30 C
Willemstad
• zaterdag 23 september 2023

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...

PBC | Afvalkoningin Frouwkje Smit maakt Haute Couture uit Nederlands en Curaçaos’ afval

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Kunstenaar Frouwkje Smit transformeert weggegooid afval in koninklijke Haute Couture. Als de Afvalkoningin gebruikt ze versleten paraplu’s, plastic zakken en meer om niet alleen...

ParadiseFM | Curaçao gezakt op Fifa ranglijst

Het Curaçaos voetbalelftal is gezakt op de Fifa ranking. Daar staat het nu op de 90e plaats. De selectie van interim-bondscoach verloor deze maand nog twee wedstrijden...

ParadiseFM | Kunneman weg bij VanEps

De bekende advocaat Frank Kunneman is zijn eigen kantoor begonnen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Kunneman is na bijna een kwart eeuw niet langer werkzaam bij VanEps....

NTR | Jongeren helpen mee met koraalherstel

  Melissa Stamper Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) wil het koraal op Aruba herstellen. Hiervoor worden de komende tijd 400 kunstrifstructuren in beschermde mariene gebieden geplaatst om meer onderwaterleven...

CC | Public Prosecution Service confirms ongoing criminal investigation into Ennia

WILLEMSTAD - The Public Prosecution Service has initiated a criminal investigation into the insurance company Ennia and individuals affiliated with Ennia. The report filed by the Central Bank...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Gemiste kans erkenning Bob Pinedo

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Gemiste kans erkenning Bob Pinedo
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alex Rosaria aan het woord.

Een gemiste kans. Dit na gelezen te hebben dat het nieuwe ziekenhuis omgedoopt zal worden tot Curaçao Medical Center. Geen vermelding van de van lokale bodem en door de internationale gemeenschap erkende oncoloog en hoogleraar, Bob Pinedo. Het voorstel om het nieuwe ziekenhuis naar Bob Pinedo te noemen, lanceerde ik destijds als Statenlid in 2015.

Nadat de Staten de begroting van 2016 hadden goedgekeurd, werd een motie gepresenteerd waarin de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur werd geïnstrueerd om een fors bedrag te geven aan Fundashon Prevenshon – de door Bob Pinedo opgerichte instelling die preventief onderzoek doet naar borst- en baarmoederhalskanker – om dat in leven te houden. Voordat de motie werd ingediend, heb ik gelobbyd om in die motie ook de steunbetuiging van de Staten op te nemen om het nieuwe ziekenhuis naar Bob Pinedo te vernoemen.

Jammer genoeg werd het snel duidelijk dat de leden der Staten daar toentertijd anders over dachten; ten minste één van de coalitiepartners alsmede één oppositiefractie waren tegen dit voorstel. Het voorstel om het ziekenhuis naar Bob Pinedo te vernoemen moest worden losgelaten om zo de financiële steun aan de stichting niet in gevaar te brengen. Wel heb ik tijdens de stemmotivering van de motie mijn voorstel onderbouwd om het ziekenhuis naar Bob Pinedo te vernoemen.

Het blijft me verbazen hoe we keer op keer op Curaçao mensen van lokale bodem die met bloed, zweet en tranen hun potentieel hebben bereikt en zelfs zoals in het geval van Bob Pinedo, door de internationale gemeenschap op hun vakgebied worden geprezen en erkend, door afgunst en frustratie onder onze eigen mensen, deze mensen afbreken, tegenwerken en niets gunnen. Hoe komen wij in hemelsnaam zo vooruit?

Alex Rosaria,
Ulaanbaatar, Mongolië
https://alexdavidrosaria.blog

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. Je zou Prof. Pinedo veel meer eer aandoen om bv een vleugel van de afd. Chemotherapie en/of Gynaecologie naar hem te vernoemen. Er zijn nauwelijks ziekenhuizen, uuniversiteiten in de wereld die een volledige naam ‘vernoemen’.
  Rosaria heeft zijn partdo geen eer aan gedaan, kortom heeft iedereen in de s laten zakken, dus kan ich beter buiten zo’n discussie houden.

 2. Bob Pinedo heeft met zijn Fundashion Prevention de levens van tientallen zo niet honderden Curacaose vrouwen gered. Het gemompel op de tribune hier gaat over de boodschapper. Het gaat om de betekenis van de persoon voor de Curaçaose gemeenschap. En dood gaan we allemaal.

 3. Heb begrepen dat Rosaria een verzoek heeft ingediend om een kamer in het gebouw van de veiligheidsdienst naar zijn vrouw te benoemen. Het schijnt dat zijn vrouw daar belangrijk werk heeft gedaan.

 4. Alexandra Rosaria terug van weggeweest?jij heb ons in deze malle molen gezet hno moest en zou in Otrabanda gebouwd worden is nu een prestige kwestie geworden niet bouwen bij Amstel terein zou meer dan het dubbele kosten.Werd alles handje klap en het schijnmarcheren kon beginnen tot heden werd de groep alleen maar groter,de miljoenen vlieg je om de oren.Wanneer houd dit eindelijk op?Voor zo’n project hr.Bob Pinedo zijn naam te geven vindt ik een beledeging voor zijn goede naam.

 5. Het hernoemen van straten en gebouwen op Curacao is een lachwekkende zaak. Zo was er geen noodzaak om PSC te hernoemen toch werd dit gedaan op ondemocratische wijze. Zelfde hebben we nu een straat van iemand die jarenlang corruptie toeliet en opriep tot geweld, Straten naar sporters met losse handjes. Uiteindelijk is er geen respect voor namen dus kan het ziekenhuis toch later ineens Bob Pinedo heten.

 6. Inderdaad geen goed idee om persoonsnamen te koppelen aan zoiets als een ziekenhuis hoe toepasselijk het in dit geval zou zijn geweest. Je moet je toch niet voorstellen dat het, afhankelijk van politieke wind danwel kluisgrappen bijv. DosSantos medical
  centre of het schotte ziekenhuis zou worden genoemd……. Je zou er niet nog dood naar toe gebracht willen worden.

 7. Als ik het goed begrijp, pleit Rosaria voor het benoemen van het nieuwe ziekenhuis naar Bob Pinedo. Het probleem is met het benoemen van gebouwen en straten naar nog levende mensen is, dat je niet weet wanneer ze zich gaan misdragen. Zo hebben we straten naar honkballers benoemd terwijl ze later negatief in het nieuws waren, bijv. door vrouwen mishandeling en hoeren loperij.

 8. PIN subsidieert liever de snoepreizen van Alvin Daal.

  Overigens zet Rosaria wel een erg grote mond op nu, terwijl hij muisstil was in de affaire Fraudelyne Wiels.

  Het koste zijn partij alle zetels en hem een verbanning naar, hoe toepasselijk, Mongoolie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties