28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 01:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Haalt Bonaire paard van Troje binnen?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Wietze Koopman aan het woord.

De betaalbaarheid van elektriciteit en drinkwater is al jaren een bron van zorg op Bonaire. Nu krijgt Bonaire waar het om heeft gevraagd: wijziging van de Wet elektriciteit en drinkwater BES. Maar het is de vraag in hoeverre Bonaire geholpen wordt met de wijziging die nu is voorgesteld.

- Advertentie -

Er is een aanzienlijke kans dat de wetswijziging door ministeries in Nederland wordt aangegrepen om te bezuinigen op de tariefsubsidies die in de huidige wet zijn geregeld. Daarmee komt de betaalbaarheid van stroom en water nog verder in gevaar.

De Wet elektriciteit en drinkwater BES heeft als doel om zowel de betaalbaarheid als de continuïteit van elektriciteit en drinkwater te garanderen. Voor continuïteit zijn kostendekkende tarieven nodig; voor de betaalbaarheid zijn er tariefsubsidies van het rijk. De tarieven zijn inmiddels kostendekkend, maar het doel van betaalbaarheid is op Bonaire niet gehaald.

Volgens het CBS waren de kosten voor elektriciteit op Bonaire in het derde kwartaal van 2018 gemiddeld 18 procent hoger dan in 2017. Kort gezegd omdat kostendekking zorgde voor 24 procent stijging en de subsidie die stijging slechts beperkte tot 18 procent. Die stijging is op zich al erg genoeg. Nog erger is dat de hogere lasten van het nieuwe tariefsysteem onevenredig bij kleine gebruikers kwamen te liggen. Bij huishoudens die veelal tot de lagere inkomensgroep behoren. Pagabon-gebruikers betaalden 24 procent meer, en bij de helft van de overige kleine aansluitingen werd de maandrekening gemiddeld zelfs meer dan 40 procent hoger. Dit kwam omdat de 2,3 miljoen dollar subsidie voor de helft aan grotere (bedrijfs-)aansluitingen was toegekend.

Op Saba en Statia kon het anders. Daar is de subsidie volledig naar de kleine aansluitingen gegaan. Het ligt dus voor de hand de oplossing te zoeken in (het mogelijk maken van) een andere verdeling van de subsidie. Op verzoek van Bonaire hebben de ministeries van EZK en van I&W echter een ingewikkeld tariefsysteem opgetuigd. Speciaal voor Bonaire. Het ingewikkelde systeem hoeft namelijk niet te gelden voor Saba en Statia. Het is een ondoorzichtig gedrocht met een buitenkant die blinkt van betaalbaarheid.

- Advertisement -

Maar zodra Bonaire dit gedrocht, dit paard van Troje, binnenhaalt, zal na het wegvallen van de blinkende buitenkant blijken dat stroom niet betaalbaarder wordt. Dat subsidies niet worden gebruikt om tarieven te verlagen. Dat er nu hogere tarieven komen en subsidies worden ingezet voor investeringen (bijvoorbeeld in zon- en windenergie) die misschien ergens in de toekomst een lager tarief opleveren.

Een slimme zet van het ministerie van EZK: het bespaart op de aparte subsidies die nu voor deze investeringen beschikbaar zijn. Een verborgen bezuiniging. De aanzienlijke tariefsubsidies voor de elektriciteits- en watervoorziening hebben als doel om de gesocialiseerde netwerktarieven in Europees Nederland ook te laten gelden voor Caribisch Nederland. Net als op de afgelegen Waddeneilanden wordt daarmee op de BES-eilanden de betaalbaarheid van deze voorziening bevorderd.

Door de tariefsubsidie een ander doel te geven, raakt de socialisering van de vaste netwerktarieven voor Caribisch Nederland buiten beeld. In Nederland is de socialisering van de tarieven niet aan een plafond gebonden. In Caribisch Nederland komt er wel een plafond: in het wijzigingsvoorstel van Den Haag is nu een subsidieplafond mogelijk gemaakt.

Het lijkt erop dat de ministeries een manier hebben gevonden om de – in hun ogen te hoge – kosten van de solidariteit met Caribisch Nederland, te beperken. Dit paard van Troje verbergt een leger aan bezuinigingen en daarmee gepaard gaande tariefsverhogingen op de BES-eilanden.

De voorgestelde wetswijziging is te vinden op www.internetconsultatie. nl/wijziging_wedb

Wietze Koopman,
Bonaire

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -