
Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.
Vandaag laten we Franecois van der Hoeven aan het woord
OP 2 SEPTEMBER 2015 is ons bestuurslid drs. Edwin ‘Eddy’ N. Ayubi, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, onverwachts van ons heengegaan na een enerverend leven als archeoloog en antropoloog.
Na zijn Mulo studeerde hij kunstgeschiedenis aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Na zijn afstuderen in 1960 ging hij kunst en kunstgeschiedenis doceren aan de Pedagogische Academie op Curaçao. In 1962 volgde hij nog een opleiding voor het ontwerpen van postzegels en papiergeld bij de dienst Aesthetic Design van PTT Den Haag en Enschede & Zn. Haarlem. Van de hier opgedane kennis maakte hij gebruik bij het ontwerpen van meer dan vijftig postzegels voor de Nederlandse Antillen.Van 1964-1967 studeerde hij schilderen aan de Vrije Academie in Den Haag. In 1969 richtte hij de Curaçaose Akademie voor Beeldende Kunsten op gevestigd in het oude Quarantainegebouw op Curaçao, waarvan hijzelf directeur werd. Al spoedig veranderde de naam in ‘Akademia di Arte di Kòrsou’.
In 1972 vertrok hij naar België en studeerde daar gedurende vier jaren archeologie en culturele antropologie aan de Katholieke Universiteit Louvain met een postgraduate sociale antropologie. Na zijn studie werd hij in 1977 directeur van het Archeologisch-Antropologisch Instituut Nederlandse Antillen (AAINA). In de loop van de jaren werd er veel onderzoek verricht door hem op archeologisch en antropologisch gebied samen met zijn medewerkers, onder anderen antropologe dr. Rosemary Allen, landsarcheoloog dr. Jay Haviser en marien bioloog/archeoloog dr.Wil Nagelkerken. De resultaten van deze onderzoeken werden vastgelegd in talrijke publicaties.
In 1996 ging Eddy met pensioen en begon hij met de omvorming van AAINA in het Nationaal Archeologisch Antropologisch Museum Nederlandse Antillen (NAAM), waarvan hij tot 1999 directeur bleef. In 2000 werd hij medeoprichter, bestuurslid en adviseur van Stimana (Stichting Mariene Archeologie Nederlandse Antillen), waarvan de naam in 2012 veranderd werd in Stimacur (Stichting Mariene Archeologie Curaçao). Binnen deze stichting heeft Eddy zich altijd permanent ingezet voor allerlei activiteiten die met de stichting verband hielden, waaronder de grote projecten rond de gezonken, historische schepen Alphen (1778) en SS Mediator (1884) in de haven van Willemstad.
Met het overlijden van Eddy Ayubi verliest niet alleen Stimacur, maar ook Curaçao en de andere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen een bijzonder en beminnelijk mens, die zich tot het uiterste heeft ingezet voor zijn geschiedenis, kunst en cultuur.
Stimacur:
Voorzitter: Dimitri Cloose
Secretaris: François van der Hoeven
Penningmeester: Gerd Glaudemans
Overige bestuursleden op Curaçao: Theo van der Giessen en Edsel ‘Papy’ Jesurun
Overige bestuursleden buiten Curaçao: Raymond Hayes, Dennis Knepper, Wil Nagelkerken en Mike Napier
FRANÉCOIS VAN DER HOEVEN
Curaçao