26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

Ingezonden | Huisartstarieven en verzekeringspremies

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Curacaosche Huisartsenvereniging (CHV) aan het woord.

DE CHV is een beroepsvereniging en houdt zich uitsluitend bezig met kwaliteit van de huisartsenzorg en de zorg in het algemeen.

De kwaliteit van onze huisartsenzorg is een dynamisch begrip en past zich aan aan de behoefte van onze samenleving. Daarbij hoort vanzelfsprekend een sluitende begroting, zeker nu de eerstelijnszorg waar de huisartsenzorg deel van uitmaakt de komende decennia een steeds zwaardere taak te vervullen krijgt.

De vergoedingen voor de huisartsenzorg voor particulier verzekerden zijn vanaf 2009 gelijk gebleven.

Tussen 2009 en 2015 heeft de Curacaose overheid consultarieven namelijk kunstmatig bevroren.

Van 2015 tot 2019 — in 2015 werden de tarieven vrijgegeven door de overheid — zijn de vergoedingen door de verzekeringsmaatschappijen evenmin bijgesteld.

In die tien jaar zijn de kosten van de zorg voor partijen gestegen. De verzekeringsmaatschappijen hebben daarop jaarlijks geanticipeerd door hun premies te verhogen. 0m een ‘wildgroei’ te voorkomen en toch een leidraad te bieden voor de nodige verhoging van de tarieven heeft de CHV uniforme tarieven voorgesteld die gebaseerd zijn op een zorgvuldige indexering. Hierbij zijn bijvoorbeeld ook kosten in acht genomen als het in dienst hebben van opgeleide doktersassistenten en verpleegkundigen en alles wat nodig is om goede zorg te garanderen van de patiënten, want daar gaat het immers om.

CIHV is van mening dat uniforme tarieven belangrijk zijn, omdat een chaotisch, ongelijk vergoedingssysteem zal leiden tot een situatie waar de zorg en het vertrouwen van de patienten onder zullen lijden.

De Fair Trade Authority Curacao (hierna: FTAC) heeft de besluiten van de CHV aan de wet getoetst en — hoewel zij de argumentatie van de CHV niet per se onjuist acht — deze in het kader van prijsafspraken onwettig verklaard.

De oplossingen zijn aldus de FTAC: ofwel iedere huisarts bepaalt eigen tarief en onderhandelt met elke individuele ziektekostenverzekeraar of de regering stelt de tarieven opnieuw vast. Zoals het er nu voor staat, mag elke huisarts zijn/haar eigen tarieven vaststellen.

Enkele grotere verzekeraars hebben inmiddels per 1 januari 2019 hun verzekeringspremies aangepast. Particulier verzekerden moeten dus bijbetalen en de bijbetaling hangt af van het consultarief zoals dit door zijn huisarts bepaald is.

Ter discussie staat de kwaliteit van zorg. Kosten blijven niet gelijk en bij de hogere eisen die nu al aan de kwaliteit van de huisartsenzorg gesteld worden, moeten investeringen ook financieel gedragen kunnen worden.

De CHV heeft get;racht hier structuur in te brengen en de achterstand bij te werken. Visie op de nodige kwaliteit, een gezond ‘huishoudboekje’ en regelmatige herwaardering in de vorm van structurele regelmatigere herindexering kan dit soort grote inhaalslagen in de toekomst voorkomen.

Curacaosche Huisartsenvereniging (CHV),
Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Niet om het 1 of ander maar Clapas slaat steeds verder door. Tijd voor een diazepammetje misschien?
  Tjesus, zeg wat een nietszeggend gekrakeel.

 2. De jaarlijkse inflatie bedraagt hier tussen de 1,5 en 1,8 %.
  Desondanks verhogen de huisartsen hun tarieven met 25 %.

  Wellicht dat de CHV dit even kan uitleggen ?

 3. Wat te denken van de specialisten? Een cardioloog, die het tarief voor een consult per 1/1/19 met bijna 100% verhoogd. Als je vlot geholpen wilt worden spoedtarief van meer dan 100 gulden aanrekent. En wel graag ff contant af te rekenen ……….

 4. Erica Plas Hoeveel espressos kan je achter elkaar op.
  Die bon bini 2 film kan nog wel een jackass scenetje er tussen schuiven. En ik denk dat er vast nog wel wat door jouw opmerkingen gemotiveerde vrouwen te vinden zijn die willen kijken hoe diep ze met je kunnen gaan.

 5. Ik vind wel dat CHV iets meer aan klantvriendelijkheid van huisartsen moet doen. Ik heb een goed voorbeeld, laatst ging ik naar een vrouwelijke huisarts voor een prostaat onderzoek. Ze begon gelijk haar vinger in vaseline te stoppen en zei gelijk doe je broek uit en bukt.

  Nou normaal gesproken als iemand haar vinger in mijn achterste stopt, wil ik op z’n minst op een kop koffie getrakteerd worden.

  Het wordt erger, en dat vind ik zelf onprofessioneel, ik heb haar na afloop nog gevraagd of ik het ook bij haar mag doen, ik weet natuurlijk dat ze geen prostaat heeft maar om te weten hoe ik moet voelen zodat ik het thuis zelf kan proberen.

  Volgens mij hoort dat bij voorlichting en preventie. Nou ik heb nooit iemand zo boos gezien, ze raadde mij gelijk aan om een andere huisarts te zoeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -