28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

AntilliaansDagblad | Klimaatverandering treft Bonaire keihard

Een vijfde van het eiland dreigt in zee te verdwijnen Kralendijk/Amsterdam - Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Dit blijkt uit een gisteren...

AntilliaansDagblad | ‘Cft op stoel van Staten’

Oranjestad - De Arubaanse parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) vindt dat het College financieel toezicht (Cft) te veel op de stoel van bestuurders en Statenleden zit en eigen...

AntilliaansDagblad | Fundashon Verriet belandt in de min

Directie: Zorgvuldige aansturing heeft verlies lager gehouden Willemstad - Fundashon Verriet, dochterstichting en onderdeel van De SGR-Groep, heeft het jaar 2021 afgesloten met een exploitatietekort van bijna vier...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme als vak op school

Willemstad - Op Wereldtoerismedag lanceerde de Curaçao Tourist Board (CTB) toerisme als vak voor basisscholen en speciale scholen. De introductie van toerisme als vak op school zal helpen...

AntilliaansDagblad | ‘Afhankelijkheid steeds groter’

Tijdens Ipko: Calamiteiten verstoren de cohesie en samenwerking Willemstad - Na elke calamiteit wordt het afhankelijkheidsvraagstuk binnen het Koninkrijk benadrukt. Dat leidt niet tot meer cohesie en samenwerking. Ipko,,In...

ParadiseFM | Loslippige politieagent en Sbab-medewerker gestraft

Een politieagent en een medewerker van Sbab zijn gestraft voor het doorspelen van informatie. De 43-jarige belastingmedewerker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd...

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Ingezonden | Haalbaarheidsstudie?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bekend bij redactie aan het woord.

“Half tot 1 jaar voor haalbaarheidsstudie modernisering raffinaderij”, aldus de Amigoe gisteren.

De heer Jose van den Wall-Arnenann weet echt helemaal niet waar hij het over heeft. Eerst werd ons verteld dat wij met GZE in zee moesten gaan omdat het een staatsbedrijf is dat voor 100 procent gesteund wordt door de Chinese staat voor de modernisering van de raffinaderij. Nu blijkt dat GZE helemaal geen staatsbedrijf is en de 100 procent steun van de staat kon nooit aangetoond worden.

Ook schijnt het dat GZE zelf in behoorlijke financiële en andere politieke problemen zit. Nu komt men met een privébedrijf Baota Petrochemical Group Ltd.

Recent kwam GZE aandraven met een ander bedrijf; CCIEE dat redding zou moeten brengen, maar ook deze redder lijkt ondertussen verdwenen te zijn. Nu komt men met Baota Petrochemical Group Ltd., volgens Van den Wall-Arnemann een bedrijf dat hoog scoort in de ranking van de top-500 bedrijven in China.

De heer Van den Wall-Amemann is al verschillende keren naar China geweest; misschien had hij de olie-industrie in China beter moeten bestuderen. In China zijn er meer dan 220 olie raffinaderijen. 70 procent van de verwerkingscapaciteit is in handen van de grote staatsbedrijven zoals CNOOC, PertroChina en CNPC.

De overige 30 procent is in handen van kleine onafhankelijke oliebedrijven die ook wel ‘Teakettle refineries genoemd worden. Dit zijn 160 kleine raffinaderijen die over het algemeen kampen met hoge staatsschulden, hoge inefficiency en hoge vervuiling.

Baota Petrochemical Gíoup Ltd behoort tot deze laatste groep onafhankelijke
bedrijven die drie raffinaderijen onder haar heeft. Deze drie raffinaderijen samen hebben een lagere capaciteit dan Refineria Isla BV.

Verder is het ook zo in China, dat een aantal van deze onafliankelijke bedrijven een vergunning hebben van de staat om extern ruwe olie in te kopen. Baota Petrochemical Group Ltd. heeft zo’n vergunning. Maar op 10 oktober 2017 meldde Reuters dat de staat de inkoopvergunning van Baota Petrochemical Group Ltd. met twee derde verminderd heeft.

Op 25 januari vorig jaar werd er ook in de pers geschreven over Baota Chemical Group Ltd: “Baota Petrochemical Group Co. Ltd. could not get letters of credit for two crude cargoes worth more than 50 million dollar it bought from commodity merchants Vitol and Mercuria, two traders with direct knowledge of the transactions said.”

U heeft een HoA met GZE getekend maar nu stelt u dat er geen tijd in gestopt moet worden om een due diligence van GZE te doen maar wel van de investeerder?

Waarom beschermt u Als laatste, meneer Jose van den Wall-Arnemann, u stelt dat er nu een half tot één jaar nodig is voor een haalbaarheidsstudie Hoe is dat mogelijk? GZE, zo werd ons verteld, zou al in maart dit jaar een FEED ( Front End Engineering Design) presenteren. U gaat nu een haalbaarheidsstudie doen nadat er al een FEED op tafel had moeten liggen? Waar zit de logica? Weet u wel waar u het over heeft? Heeft u ooit aan een project gewerkt?

Naam bekend bij de redactie,
Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. AlcaLM Walle is inderdaad goed begonnen met het eruitgooien van viswijf Margit de Freitas en de dementerende bejaarde nietsnut Remigio Booi, een mensenleven geleden er al bij de MCB uitgegooid, bij Studiefinanciering.

    Nu echter al is AlcaLM Walle niets meer dan een belastingmiddelen verkwistende snoepreizigster. Ze bezoekt tentoonstellingen in Barbados maar liever vliegt ze met KLM (die heeft business class) naar haar kinderen in Nederland.

    Daarmee aan daggeldvergoedingen bijna net zo veel opstrijkend als met haar riante salaris van 20 K.

  2. Minister Alcala-Walle begon goed. Schoonschip in SSC. De directeur aldaar deugde niet. De bibliotheek en andere geldverslindende stichtingen waren aan de beurt. Helaas werd ze teruggefloten door haar eigen partij en coalitiepartners. Ze willen geen ‘heksenjacht’. Nu moet theoretisch via Corporate Governance de RvC een nieuw beleid gaan opmaken en de directie instructies geven, etc. Terug naar nul. Gewoon aan blijven modderen. Geen visie, geen vooruitgang. De minister moest zich maar gaan bezig houden met dienstreisjes en lintjes doorknippen. Dit is onze realiteit op Dushi Korsou.

  3. De heer Van der Wall-Arnemann is op die functie geplaatst door Ivar Asjes en PS. Niet door zijn kunde, maar puur door vriendjespolitiek. Over de jaren heeft hij zeker wat bijgeleerd. Feit is, hij zal nooit de visie uitdragen dat ‘de juiste man op de juiste plek’ wel zou doen. Daarom zal ook nooit vooruitgang geboekt worden op Curaçao. Onze politiek weet dit, maar doet er niets aan. Ze willen geen ‘heksenjacht’. Dit is tevens hun ondergang. De directeuren van Aqualectra, Curoil, CPA, RdK, KTK en anderen zijn allemaal benoemd onder Kabinet Schotte. Niet door hun kennis en visie. Raar genoeg zitten ze er nog steeds. Biba Korsou!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -