29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Grootschalig verkeersonderzoek Curaçao

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Grootschalig verkeersonderzoek Curaçao
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

Ministerie van verkeer VVRP en UNOPS starten grootschalig wegverkeersonderzoek.

De journalist Dick Drayer heeft een analyse gemaakt van de 18 in het verkeer omgekomen mensen in 2018. Net als in 2017 en 2018. Zijn conclusie: alcohol, hoge snelheid en niet om hebben van de veiligheidsgordel blijven dodelijke boosdoeners.

De politie en het Openbaar Ministerie zeggen meer en strenger te controleren. De cijfers van verkeersdoden zijn statistisch te klein om die belofte te meten. Maar zolang snelheid en alcohol niet tot het controle instrumentarium behoort, zal 2019 net zo’n jaar worden als 2018, 2017, 2016, 2015 en alle jaren daarvoor.

Blijkbaar is dat aantal acceptabel….Einde citaat.

Als we het verkeer veiliger willen maken zal er volgens een prioriteiten lijstje gewerkt moeten woorden, waarbij voor mij bovenaan staat de verkeerscultuur van de automobilist.
Wat ik mis van deze overheid is een gestructureerde totale aanpak van een veiliger verkeer.
Is dit verkeersonderzoek met inzet van UNOPS nu deze totale aanpak? Uit de informatie die ik lees krijg ik niet die indruk.

Wat zegt de minister:
Met behulp van verschillende methoden wordt de komende twee maanden inzicht verkregen in de intensiteit van het verkeer, de doorstroming, en de verschillende voertuigcategorieën die gebruik maken van de wegen op Curaçao. Daarbij wordt ook gekeken naar de impact van ongevallen op de doorstroming.
Voor de weggebruikers zullen de telslangen, die op meer dan 40 locaties over het wegdek worden gespannen, een zichtbaar onderdeel zijn van het verkeersonderzoek. Verkeersveiligheid daar draait het dus om in het onderzoek volgens minister Zita Jesus-Leito.

Een dergelijk meten is een onderdeel om beter inzicht te krijgen in de intensiteit, de doorstroming, maar dat heeft niets te maken met de opvoeding van de automobilist die te hard rijdt, geen afstand houdt en de gordel niet om doet of kleine kinderen toelaat op de voorstoel. We lezen nu weer in de krant dat het land een financieel probleem heeft niet alleen vandaag maar de komende jaren. Als je in dit geval eerst een prioriteiten overzicht maakt voor een veiliger verkeer dan zou ik eerst hieraan geld besteden en vervolgens aan intensiteit, doorstroming ed. We gaan nu op 40 plaatsen op de weg telcomputers plaatsen.

Vraag is wat kost dit? Wat meet deze telcomputer. Er zijn twee slangen op 1 meter afstand geplaatst waar de auto overheen rijdt. De slang geeft nu de luchtdruk door aan de computer en kan dan bepalen welke zwaarte auto erover gaat plus aan de hand van de afstand van 1 meter met de tweede slang de snelheid bepalen en de afstand tot de achterligger. Over de gehele dag heb je een mooi overzicht van de genoemde intensiteit, doorstroming en snelheden.

Voordeel voor de verkeerspolitie is dat ze precies kunnen bepalen op welke van deze 40 plaatsen de snelheden op welk uur te hoog zijn en dan daar gaan controleren. Maar eigenlijk weet de verkeerspolitie dit al lang. Wie meer hierover wil weten: https://metrocount.com/

Maar waarom moet de automobilist de riem omdoen en waarom niet te hard rijden en waarom afstand houden? Dat moet een grootschalige campagne worden! Dat wil ik zien bij elke nieuwsuitzending waar we wel de botsingen laten zien. De gemiddelde automobilist weet niet dat als je 60 km per uur rijdt, jouw eigen lichaam ook een snelheid van 60 km/uur heeft. Remt de auto met deze snelheid dan ga jij door met 60 km/uur en dan wordt je gestopt door de riem of als je die niet om hebt door het stuur, dashboard of voorruit met alle gevolgen van dien tot zelfs de dood.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=d7iYZPp2zYY

Deze video wil ik het komend jaar zien elke dag in de nieuwsuitzendingen, in de bioscopen, op de scholen, maar dat kost wel geld. 40 meetcomputers heben ook een hoop geld gekost. Was het streven niet Curaçao tot de 10 veiligetse verkeerslanden van de wereld te laten worden volgens het regeerakkoord?

Ik wil elke week de cijfers van Forensys zien over het aantal botsingen.

Ik wil weer de raspa verkeerspolitie op de weg zien.

Iedereen is gebaat bij een veilig verkeer, dus waarom is het zo moeilijk op de juiste manier daar geld voor vrij te maken zowel overheid, verzekeringsmaatschappijen, bedrijfsleven enz.

Henk Pasman,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Als de regering nu eerst eens een wetgeving maken dat alleen een gediplomeerde rij instrukteur auto/motor les mag geven en niet iemand die zelf pas net één week zijn rijbewijs heeft gehaald. Ook zal het helpen als je geen rijbewijs meer kan kopen zowel in het rijbewijs Kantoor als in de auto bij het afrijden.

 2. Volgens deze Pasman, “Deze video wil ik het komend jaar zien elke dag in de nieuwsuitzendingen, in de bioscopen”. Het houdt een keer op de bevolking blijft groeien we kunnen het eiland niet vol met asfalt bedekken. Wij moeten denken aan alternatieven voor al de auto’s op de weg, het lijkt alsof in elke gezin minstens 2 auto’s aanwezig is..

  Wat voorlichtingsfilmpjes betreft, in 2017 heeft Famia Plania schokkende cijfers gepresenteerd. Het blijkt dat onder Curaçaose jongeren tot 24 jaar elke week 3 tot 4 nieuwe gevallen van HIV ontdek wordt.

  Als we toch over voorlichtingsfilmpjes hebben, kunnen wij misschien ook deze meenemen. Per slot van rekening blijft autorijden een keuze.

 3. Toch jammer dat onze minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, ondanks haar opleiding(en) en (werk)ervaring net hier en daar de finesses aangaande verkeer en verkeersveiligheid, ontbeert. Dit wordt terecht door de heer Pasman geconstateerd, zij het in andere bewoordingen.

  Ze doet wel haar best, maar heeft in het verleden overwegend de financiële en administratieve sector diensten verleend. Techniek en daaraan gerelateerde zaken zijn vaak toch net effe iets anders.

  Als je goede aan een dienst verbonden adviseurs met een competent hoofd hebt, dan is dat niet zo erg. Maar dat is nu net het probleem. Zo is het waarnemend hoofd van de uitvoerende dienst inzake onze infrastructuur er kennelijk een stuk beter in van haar talenten kond te doen bij een lokaal dagblad, dan in het aandragen en verwezenlijken van oplossingen.

  F. Pel (ci. W&W)

 4. We hadden dan ook dj Doran moeten sturen, Brian S.

  In plaats van huisarts Mozes.

  Jawel, honderd miljoen tekort en we sturen een dansleraar en een huisarts naar een verkeersbeurs.

 5. Wat ik mis van deze overheid is een gestructureerde totale aanpak van een veiliger verkeer.

  Hoe kan dat nu? Corupshon Cooper, Dansleraar Walroud en nietsnut Menki Rojer gingen naar de verkeersbeurs.. hebben ze er niets geleerd?

 6. Henk beseft na al die jaren nog steeds niet dat we een eiland van mondi monkeys zijn die het nooit zullen leren.

  Niet als je het in de krant zet, niet als je het op tv toont, niet als je het in braille in hun reet steekt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties