voor duivel en zijn engelen bereid is.

Hoe durft iemand, die zichzelf christen noemt het eerste en tweede gebod van Jezus überhaupt nog in de mond te nemen? Heb God lief, met geheel je hart, met geheel je ziel en met al je verstand en je naaste als jezelf. Zo is het wel genoeg vandaag. George Lichtveld heeft gelijk waar hij dan zich afvraagt: Brengt dit niet een vloek Gods over ons eiland?

Ds Jan Jonkman-em,
Curaçao

- Advertentie -

Artikel delen

6 reacties

 1. “…wij er niet over moeten peinzen dat wij ooit het rijk van God mogen binnengaan…”

  Ieder weldenkend mens moet er sowieso niet over peinzen het rijk van god binnen te mogen.
  Je kunt er beter weg blijven gezien de teringbende die hij na de schepping hier achterliet. Lijkt mij stug dat hij het daar beter heeft gedaan.

  (Los van het feit of je in de schijfsels in het grootste sprookjesbok gelooft.)

 2. Laat Jezus er maar buiten, die heeft geen tijd voor dit soort dingen.
  We hebben thuis anderhalf jaar een Venezolaan opgevangen, kost, inwoning, wifi etc. hij deed allerlei klusjes voor ons en wij gaven hem daar 1000 dollar per maand voor, en ja daar werkte hij wel 6 dagen in de week voor, geld werd via Western Union naar zijn vrouw en kind gestuurd en daar kon het halve dorp van leven, maar wat als ik gepakt zou worden??
  Natuurlijk doet hij werk wat ook een YDK had kunnen doen, maar die werkt ook zwart en is te lui om drie stappen te zetten behalve als er wat te jatten valt.
  Ik ben ermee gestopt omdat het risico te groot werd en men bij mij kwam vragen over deze man omdat in de buurt ingebroken was, nou daar heeft dit eiland echt geen Venezolanen voor nodig, daar kan ik ook over meepraten.
  Maar de echte criminelen lopen nog steeds in een streepjespak en stropdas.
  Die kleinzielige diefjes is maar kruimelwerk

 3. Verbeter de wereld ; begin…en neem gerust een paar of meer Venezolanen in huis, deel maaltijd en help ze rondkomen.

 4. Heeft de schrijver van dit artikel de laatste alinea uit zijn brief zelf toegepast?
  Als dat inderdaad zo zou zijn, kan ik gedeeltelijk mee eens zijn. Maar anderen aanvallen en zelf niets doen…….??

 5. De woorden die u aanhaalt heer Jonkman zijn niet tot een staat/minister gericht, maar tot u. Hoeveel Venezolanen heeft u tot nu toe in uw huis opgenomen of te eten gegeven?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -