29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | In memoriam Oscar Steba

HomeAuteursIngezondenIngezonden | In memoriam Oscar Steba
Ingezonden brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ramon Dandaré (vertaling Alwin Toppenberg) aan het woord.

Juan Oscar Steba, beter bekend als Oscar Steba, is op 13 juli 1930 geboren op Curaçao. Hij is samen met zijn familie op Aruba komen wonen toen hij negen jaar oud was. Zijn vader, Arnulfo Steba, was een heel bekende musicus op Aruba, in het bijzonder in de wijk Dakota, waar de familie zich vestigde.

Oscar zelf is terug gegaan naar Curaçao om zijn studie te volgen bij het Internaat Scherpenheuvel (Skèrpènè). Daar heeft hij, gelijk veel andere musici uit de toenmalige Nederlandse Antillen, zijn eerste stappen gezet op muzikaal gebied. Hij is begonnen met het spelen van trompet en in een recordtijd van negen maanden beheerste hij het bespelen van dit instrument. Dit had als gevolg dat de dirigent van het Filharmonisch Orkest hem direct opnam in het orkest.

Op 18-jarige leeftijd keerde Oscar terug naar Aruba. Het eerste muziekensemble (conhunto) waarvan hij deel uitmaakte op Aruba was Caribbean Boys; dit vond plaats gedurende de periode 1949-1953.

Oscar speelde toen ‘eerste trompet’ en voerde samen met Edwin Zichem het leiderschap uit over de Caribbean Boys. Na Caribbean Boys hebben zij de muziekgroep Estrellas Rey de Copas opgericht. Een serieus, gedisciplineerd ensemble, dat verschillende live optredens had bij Radio Voz di Aruba vanuit Club Watapana in de Wilhelminastraat. Ook veraangenaamden zij feesten bij andere grote verenigingen in Aruba.

Voordat Estrellas Rey de Copas opgericht werd, heeft Oscar een tournee gemaakt naar San Juan, Puerto Rico, om deel te nemen aan een folkloristisch muziekfestival. Andere prominente musici afkomstig uit Aruba die dat tournee mede hebben gemaakt zijn Padu del Caribe (pianist), Edwin Zichem (zanger) en Harry Lake (trompettist). Zij hebben dit gedaan als deelnemer van een muziekgroep samen met Curaçaose musici, onder wie Julian Coco (gitarist) en Alejandro Frans (zanger).
Na een tijdje is Estrellas Rey de Copas, Estrellas Lucky Strike geworden, dat ook een voortreffelijk muziekensemble was. Harry Lake was de muzikale leider van deze twee muziekensembles en Oscar Steba volgde hem op als muzikale leider van Estrellas Lucky Strike, nadat Harry in verband met zijn werk naar de Verenigde Staten moest emigreren.

Het laatste grote muziekensemble waarin Oscar heeft gespeeld, is Sensacion Musical een fantastisch ensemble. Hier kunnen wij spreken van de crème de la crème, een werkelijke sensatie. Oscar arrangeerde de muziek, was de muzikale leider en speelde ‘eerste trompet’ in dit ensemble.

Zijn collega-musici waren onder andere de trompettisten Arnold Beyde en Donny Pietersz, Eddy Bennett (pianist), Alberto Dollison (contrabas), Ebby Peterson (timbales), Arturo Calmes (bongo) en Eddy Mackay (conga). De zangers waren Juancho Kock, Edwin Zichem, die ook de administratieve leider van het ensemble was, Tirso Steba (bolerozanger, broer van Oscar) en Erwin Tujeehut (ook percussionist).

Oscar heeft ook samen gespeeld met de pianisten Raffy Hodge, Mario Bislick en Sonny Yearwood, die meegespeeld heeft met ‘Sensacion Musical’ in Suriname.

In het begin van de jaren zeventig hebben de musici Sensacion Musical vrijwillig opgeheven. Sensacion Musical heeft nooit een plaat gemaakt, hetgeen erg jammer is, maar aan de andere kant heeft dit muziekensemble veel opnames op de bandrecorder.
Na deze gouden periode heeft Oscar in 1970 zijn intrede gedaan als professionele musicus. Samen met Sonny Yearwood heeft hij het ensemble Los Decanos del Ritmo opgericht. Na het ensemble Decanos is Oscar basgitaar gaan spelen in een groot orkest onder leiding van Fred Stamer, dat iedere avond grote shows in Aruba Sheraton Hotel begeleidde.

In het jaar 1975 is Oscar gehonoreerd als de eerste ‘Music-man of the Year’. Zijn zoon Reno Steba, zelf een virtuoos bassist van wereldfaam, heeft zijn vader aangemoedigd piano te leren spelen en jawel, Oscar is ook pianist geworden.
Ondanks het feit dat Oscar Steba een lange en briljante carrière achter zich had, vervolgde hij met dezelfde kracht zijn weg met het bespelen van de piano en de saxofoon, naast het feit dat hij arrangeur, trompettist en bassist was.

Wegens zijn muzikale levensloop en zijn vele muzikale successen en mérites, is op 3 december 2006 door de Club Social Flor di Oriente, in samenwerking met de Caribbean University of Aruba (CUA), een hommage aan Oscar Steba in Aruba gebracht, waar hij te midden van zijn vele Arubaanse collega-musici en muzikale vrienden werd gelauwerd en gehonoreerd.

Velen weten het niet, maar Oscar was ook een goede bolerozanger. Dit is de reden waarom Oscar Steba, Dakotero in hart en nieren, gecatalogiseerd kan worden als een musicus ‘par excellence’, als een rasechte veelzijdige musicus.
Dat hij in vrede moge rusten.

Dit ‘In memoriam’ is eerder als artikel geschreven en gepubliceerd in het Papiamento door Ramon Todd Dandaré met de waardevolle medewerking van Ebby Peterson en Oscar Steba zelf, en vertaald in het Nederlands door Alwin Toppenberg, die het voorgelezen heeft bij de crematie van onze dierbare vriend Oscar Steba. Rotterdam, 16 oktober 2015.

Vertaald door Alwin Toppenberg

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties