28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 10:46

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...

DolfijnFM | Politie arresteert schietend vluchtende overvallers

De politie heeft gisteren drie verdachten opgepakt na een gewapende overval van een toko. Dat gebeurde aan de Ronde Klipweg. Een agent gebruikte zijn wapen om de...

DolfijnFM | 260 miljoen aan subsidies onrechtmatig

De regering Rhuggenaath heeft in 2019 bijna 260 miljoen gulden aan subsidies verstrekt zonder de vereiste ministeriële beschikkingen of vastgestelde overeenkomsten. Negen stichtingen profiteerden hiervan. Dat zegt...

DolfijnFM | Koningsspelen Curaçao uitgesteld tot eind mei

De Koningsspelen die morgen zouden worden gehouden zijn uitgesteld tot eind mei dit jaar. Vorig jaar werden de spelen stopgezet vanwege de Covid-19 situatie. 40 basisscholen hadden...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursIngezondenIngezonden | Huisartstarieven en verzekeringspremies

Ingezonden | Huisartstarieven en verzekeringspremies

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Curacaosche Huisartsenvereniging (CHV) aan het woord.

DE CHV is een beroepsvereniging en houdt zich uitsluitend bezig met kwaliteit van de huisartsenzorg en de zorg in het algemeen.

De kwaliteit van onze huisartsenzorg is een dynamisch begrip en past zich aan aan de behoefte van onze samenleving. Daarbij hoort vanzelfsprekend een sluitende begroting, zeker nu de eerstelijnszorg waar de huisartsenzorg deel van uitmaakt de komende decennia een steeds zwaardere taak te vervullen krijgt.

De vergoedingen voor de huisartsenzorg voor particulier verzekerden zijn vanaf 2009 gelijk gebleven.

Tussen 2009 en 2015 heeft de Curacaose overheid consultarieven namelijk kunstmatig bevroren.

Van 2015 tot 2019 — in 2015 werden de tarieven vrijgegeven door de overheid — zijn de vergoedingen door de verzekeringsmaatschappijen evenmin bijgesteld.

In die tien jaar zijn de kosten van de zorg voor partijen gestegen. De verzekeringsmaatschappijen hebben daarop jaarlijks geanticipeerd door hun premies te verhogen. 0m een ‘wildgroei’ te voorkomen en toch een leidraad te bieden voor de nodige verhoging van de tarieven heeft de CHV uniforme tarieven voorgesteld die gebaseerd zijn op een zorgvuldige indexering. Hierbij zijn bijvoorbeeld ook kosten in acht genomen als het in dienst hebben van opgeleide doktersassistenten en verpleegkundigen en alles wat nodig is om goede zorg te garanderen van de patiënten, want daar gaat het immers om.

CIHV is van mening dat uniforme tarieven belangrijk zijn, omdat een chaotisch, ongelijk vergoedingssysteem zal leiden tot een situatie waar de zorg en het vertrouwen van de patienten onder zullen lijden.

De Fair Trade Authority Curacao (hierna: FTAC) heeft de besluiten van de CHV aan de wet getoetst en — hoewel zij de argumentatie van de CHV niet per se onjuist acht — deze in het kader van prijsafspraken onwettig verklaard.

De oplossingen zijn aldus de FTAC: ofwel iedere huisarts bepaalt eigen tarief en onderhandelt met elke individuele ziektekostenverzekeraar of de regering stelt de tarieven opnieuw vast. Zoals het er nu voor staat, mag elke huisarts zijn/haar eigen tarieven vaststellen.

Enkele grotere verzekeraars hebben inmiddels per 1 januari 2019 hun verzekeringspremies aangepast. Particulier verzekerden moeten dus bijbetalen en de bijbetaling hangt af van het consultarief zoals dit door zijn huisarts bepaald is.

Ter discussie staat de kwaliteit van zorg. Kosten blijven niet gelijk en bij de hogere eisen die nu al aan de kwaliteit van de huisartsenzorg gesteld worden, moeten investeringen ook financieel gedragen kunnen worden.

De CHV heeft get;racht hier structuur in te brengen en de achterstand bij te werken. Visie op de nodige kwaliteit, een gezond ‘huishoudboekje’ en regelmatige herwaardering in de vorm van structurele regelmatigere herindexering kan dit soort grote inhaalslagen in de toekomst voorkomen.

Curacaosche Huisartsenvereniging (CHV),
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Niet om het 1 of ander maar Clapas slaat steeds verder door. Tijd voor een diazepammetje misschien?
  Tjesus, zeg wat een nietszeggend gekrakeel.

 2. De jaarlijkse inflatie bedraagt hier tussen de 1,5 en 1,8 %.
  Desondanks verhogen de huisartsen hun tarieven met 25 %.

  Wellicht dat de CHV dit even kan uitleggen ?

 3. Wat te denken van de specialisten? Een cardioloog, die het tarief voor een consult per 1/1/19 met bijna 100% verhoogd. Als je vlot geholpen wilt worden spoedtarief van meer dan 100 gulden aanrekent. En wel graag ff contant af te rekenen ……….

 4. Erica Plas Hoeveel espressos kan je achter elkaar op.
  Die bon bini 2 film kan nog wel een jackass scenetje er tussen schuiven. En ik denk dat er vast nog wel wat door jouw opmerkingen gemotiveerde vrouwen te vinden zijn die willen kijken hoe diep ze met je kunnen gaan.

 5. Ik vind wel dat CHV iets meer aan klantvriendelijkheid van huisartsen moet doen. Ik heb een goed voorbeeld, laatst ging ik naar een vrouwelijke huisarts voor een prostaat onderzoek. Ze begon gelijk haar vinger in vaseline te stoppen en zei gelijk doe je broek uit en bukt.

  Nou normaal gesproken als iemand haar vinger in mijn achterste stopt, wil ik op z’n minst op een kop koffie getrakteerd worden.

  Het wordt erger, en dat vind ik zelf onprofessioneel, ik heb haar na afloop nog gevraagd of ik het ook bij haar mag doen, ik weet natuurlijk dat ze geen prostaat heeft maar om te weten hoe ik moet voelen zodat ik het thuis zelf kan proberen.

  Volgens mij hoort dat bij voorlichting en preventie. Nou ik heb nooit iemand zo boos gezien, ze raadde mij gelijk aan om een andere huisarts te zoeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties