28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Het virus en balans; enige observaties en hoe nu verder

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Het virus en balans; enige observaties en hoe nu verder
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Chris Jager aan het woord.

Economie en gezondheid worden vaak gezien als een tegenstrijdigheid. Dat is niet juist; ze zijn aan elkaar gerelateerd en interdependent: er is sprake van wederzijdse afhankelijkheid en beïnvloeding. Zonder gezondheid geen economie en zonder economie (lees: inkomen, voeding en zorg) geen gezondheid.

Economie als wetenschap is afkomstig van de sociologie. Niet zonder reden; het gaat over mens en maatschappij, over werk en inkomen. In feite dus over overleven en leven. Economie is dus geen vrijblijvend iets, goed of slecht, links of rechts, maar een noodzakelijkheid voor ons bestaan; leven en óverleven.

Dit geldt temeer voor een land waar het mediane inkomen ligt rond de Naf 1830 bruto/maand, de werkloosheid rond de 20% is (wellicht nu meer dan verdubbeld) en zo’n 15.000 huishoudens (25%) beneden de armoedegrens leeft (en op weg is naar 30.000+). Leuk of niet; economie is een noodzakelijkheid.

Naast bedrijven en instellingen, pensioenfondsen en bijvoorbeeld de SVB is ook voor de overheid werk en inkomen, economie, een noodzakelijkheid. Middels afdrachten, belastingen enz. zijn die in staat de fysieke- en niet-fysieke infrastructuur te handhaven en te verbeteren, inclusief bijvoorbeeld onderwijs en de gezondheidszorg. Daarzonder gaat het niet. Zonder economie geen zorg, geen ziekenhuis, SVB, medische uitzendingen enz.

Door te stressen op lock-down wordt de verspreiding van het virus tegen gegaan en angst onder de bevolking verminderd. Tevens echter wordt daardoor de economie en dus werk en inkomen ernstig bemoeilijkt c.q. onmogelijk gemaakt. Daardoor drogen inkomsten voor zowel personen, bedrijven als overheid op waardoor uiteindelijk ook het zorgstelsel, onderwijs en veiligheid en dus het leven onder grote druk komen te staan. Werkloosheid, armoede, angst, honger en crimineel gedrag gaan dan toenemen; de mentale en fysieke gezondheid gaan drastisch afnemen.

Hierdoor is het niet de vraag óf maar wannéér maatregelen moeten veranderen ten gunste van het op een intelligente wijze geleidelijk weer op gang brengen van de economie. Alléén focussen op het tégen houden van het virus is op termijn niet reëel. Dat vereist naast beleid, regels, aanpassingen, gedragsverandering enz. vooral ook leiderschap, creativiteit en moed.

Op termijn (weken, maanden?) is dit de enige manier om op langere termijn te kunnen overleven, leuk of niet leuk. Financiële hulpmaatregelen zijn nodig en heel mooi doch het is symptoombestrijding en slechts goed voor een overbruggingsperiode. Er zal door onze bestuurders en ook elders in deze wereld een acceptabele modus operandi gevonden moeten worden die én gericht is op een zo gezond mogelijke samenleving én op voldoende werk en inkomen.

Er zal een balans gevonden moeten worden tussen wat enerzijds qua virusbestrijding nu wenselijk en haalbaar is en anderzijds qua economie en leven noodzakelijk is. Het vinden van die modus operandi is niet eenvoudig en een grote uitdaging voor bestuurders en deskundigen. Onmogelijk is het zeker ook niet. Ook hier geldt ‘Si nos ke, nos por’.

Chris Jager,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

 1. Meloen Ik snap best dat ze het druk kunnen krijgen maar ja
  Al 100 keer geschreven je gaat niet gezonde kippen slachten om Soep te koken voor zieken
  Beter dat ze overbelast raken dan iedereen zonder werk met honger en alles failliet
  en dan nog zal het een keer komen. Wat denk je dat er geen Sars 2021 zal komen?

  Rhino Sars influenza.. Uitroeien ? Tegen de tijd dat die vaccinatie er is is er weer een volgende.
  Daarom is er nooit een 2003 vaccinatie gekomen ook. Nu 17 jaar later….. versie 7 of 10 zelfs. Paniek.

  Wat wij op Curacao ons moeten realiseren is dat we zijn geen Nederland. We hebben niet hun honderden miljarden in pension fondsen opgepot. Nee hier roven we alles leeg.
  We hebben geen WW of ander echte sociale voorzieningen. Onderstand daar kan je niet eens water electra gas van betalen.
  Wij kunnen niet het zelfde doen als hele rijke landen. Met geld op de bank. Wij hebben alleen maar schulden.

  Dus gaat niet. Punt.
  En om dan de rest van de bevolking maar op te offeren is waanzin.
  Als je je beroepsbevolking afsnijd dan gaat vroeg of laat er een heel groot probleem komen.
  Het lijkt er steeds meer op dat een rijke groep zich wil beschermen tegen iets onafwendbaars ten koste van de armen.

  En brullen om onze hoogstaande zorg te ontlasten. Nou we hebben een ziekenhuis NOBO maar dat is nog steeds alleen een jasje. Voorlopig als je een specialist nodig hebt is de wachttijd minimaal een maand tot een jaar. Gynaecologie Neurologie Cardiologie en Internisten. En het zelfde specialisten groepje van het Sehos zit nu nog steeds in hun eigen praktijkjes buiten.

  N met alles in lock down ben ik super benieuwd naar hoeveel mensen nu dood zullen gaan van ellende. En wat is de bezettings graad dan wel van het CMC….

  Je zegt over de gezondheid op Curacao dat meer dan de helft van de bevolking al op instorten staat. mhh.. Zeg me geeft dat ook niet een hogere belasting van onze medische voorzieningen. ?
  Hoogste percentage suikerpatiënten ter wereld. Hoogste medicijn gebruik ter wereld.
  Is dat iets van gisteren ??? Of was dat plotseling sinds er een nieuw ziekenhuis van een miljard staat.

  Maar goed terug naar je cijfers weer.
  Overdrijven is ook een vak.
  Minder dan 5% komt in het ziekenhuis en daar minder van op de IC.
  Er is nergens een 93,5 % besmetting graad van de populatie. 10 tot 15% max.
  Het verloopt niet exponentieel ook. Nu is de R factor onder de 1 zelfs.
  als als als als.

  Wat hebben wij nu dan allemaal precies.
  Die 1500 man mocht vrij rondrennen nou dat is al weer even geleden zelfs Mr. G. hoorde ik vandaag zeggen dat het erg onwaarschijnlijk is dat wij een grote uitbraak zullen krijgen omdat die er anders al was.
  Voorlopig zijn er 2 en niet aan de beademing op de IC. Dus wie ligt er nu op de IC dan.
  Ziekenhuis.. pff. waar moeten die nu van overbelast raken.
  Ding zit nog net niet op slot.

  Maar heb je al eens de echte statistiek nagekeken voor influenza jaar 2018 Nederland. USA Italie mhh.. nou. En wat het gemiddelde is per influenza jaar.
  En welke groep er toen doodgingen.

  En eh.. Demografische gegevens, Influenza, inentingen en mortaliteit van de afgelopen 4 Jaar Curacao.
  Wie o wie heeft t . Laat mr. G dat nu een openbaar maken als hij het heeft.
  En ik ben heel benieuwd of hij dat wel heeft. Ik geloof er niks van dat zelfs het CMC met hun nieuwe ZIS dat kan ophoesten.

 2. @ Ambulant,

  Je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag welk onderdeel je niet had begrepen over de capaciteit van het ziekenhuis.
  Ik snap dat je die vraag graag wilt ontlopen, maar daarmee gaat die vraag niet weg.

  Waar komen 10000 doden vandaan ?
  Heel simpel, zelfde als in Italië, Spanje, Engeland en vele andere landen. Wanneer eenmaal de maximale capaciteit van de IC is bereikt zijn de rest van de patiënten gewoon aan zichzelf overgeleverd. Of ze halen het wel of ze halen het niet. Gezien de dagelijkse cijfers uit Italië en Spanje is duidelijk dat velen het niet halen. Met genoeg capaciteit in de ziekenhuizen hadden zeer velen het wel kunnen halen.

  Hier op Curacao weten we een paar dingen zeker:
  1. De maximale capaciteit in het ziekenhuis (IC) bedraagt ong 32 patiënten.
  2. Een groot deel van de bevolking heeft een slechte gezondheid.
  3. Bijna 2/3 van de bevolking heeft overgewicht tot extreem overgewicht.
  4. Bijna 90 % van alle IC klanten in Nederland zijn mensen met zwaar overgewicht.
  5. De verspreiding van het virus verloopt exponentieel.
  6. In ong 20 % van de vastgestelde besmettingen heeft de patiënt behoorlijke klachten en in 10 % van de gevallen is medische hulp noodzakelijk om het leven te kunnen redden.

  Nu zou jij, Ambulant, ook in staat moeten zijn om uit te rekenen hoeveel doden we hier gaan krijgen wanneer we:
  1. Doen alsof er niets aan de hand is oftewel we gaan allemaal weer aan het werk, waardoor het virus zich exponentieel kan uitbreiden.
  2. Dit uiteindelijk kan leiden tot 150,000 besmettingen, waarvan dan 30.000 flinke ziekteverschijnselen zal krijgen en uiteindelijk 15.000 patiënten intensieve zorg nodig hebben.
  3. Met een capaciteit van 32 bedden op de IC kunnen we dus vaststellen dat er dan voor 14.968 patiënten geen medische zorg voorhanden is en zij het dan op eigen kracht moeten zullen redden.
  4. Ervaringscijfers uit andere landen leert ons dat het grootste deel van de patiënten die geen zorg ontvangen komen te overlijden.

  Dus welk deel van de zin:
  De maximale capaciteit van de IC op Curacao bedraagt ong 32 bedden, begrijp jij nou niet ?

  Heel benieuwd naar jouw antwoord. Je hoeft er geen verhaal omheen te verzinnen, ook niet over koetjes of kalfjes te gaan praten, kunt gewoon antwoorden.

 3. Meloen, Weer aan het kletsen.

  Kom eens met een reken voorbeeld op basis van 10% besmettingen van de populatie. Waar komen die 10 duizenden doden dan vandaan.
  Stuur eens een linkje met een foto van je duim.

  Die doden gaan er ook komen als we honger krijgen.
  En de deviezen zijn nu ook op aan het raken.
  Dus die ongedekte checks is 1 ding maar eten…. komt per container.
  En moet met dollars betaald worden.
  Niet met ang.s die zijn niks waard. we kunnen hier net zo goed met casino fishes gaan betalen. Of dat is ook weer onzin.

  Ja we moeten ons richten op iedereen, iedereen die wil komen.
  Ja ze kunne hiet safe vakantie vieren. Corana vrij… Geen outbreak.
  Dat is een absolute sals picth,. En we moeten op onze knieen met hoel hoopjes bij de voor deur gaan dansen als ze komen.

  Lekker 2 weken op een gesloten resort. Ze mogen er verder niet af en dat hoeft ook niet. vliegtuig airport controle met de bus naar resort. Lekker aan de pool in de zon. 2 weken klaar in de bus en terug.
  Niks rond lopen. en herknbaar aan verplicht banje wat niit af mag.

  Nooit verkoper of iets commercieels gedaan zeker.
  Je klets als een ambtenaar. Plantenaar Plan tillen niet te veel An tillen.

  Zet poortjes bij hato neer die face herkenning doen met temperatuurs controle en warning op fever.
  En zet die ook op andere plekken waar mensen bij elkaar komen.
  Komplete systemen zijn beschikbaar en operationeel in china.
  In bussen en al. Winkel centra supermarkten etc.
  Ik kan de brochures zo sturen met prijzen en al.
  Met live youtube demos what ever.

  Maar mensen zaat met CMC temperatuur metertjes zat ze hebben ook die neus dingen met disposable kapjes al jaren en jaren.

  Laten we iets verzinnen zodat we de voordeur gecontroleerd kunnen open gooien voordat die er uit geramd wordt door hongerige mensen.
  Jouw voordeur ook.

 4. Elk nadeel heeft zijn voordeel ?, Loop constant gewoon buiten en hoop in het gevang terecht te komen, kan ik eindelijk zonder probleem mijn wens uitvoeren. Raai Raai wat ik bedoel !

 5. Onze politici en leiderschap gaat niet samen.

  Ik begreep dat in China in Wuhang dat de mensen die thuis moesten blijven elke week eten kregen van de overheid zodat men eten had.

 6. @JM, Joep de kas is leeg de ambtenaren en gezondheidszorg wordt betaald met ongedekte checks.
  Vroeg of laat in elk geval voor dat een effectieve lockdown is afgelopen komt die aap uit de mouw. Wat dan accuut het eind van de lockdown betekend terwijl corona nog aanwezig is. Met vrije besmetting zonde enkele zorg. Hoeveel slachtoffers gaat dat kosten?

  Maar nog voor die tijd, hoe kan je mensen verplichtingen om thuis te blijven als er geen eten is? Hoe kan je die mensen verbieden om in huis te blijven en geen geld proberen te verkrijgen om eten te kopen?
  Hoe gaan ze reageren op een boete? Of erger hoe gaan ze reageren op gevangenis of beslag op hun voertuig?

  Wees reëel denk je echt dat dit een happy end gaat krijgen?

 7. Leuk verhaal van Chris Jager, maar hij vergeet wel een aantal zaken.

  De overheid alhier heeft gekozen voor een lockdown en wel omwille van het beperken van de corona besmettingen. Het beperken van de corona besmettingen is weer noodzakelijk omdat het virus inmiddels heeft bewezen ong 10 % van de geïnfecteerden het ziekenhuis in te helpen. Een deel daarvan komt te overlijden, het andere deel draagt bij aan het volledig ontregelen van de gehele gezondheidszorg. Normale gezondheidszorg is in de zwaar getroffen landen momenteel niet mogelijk. Kankerpatiënten kunnen niet meer worden behandeld, hartpatiënten moeten wachten op een operatie of simpel dotteren.
  Het virus de vrije hand geven en de economie door laten draaien zal er dus alleen maar voor zorgen dat onze ziekenzorg volledig instort. Zelfs een auto ongeluk of een ongeluk thuis, kan al voor problemen zorgen daar adequate zorg niet voorhanden is. In de wetenschap dat de gezondheid van zeer velen op dit eiland zoiezo al uiterst belabberd is (kijk maar eens naar de overvolle wachtkamers bij de huisartsen en specialisten iedere dag), kun je een situatie, waar de gezondheidszorg continu overbelast is, niet voor langere tijd handhaven.
  Wanneer we zouden weten dat de hele bevolking in ong 2 maanden tijd het virus zou krijgen en we zouden besluiten om grofweg 10.000 inwoners op te offeren, dan zou dat misschien zin hebben in de ogen van een aantal. Daarna zouden we terugkunnen naar normaal, alle hotels, bars, restaurants, bedrijven weer open en wij gaan verder waar we gebleven waren.
  Helaas werkt dat niet zo.
  Wij kunnen wel weer opengaan, maar waar komen de mensen vandaan die de hotelkamers moeten gaan vullen ? Ik heb hier suggesties gelezen van ‘de chinezen hebben geld, die komen wel’. Maar waar die aanname op was gebaseerd of hoe het was onderbouwd bleef uit. Het is gewoon wishful thinking.

  Maar we vergeten nog een ander punt. Het opofferen van 10.000 inwoners van dit eiland gaat ook zeker voor sociale onlusten zorgen, men gaat dat niet accepteren. Sommigen zullen het ook geen probleem vinden, maar dat is dan alleen wanneer het hen niet overkomt. Iedereen mag sterven, behalve zijzelf.
  Dus, wanneer het ziekenhuis hier vol zou beginnen te lopen en de zieken niet meer aankan (zoals we in veel landen nu zien) dan gaan mensen zich vanzelf wel isoleren. Degenen die nog niet ziek zijn gaan dan toch thuisblijven, simpelweg omdat men niet besmet wil raken. En daarmee komt de economie alsnog tot stilstand.
  Dan zouden bedrijven nog kunnen besluiten om hun werknemers te dwingen om naar het werk te komen, maar dan begeef je je wel op een heel erg hellend vlak. Hoe je dat als niet noodzakelijk bedrijf zoiets ethisch en moreel wilt gaan verkopen is mij een raadsel. Een autoverhuurbedrijf is geen economisch kritisch bedrijf, een restaurant ook niet, net zo min een hotel, dus daar het personeel vragen hun leven in de waagschaal te zetten zodat er geld in het laatje kan blijven komen…………succes met dat rechtpraten.

  Ergo, we kunnen hier wel beweren dat de economie door moet blijven draaien, doch uiteindelijk komt deze vanzelf tot stilstand. Is dat niet doordat de overheid, zoals nu, een lockdown opdraagt, dan is het wel doordat de angst onder de bevolking, bij een massa besmetting, zo groot wordt dat het normale leven ook ophoudt.
  En dan heb ik het nog niet eens gehad over het effect op de psyche van de werknemers wanneer 1 of meer collega’s komen te overlijden a.g.v. dit virus. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat hele afdelingen uitvallen omdat de werknemers of ziek thuis zitten of zijn gestorven.

  Er zit voor ons derhalve niets anders op dan zo goed mogelijk de nieuwe regels opvolgen, zodat we dit eiland weer zo snel mogelijk coronavrij kunnen krijgen. Dan kunnen we in ieder geval alles weer open doen, kunnen een aantal bedrijven terug naar normaal, maar zolang de toeristen wegblijven zal het voor iedereen een harde klap zijn.
  Ik denk dat momenteel iedereen wel begrijpt dat de wereld er na corona heel anders uit zal zien.
  De enige die dat nog niet doorhebben zijn de ambtenaren, politici en bestuurders. Zij denken dat het feest nog gewoon doorgaat en ook weer door zal gaan nadat corona is verslagen. Maar ook zij zullen ooit tot de conclusie moeten komen dat ook zij niet aan de nieuwe situatie kunnen ontkomen.

 8. Kan Chris de Jager even aangeven welke economie we dan weer zouden moeten opstarten? Wij zijn voor zo ongeveer alles afhankelijk van hetgeen er in het buitenland gebeurt en wat daar onder andere het gedrag, en dus ook bijvoorbeeld het reisgedrag bepaalt. De grote les van dit virus gebeuren is dat wij als eiland niets maar dan ook helemaal niets hebben in te brengen als `zelfstandige economie`. Als er iets veranderd dan is dat omdat er buiten ons eiland iets wijzigt, en daar hebben we dus geen zeggenschap over.

  Voor de rest een goed en goedbedoeld stuk van de heer de Jager, alleen de daadwerkelijke uitvoering is onduidelijk.

 9. Mooi stuk @Chris Jager

  ……….”Hierdoor is het niet de vraag óf maar
  wannéér maatregelen moeten veranderen ten gunste van het op een intelligente wijze geleidelijk weer op gang brengen van de economie”……..

  Intelligente beleid, …Amen!!

  ipv klakkeloos beleid van onze regering, in het bijzonder onze ennfermera hurista in spe, die zich nu Minister van Economidche Ontwikkeling mag noemen. Ze zal vast omringd zijn met dure vriendjes en vriendinnetjes consultants en adviseurs.

  …..”Alléén focussen op het tégen houden van het virus is op termijn niet reëel. Dat vereist naast beleid, regels, aanpassingen, gedragsverandering enz.

  Thank you Chris Jager!!
  Perfect verwoord…..
  ….”vooral ook leiderschap, creativiteit en moed”…..

  Moed om intelligente en goed doordacht beleid te smeden….

  En moed om de echte kern van het probleem aan te pskken. De verotte corruptie waar ze állemaal aan mee hebben gedaan, en nú te snijden in hun dikke salarissen die nu meer dan ooit onacceptabel en onhoudbaar zijn.

  ….”Ook hier geldt ‘Si nos ke, nos por’”…..

  En dat geld vor alle facetten van het regeerspectrum..

  En juist aan die wil, om bv de cyclus van flagrante corruptie te doorbreken ontbreekt het. Alleen daarom heeft deze regering er nog niets aan gedaan. Ze willen niet, want ze profiteren er zelf ook van….die corruptie en vriendjes politiek: Zoe Gijsbertha, zie Zita, zie Suzy, zie Koeiman…

  …..maar als je dat te vaak zegt wordt je voor spelbreker uitgemaakt……

 10. Jager heeft gelijk, echter ook al gooien we alles weer open, de toeristen komen voorlopig niet terug.

  En dan heb je hotels met een flinke work force zonder betalende klanten. Dat werkt ook niet.

 11. ‘mediane inkomen ligt rond de Naf 1830’

  Een stuk lager wanneer je de inkomens van Sluis, Martis en Lasten elimineert.

  Die zijn meer dan 150 x modaal.

 12. CHRIS JAGER. TOPPIE. Volkomen gelijk heb je, niets aan toe te voegen. Een voorbeeld van de extreem vernietigende kracht van vuur kan ik me nog herinneren is wat er in 1997 in Indonesië plaatsvond. In dat jaar werd het land geteisterd door bosbranden, waardoor het bouwland, de “gezondheid” van de mensen, en de “economie” een enorme schade werd toegebracht. En de verstikkende rook van die branden verspreidde zich naar 8 naburige landen in totaal wat naar schatting 75 miljoen mensen overlast bezorgde. Uit berichten blijkt dat 20 miljoen mensen werden behandeld wegens aandoeningen als astma, emfyseem en hart- en vaatziekten, alsook oog- en huidproblemen. In Singapore steeg de verontreiniging tot alarmerende hoogten. Er lag een complete deken van rook over de stad. Iedereen zat gevangen in hun eigen huis. Op de ergste dagen konden de mensen door de rooknevel de zon zelfs niet meer zien. Stel je voor. Zoals je al zei Chris, het is een oorlog waarbij twee hoofdthema’s meespelen, de “economie” én de “gezondheid”. Deze twee gaan hand in hand samen, ze zijn onafscheidelijk Chris, gezworen kameraden zijn ze. Wat zien we dus hier?? Een grove misdaad dat rijke landen profiteren van de zwakke “economie” en wetgeving van armere landen door smerige technologieën en afvalprodukten te exporteren die ten koste gaan van het milieu en de “gezondheid” van de bevolking. Maar ja Chris, de toekomstige gezondheid en het geluk van de mensheid zijn niet belangrijker dan de instandhouding van een systeem dat hebzucht en verspilling aankweekt vinden sommige hebzuchtige profiteurs. En de wereld draait door en blijft maar doordraaien………………………….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties