27.7 C
Willemstad
• dinsdag 10 december 2024

Extra | Journaal 3 december 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, December 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 december 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, November 29, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, November 28, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden: Dekorashon di Pasku

HomeAuteursIngezondenIngezonden: Dekorashon di Pasku
Lezers Schrijven


Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag klom ” Henk Pasman ” voor ons in de pen…………..

Hierbij enkele kritische kanttekeningen bij de Kerstverlichting geplaatst oa in Punda en Otrabanda.
In 1995 is opgericht de Fundashon Pasku Fiesta di Lus en in november 2010 de Fundashon Dekorashon di Pasku.
De eerste stichting bestaat nog steeds maar doet niets meer aan Pasku Fiesta di Lus.
De tweede stichting is degene die nu nog verantwoordelijk is voor de feestverlichting.
Verleden jaar waren er problemen met de feestverlichting en was er feestverlichting besteld in Colombia maar er waren geen financiën voor de betaling.
Blijkbaar zijn deze problemen dit jaar opgelost en hebben we nu wel feestverlichting.
Wat constateren we echter dat het aanbrengen van deze verlichting veel te laat is aangebracht en het merendeel enkele dagen tot een dag voor Kerst.
De eerste koopavonden in de binnenstad moesten we het doen zonder feestverlichting.

Hoe zit het nu precies met de verantwoordelijkheden van deze stichting?
Vijf burgers stappen naar de notaris en richten op de Fundashon Dekorashon di Pasku. Doelstelling verwerven en beheren van fondsen voor het laten voorzien van feestverlichting. Het bestuur benoemd zelf nieuwe bestuursleden, ontvangen geen beloning maar wel recht op vergoeding van gemaakte kosten. Het bestuur maakt jaarlijks op de balans en staat van baten en lasten. Deze gegevens moeten 10 jaar worden opgeslagen. Einde verantwoordelijkheden.

De stichting rapporteert dus uitsluitend aan zich zelf. Heeft verder geen enkele verantwoordelijkheid vastgelegd in de statuten naar de financiers toe. Niet is vastgelegd vanaf welke dag tot welke dag er feestverlichting zal zijn.
Kijken we vandaag de dag naar transparantie en eisen en voorwaarden die bv in de code Corporate Governance zijn vastgelegd dan word daaraan niet voldaan.
Normaal zou zijn te zorgen voor feestverlichting vanaf pakweg 1 december tot en met driekoningen 6 januari, totaal 37 dagen.
Wat zien we nu in de praktijk: in 2012 bijna geen feestverlichting en in 2013 vanaf 23 december, slechts 14 dagen oftewel 38% van de tijd.

Wie zijn nu oa de financiers: donatie van de overheid en winkeliers. Daarnaast van Aqualectra voor de installatie en toestemming van de overheid voor het plaatsen van de verlichting.
Met andere woorden er zal verantwoording afgelegd moeten worden naar de belastingbetaler.
Andere vraag is waarom deze verlichting niet uitsluitend lokaal vervaardigd word en niet bv uit Colombia?

Kijken we naar de technische aspecten van de geinstalleerde verlichting, dan is de vraag wie is daarvoor verantwoordelijk?
Een voorbeeld: De verlichting in de Heerenstraat was zeer armoedig. Als je een verlichting rondom de lichtbron van een lantaarnpaal armatuur plaatst, dan geeft dit armatuur het meeste licht en valt de feestverlichting in het niet. Vroeger hing men bv de verlichting op in de Heerenstraat en in de Breedestraat over de weg heen, de bekabeling is er nog steeds!
Een dergelijke verlichting komt veel beter tot zijn recht en je hebt veel minder last van de bestaande verlichting.
Aan het begin van beide kanten van de Emmabrug is een boog gemaakt en daarop een aantal figuren die één voor één aan gaan ipv ze gewoon allen tegelijk laten branden.
Tussen de bogen op de Emmabrug zijn strings geplaatst, maar deze zijn niet bedoeld om zo los met onze wind op te hangen, met als gevolg dat ze kapot gaan en de lampjes niet meer branden.
Op de rotonde bij Rif Fort is een houten voetstuk gemaakt en daarop een waterval constructie maar deze brand nog steeds niet! Excuus van Aqualectra: te laat aangeleverd en zodanig beschadigd bij vervoer dat reparatie dit jaar niet meer mogelijk is.
De Handelskade verlichten we in de kleuren groen en geel, met als gevolg dat het Penha gebouw groen en geel word aangelicht ipv kompleet in geel.
Aan het begin van de Emmabrug Pundakant heeft men een ex schijnwerper op Penha gedraait op de Emmabrug, met als gevolg dat je van Otrabandakant in deze schijnwerper zit te kijken ipv naar een mooie Handelskade. CPA heeft drie nieuwe bogen geplaatst op dit vaste gedeelte van de brug met verlichting erin in het midden waardoor deze schijnwerper niet meer nodig is. Ik probeer al maanden voor elkaar te krijgen dat men deze schijnwerper uit maakt, helaas niemand reageert.

Emmabrug, Handelskade en we staan op de Werelderfgoedlijst allemaal uniek, maar we weten niet hoe we dit moeten verlichten. Brionplein kwa verlichting idem dito, elke keer opnieuw komen we met schijnwerpers bij een manifestatie en rondom onze vlag plaatsen we 4 schijnwerpers waar we in moeten kijken! Excuus van DOW: de bestelde louvre om dit te voorkomen is nog nooit aangekomen!

Conclusie: we praten over een investering van pakweg een miljoen, elk jaar terugkerende kosten en daarover word geen enkele verantwoordelijkheid afgelegd.
Het komt mij over als een amateuristisch geheel.

Verzoek aan de overheid om hierin een fatsoenlijke structuur in aan te brengen.

Mijn advies is Punda en Otrabanda kompleet opnieuw te laten belichten en daarbij rekening houden met normale straatverlichting, Handelskade, Emmabrug en Brionplein verlichting en vervolgens daarbij behorende feestverlichting.
Voorbeeld de Emmabrug, dit is een pontjesbrug, uniek op de wereld, dus wat moet je accenturen met verlichting, de pontjes en de brug. Wat doen we nu: zijkant van de brug met gloeilampen en de bogen met kleurverlichting. Daarnaast het gehele jaar door elke dag laten branden!
Laat aan jezelf en de toerist zien waar wij uniek in zijn!

Henk Pasman
HANDEL~1

DSC07215

DSC07201

DSC07199

DSC07196

DSC07166

DSC07159

DSC07138

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties