Ingezonden | De oorzaak van radicalisme en jihadisme; schaamte?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Nouaf Ajubi aan het woord.

‘Never add insult to injury’ is een universele waarheid. De gevoelens van schaamte bij een persoon die gewond is of verslagen, worden versterkt als die persoon ook wordt beledigd. Schaamte kent geen exclusiviteit. Het is het gevoel van schaamte dat de Duitsers hebben gevoeld, door de manier waarop na hun nederlaag in WOI in het Verdrag van Versailles (1919) met hun trots is omgegaan door de Geallieerden (met name Frankrijk en Groot-Brittanië), dat voor een groot deel de oorzaak is geweest van het ontstaan van het Derde Rijk en dus ook WOII.

Volgens goed oriëntalistisch denken wordt al jaren het gedrag van niet-Westerse (lees: Aziatische) volkeren uitgelegd als zijnde het gevolg van een uitgesproken schaamtecultuur. Tegenwoordig wordt het adagium schaamtecultuur zelfs gebruikt bij één specifieke godsdienst, namelijk de islam. Hoe kan men een wereldgodsdienst gelijkstellen aan een cultuur? Deze godsdienst, die door 1,5 miljard mensen wereldwijd – verdeeld over 5 continenten – wordt beleden, wordt dus gereduceerd tot één monolithische cultuur, waarin het gedrag van een kleine groep extremisten verklaard wordt door schaamte en meteen ook geëxtrapoleerd wordt naar de totaliteit.

Wat is de logica hiervan? Het is extreem neerbuigend en minimalistisch. Is het zo moeilijk om te begrijpen dat het gedrag van extremisten in het algemeen, dus ook binnen de islam, het gevolg is van stigmatisatie, onderdrukking, marginalisatie, invasie, bezetting, genocide, oorlogsmisdaden, verraad, kolonisatie en excludering van basale mensenrechten? Volgens experts als Karen Armstrong en Robert Pape is in ieder geval de meest uitgesproken uiting van extremisme, namelijk terrorisme, bijna nooit religieus van aard, maar vooral gedreven door politieke doelstellingen die met de bovengenoemde zaken te maken hebben.

In de afgelopen 100 jaar zijn de volgende cruciale gebeurtenissen bepalend geweest voor de huidige staat van het Midden-Oosten en de spanningen met moslims binnen Europa: het Sykes-Picotakkoord (1916) met het onderverdelen van het voormalige Ottomaanse Rijk in meerdere door Frankrijk en Groot-Brittannië gecontroleerde ‘mandaatgebieden’, de Balfour-declaratie (1917) die mede heeft gezorgd voor de stichting van de koloniale staat Israël (1948) met als gevolg meer dan 800.000 Palestijnse vluchtelingen, het omverwerpen van een democratisch gekozen premier en parlement in Perzië door de VS en Groot-Brittannië (1953), de invasie van het Suez-kanaal door Israël, Frankrijk en Groot-Brittannië (1956), de Zesdaagse Oorlog en bezetting door Israël van de Westelijke Jordaanoever met nog eens 300.000 Palestijnse vluchtelingen (1967), de illegale en op leugens gebaseerde Golfoorlog gevolgd door een 10 jaar lange bezetting (meer dan 1 miljoen Irakese doden) in 2003, tussen 2006 en 2016 vier grote bombardementen op de Gazastrook, de desastreuze Navo-aanval op Libië (2011), de Syrische burgeroorlog (vanaf 2011) die een proxy-oorlog is geworden tussen de voormalige Koude Oorlog-grootmachten. Meer dan genoeg redenen die als voedingsbodem hebben gediend voor extremisme en terrorisme. De volgende invloedrijke personen en experts zijn het erover eens dat de oorlog in Irak direct de oorzaak is van het ontstaan van de Islamitische Staat (IS): 1)

Hans Blix, voormalig hoofd van de inspectiecommissie van de VN op zoek naar Irakese massavernietigingswapens; 2) Paul Bremer, voormalig bestuurder van Irak namens de Coalition Provisional Authority (2003-2004); 3) Richard Barrett, voormalig hoofd Counterterrorism van de Britse intelligentie MI6. Nu wordt van moslims geëist dat ze zich moeten afzetten tegen dit soort extremisme en terrorisme, zonder dat er gesproken mag worden over de oorzaken hiervan en over wie er verantwoordelijk is voor deze voedingsbodem.

Nee, het is veel makkelijker om de oorzaak te zoeken in ‘schaamte’ en godsdienst, i.c. de Islam. Wordt er van de aanhangers van andere religies ook hetzelfde verwacht? Worden boeddhisten gedwongen om afstand te nemen van elementen van hun religie, omdat extremistische monniken in Myanmar verantwoordelijk zijn voor een ‘stille’ genocide van Rohingya-moslims? Worden joden gedwongen om afstand te nemen van elementen van hun religie, vanwege de oorlogsmisdaden en apartheidspolitiek tegen de Palestijnen door Israël? Of fundamentalistische christenen die abortusklinieken opblazen en artsen vermoorden, of massaslachtingen uitvoeren in Noorwegen, Nieuw-Zeeland, of in Waco, Texas?

President George Bush jr. heeft de woorden van Johannes de Doper gebruikt in zijn speech na zijn overwinning op Irak in 2003 en gaf derhalve een (christelijk) religieuze goedkeuring voor zijn barbaarse daad. Hij in ieder geval kent geen schaamte.

Nouaf Ajubi
Curaçao

*Bronnen:
Auteur: Robert Pape. Boek: The strategic logic of suicide terrorism.
Auteur: Karen Armstrong. Boek: In naam van God.
Auteur: Edward Said. Boek: Orientalism.
Auteur: Geert Mak. Boek: In Europa.
Auteur: Scott Andersen. Boek: Lawrence in Arabia: War, deceit, imperial folly and the making of the modern Middle East.
Interview met Hans Blix: The Guardian, juni 2016.
Al Jazeera English, UpFront Nov 2015: Interview with Richard Barrett.
Al Jazeera English, Head to Head Dec 2015: Interview with Paul Bremer.
Auteur: Norman Friedman. Boek: Gaza, an inquest into its martyrdom.

8 Reacties op “Ingezonden | De oorzaak van radicalisme en jihadisme; schaamte?

 1. En Ajoub geeft nog steeds geen reactie waarom moslims niet integreren en graag bommen laten afgaan bij scholen.

 2. @Wim1,
  Het Westen één natie?
  Niet zo lang geleden werden Joden op gelijke wijze vervolgd, als moslims nu, in Westerse naties.

 3. Het Westen is een Joods-Christelijke natie.

 4. Graai & de Raaf Consultants

  Moslims eisen 100% accommodatie in westerse landen
  Maar accommoderen zelf 0%.

  Zie het boerka meisje dat aanschoof bij de talkshow van Jinek, ivm het boerkaverbod.

  Ze stelde dat Nederland islamofobisch is en haar belemmert in haar recht om haar religie uit te oefenen door de invoering van het boerkaverbod.

  Ze vergeet gemakshalve te vermelden dat ze in Nederland reeds 100% geaccommodeerd wordt in haar religie en zich volledig (100%) islamitisch mag gedragen en kleden met de vele varianten Islamtische hoofddoeken (Hijaabs) zoals de Amira, Chador Bukhnuq, kappak, tudong, Jilbad, Kerudung Mukena Abayas etc

  Dus het hoofd , haren, hals, nek schouders, tenen, armen, handen, vingers benen knieën, voetenen, borst etc.mag ze naar goed Islamtisch gebruik volledig bedekken in Nederland, en ook mag ze elke dag naar een Islamtische school of gebedshuis gaan als ze dat wil..

  Maar zo als met heel veel zaken in de Islam eisen moslims het onderste uit de kan, en gaan ze lopen etteren over de 1% accommodatie die van haar zeide verlangd wordt

  Wanneer haar vriendelijk gevraagd wordt de ” law of the land” te respecteren en haar gelaat niet te bedekken omdat dat in Nederland cultureel ongebruikelijk is, gaat zij zich in de slachtofferrol wentelen en roept ze hoe intolerant en uitsluitend de Nederlandse maatschappij is.

  Het is deze Islamtische dame dus te veel gevraagd om de Nederlandse cultuur 1% tegemoet te komen.

  En heeft ze het over Islamofobisch gedrag door valse en kromme vergelijkingen te maken over vrijheid (van Godsdienst en kleding).

  Ze vergeet ook te melden dat er geen land zo veilig en vrij is voor moslims als westerse landen zoals Nederland, en geen land zo onveilig en onvrij is voor moslims die hun geloof willen verlaten als moslim landen.

  Kledingvoorschriften zijn ook in Nederland tijd en plaats gevonden, ja je mag op het strand een bikini dragen, maar niet in het stadhuis of de rechtzaal.

  Dat geldt ook voor een boerka. Op straat, plein, park, huis, strand, bos, steegje moskee, of als je op een (blind) date of in bed etc mag je de boerka gerust dragen, maar niet in het stadhuis of rechtszaal.

  Als je een moskee binnenkomt zonder hoofddoek zullen types als dit boerka meisje als eerste roepen dat je hun cultuur en religie niet respecteert als je überhaupt de moskee in komt.

  Bovendien staat er nergens maar dan ook nergens in de Koran dat het een Islamitisch vereiste dat je je gelaat moet bedekken met een boerka of Niqaab, dat is al vaak door verschillende wat modernere Imams bevestigd.

  Bepaalde culturen zijn er sterren in om altijd een andere culturen en landen de schuld te geven van discriminatie en uitsluitingen nooit naar hun eigen discriminerende en uitsluitende gewoontes te kijken.

  (N.B.) In Saudi Arabie – de geboorteplaats van de uitvinder van de Islam – zijn er 0,0 kerken, kathedralen, joodse synagoges, hinduistische mandrils, boeddhistische pagodes etc, alleen maar moskeeën)

  Doet me een soms een beetje aan een bepaalde cultuur op een tropisch eiland denken.

 5. @Ajubi,
  Wij kunnen oeverloos allerlei ‘academische’ uitwijdingen houden en allerlei referenties aanhalen waar niemand echt geïnteresseerd in is. ‘Insult is added to injury on a daily (hourly) basis’. Met name, maar niet gelimiteerd, richting moslims. Zie slechts uitspraken van Donald J. Trump. Ben het met jou eens dat dit moet ophouden. Maar als je werkelijk mensen wilt interesseren in wat de door jou aangehaalde auteurs aan wijsheid verkondigen, dan verwijs ik jou, op mijn beurt, naar een toespraak van William H. McRaven, een VS Navy Admiraal (misschien voor jou te oriëntalistisch, echter YouTube filmpje beschikbaar) waarin hij de cadetten motiveert met de volgende introductie: “If you want to change the world, start off by making your bed…”
  Doe je jou voordeel mee, want dit soort betogen helpen geheel niet.

  Omwentelingen worden over het algemeen teweeg gebracht door doodgewone mensen (het volk) waar de ‘intelligentsia zich vervolgens achter schaart.

  Er is hoop, zie ook VS presidentskandidaten bezoeken moskeeën:
  https://www.huffpost.com/entry/more-presidential-candidates-are-visiting-mosques-than-ever-before_n_5d42fda9e4b0ca604e2e66fc

 6. Trots op Curaçao

  @plasje je heb geen boerka nodig om een bomgordel te verbergen, of wil je zeggen dat iedereen bloot moet gaan lopen.. Maar wat dan met de c4 bolletjes slikkers…. mensen die een pistool gebruikten om andere mensen dood te schieten hadden vaak geen gezichtsbedekking. Ze gaven er niets om dat ze herkend werden. En voor jouw informatie, het verbod geldt niet alleen voor een boerka. Motorhelm (intergraal), bivakmut, hoofddoek met mondbedekking… etc in openbare gelegenheden.

 7. Curacao revisited

  ik heb altijd de indruk dat mensen die redicaliseren zeer sexueel gefrustreerd zijn en dan maar hun frustatie op anderen botvieren. Wat denk jij beflapas?

 8. Heb begrepen dat vanaf 1 augustus een boerka verbod in Nederland is. Waar wachten wij op? Moet eerst een vrouw met een boerka en een bomgordel in de bus stappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *