Ingezonden | Curaçao in nood

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Julie Pieler aan het woord.

Met stijgende verbazing en bezorgdheid heb ik de hoofdartikelen gelezen in uw uitgaven van 15 en 16 mei. Het artikel genoemd ‘Samen een vuist maken’, waarin de minister-president een pleidooi houdt om zelf de financiële gevolgen te overwinnen van het huidige coronavirus, komt niet realistisch over.

Er is geen eenheid in de vorm van denken en handelen van de Curaçaose bevolking, getuige de verkiezingsuitslagen en het chaotische verkeersgedrag. Dan zijn de lokale financiële middelen beperkt en het lenen op de internationale markt zal niet gemakkelijk gaan, want daar hangt een ‘prijskaartje’ aan ingevolge de te betalen rente, die weer uit de belastingopbrengst moet komen.

Hoe zwakker de kredietaanvrager, des te hoger de rente! Curaçao maakt deel uit van een wereldgezondheidscrisis van een niet eerder vertoonde omvang, die de economie van alle landen treft. De voor ons zo belangrijke Verenigde Staten (VS) zijn koploper in deze crisis en zoals het er nu naar uitziet, zal het moeilijk zijn om dit jaar de gezondheidssituatie in de VS te normaliseren.

Met andere woorden, de Curaçaose economische crisis zelf op bevredigende wijze oplossen is niet haalbaar. Dan is er nog een element dat we in aanmerking moeten nemen, dat is het feit, dat het orkaanseizoen per 1 juni a.s. begint en de gevolgen hiervan voor het Caribisch gebied zijn niet in te schatten. In de zaterdageditie van 16 mei onder de kop ‘Niet meer vrijblijvend’ staat de mening weergegeven van de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops. Hij gebruikt politieke elementen van ongekende omvang en de staatssecretaris zal zich ervan bewust zijn, dat deze in de voorgestelde vorm op Curaçao niet haalbaar zijn.

M.i. wil de heer Knops tot uitdrukking brengen, dat sedert de autonomie van Curaçao sedert 10-10-‘10 een wildgroei te zien heeft gegeven op het gebied van de overheidsprojecten en de daarmede gepaard gaande uitgaven. Voor de autonomiedatum was het Curaçaose bestuur ondergebracht in het bestuurskantoor aan de Concordiastraat. Iedere gedeputeerde had een eigen kamer. Nu is iedere ‘gedeputeerde’ ‘minister’ geworden en ieder heeft een eigen ‘koninkrijkje’ geschapen middels dure gehuurde kantoren en het verzamelen van veel ambtenaren om het belang van het ‘koninkrijkje’ te demonstreren.

Kortom, de overheidsuitgaven kunnen stukken omlaag door maatregelen zoals: lagere huur gaan betalen, een ‘carpool’ voor de ministers en belangrijke functionarissen en het minder exploiteren van dienstwagens en de vernieuwing van bijvoorbeeld politieauto’s beperken tot de hoogste noodzaak. Ook de plannen van de premier op blz. 4 van de vrijdageditie zijn zeer zinvol. Nu nog het uitvoeren van deze plannen. Dan nog een vraag: ‘er waren vele thuiszittende ambtenaren’, die op een aanstelling wachtten. Hoe is de stand nu? Hoe worden vacatures ingevuld? Interne overplaatsing en vraagt men zich af, of de invulling van deze vacature noodzakelijk is?

Nog niet lang geleden, vierde het ‘patronagesysteem’ hoogtij, waarmede gekozen politici de ‘werkloosheid’ (van familie of bekenden) bestreden. Dan ben ik het met de heer Knops eens, dat de exorbitante salarissen en bijkomende faciliteiten van directeuren bepaalde overheidsbedrijven en instituten moeten worden gekort. Ik moge de minister-president in overweging geven om in Nederland de zaken (zonder groot gevolg) binnenkort te gaan bespreken. Er is één keer per week een KLM-vlucht en dus de mogelijkheid is er. Een persoonlijke bespreking tussen twee bewindslieden moet een oplossing kunnen bieden.

Nederland zit niet te wachten op een ‘leeglopend’ Curaçao en dat er honderdduizend nieuwe bijstandstrekkers bijkomen. Dan nog een laatste cruciale opmerking (het venijn zit in de staart): Pas op voor DEVALUATIE van onze munt! Deskundigen hebben hier al over gesproken en de gevolgen zullen rampzalig zijn voor de bevolking van Curaçao en de kans dat Curaçao dan een tweede HAÏTI wordt is dan aanwezig.

Julie Pieler,
Curaçao

31 Reacties op “Ingezonden | Curaçao in nood

 1. Inderdaad, Bululu, daarom is het hier nu ook zo’n corrupt boevennest en zo’n onbeschrijflijke rotzooi.

  Denk dat als jullie de macambas in een bootje hierheen hadden gebracht in plaats van andersom het er hier nu een stuk beter had uitgezien.

 2. Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 3. Ook dat nog

  @Ambulant, klopt. Als je gaat parachute springen zonder “chute”, en je valt dood neer. maar je hebt 1 % comtrola virus, raad eens hoe je wordt afgeschreven?? juist ja controla-dode.

  We hebben geen pandemic, maar een scam-demic

 4. Ambulant

  Wat ik al een maand of meer geleden schreef gebeurt precies. Wij gaan nu dus later open dan Aruba die wel tientallen in een oud maar werkend zieken huis konden behandelen.

  Die hadden geen gesloten nieuw ziekenhuis van een miljard en hoefden geen anderen laten invliegen voor iets wat niet kwam.
  Ik durf te wedden dat als ze gaan testen daar dat 60% positief test.
  Daar werken ze wel aan oplossingen.
  Kijk slimmerds als er geen geld is omdat je alles op slot gooit dan kan je dus zelf ook minder stelen.
  Nou op Aruba snappen ze dat.
  Maar hier gaan we als idioten brullen, wie gaat er dan komen…..
  Nou 15 juni…. Laten we kijken. Maar ik denk (half) volle vluchten met Vitamine D zoekers.

  Dementie een onderdeel van de grote vergrijzing, wordt doodsoorzaak nr. 1 over een paar jaar.
  Is een gigantisch probleem.. Echt erg. Maar onthoud het eventjes.
  Ga ik zo verder mee.

  Blijkbaar wordt onze en andere regeringen geleid door risico groepen. Kenmerkende zelfde reacties begrijpelijk wel want hoe ouder je wordt hoe meer je wordt geconfronteerd met het onvermijdelijke. Maar ga je daar je kinderen en klein kinderen en anderen dan mee opzadelen.. Of je land genoten.

  Moeten we wachten op een vaccin wat er waarschijnlijk voor deze versie niet eens komt en zeker niet dit griep seizoen.
  De influenza vaccinatie die je dan ook vast hebt genomen kan de sars gevoeligheidheid wel eens een stuk verhogen zelfs. Zo goed helpen ze ook niet. Elk jaar minder. Als ze 50% halen is het al heel wat. En griep is 10 keer meer besmettelijke dan sars. En daar ga je ook dood aan. Zo.n beetje net zo veel.
  Influanza killed ook kinderen bij de honderden momenteel in de usa.. Maar hoor je niks over. Een uiterst zeldzaam kawasaki vershijnsel en het woord corona boem voorpagina.
  Ga in de zon zitten en hou je vitamine d omhoog.
  Zei ik ook 2 maanden terug nou wat een reacties daar niet op kwamen.

  Dementie prion gerelateerd, is een infectie ziekte maar maakt niemand zich druk over. Terwijl het vreselijk is.
  Echter een sinds 2003 bekende influenza variant met zlefs een 2012 gedocumenteerd nederlandse variant en de hele wereld is op z. ‘n kop.
  Massaal worden we als vee opgesloten wat alles alleen maar erger maakte. Als idioten intuberen wat de helft vermoordde en de overlevende invalide maakte.

  We sterven letterlijk van onbezonnen handelen en angst.
  Als ik die studies kan vinden die een heel ander beeld geven waarom niemand anders..

  Maar ik denk dat we als makke schapen worden geleid door idioten die onder de plak zitten bij wat egocentrische rijke oudjes.
  Die het niks interesseert dat het gewone volk aan het lijden is.

 5. @Ambulant

  “waarom hoor ik niemand er over dat de openbare scholen nog steeds dicht zijn maar privé scholen wel geopend zijn. Geen vakbond en geen subsidie.”

  Want het is juist een nepotistiche regering die tot zulke situaties leidt.

  Evenals een familiebedrijf niet gericht is op capabele mensen te plaatsen in cruciale posities om resultaten te behalen. Om zaken te voorkomen zoals jij bechrijft, die een realiteit zijn.

 6. Ambulant

  Nou als stage plekken zo belangrijk zijn waarom hoor ik niemand er over dat de openbare scholen nog steeds dicht zijn maar privé scholen wel geopend zijn. Geen vakbond en geen subsidie.
  En het virus van 24 tot 06 het gevaarlijkst is…
  Het begint echt absurd te worden.
  Corona dictatuur.

 7. @Ambulant :

  “Heeft iemand uren lopen zweten op een ingezonden stuk. Krijg je 16 stageplek reacties…. Lekker to the point.
  Als of die stage plek iets voorstelt in ‘t geheel.”

  Gobierno & Sons B.V. … Het geheel :

  “Ik moge de minister-president in overweging geven om in Nederland de zaken (zonder groot gevolg) binnenkort te gaan bespreken. Er is één keer per week een KLM-vlucht en dus de mogelijkheid is er.” … ingezonden stuk.

  En dan toeristen drie weken lang in verplichte quarantaine plaatsen.

  Welk mens in their right minds are going to buy this ? Let’s take a lovely vacation on Curaçao and book a KLM flight tp our destination ! And stay three weeks in quarantine !

  Lijkt wel het plan van een stageplek persoon zonder enige capaciteiten.

 8. Ambulant

  Heeft iemand uren lopen zweten op een ingezonden stuk. Krijg je 16 stageplek reacties…. Lekker to the point.
  Als of die stage plek iets voorstelt in ‘t geheel.

 9. Joseph S

  Wat een slap gelul wederom om MCshiiit de hand boven het hoofd te houden.

  Nee, zij is allesbehalve koshjer en haar mede ambtsdragers net zomin.

  Tijd van wishfull thinking is voorbij, wat hebben deze lolo’s nou werkelijk gepresteerd in afgelopen 10 weken? Slechts geprobeerd om hun eigen belangen en die van hun naasten veilig te stellen, triest maar waar…
  Hoogste tijd om de aan de schandpaal te binden dus!

 10. @John Bash:

  “Wat een gezeur over een stageplek. Niets mis mee om stageplekken of vrijwilligers functies aan familieleden.”

  Nepotisim much ?

  Your mom geeft je een stageplek waar er sprake moet zijn van kunde en vaardigheid om zo jou CV verder aan te vullen, terwijl er tallozen waren die ook hun CV hadden kunnen annvullen met concrete ervaring.

  Capice ?

 11. John Bash

  @Johan. Gelijk heb je. Wat een gezeur over een stageplek. Niets mis mee om stageplekken of vrijwilligers functies aan familieleden. kinderen van buren, kinderen van collega’s aan te bieden. En als je geen kruiwagen hebt, dan ga jezelf op zoek naar een stageplek. Volgens mij is deze jongedame Chanel nog steeds volunteer bij directie risicobeheersing en rampenbestrijding. En volunteer betekend nog steeds vrijwillig(st)er.

 12. Knoek-koe

  Definitie “Bashen”= oncomfortabele en pijnlijke feiten over corruptie en nepotisme aan de kaak stellen.

  Wordt ook wel eens verward met beledigen.

  Daarom zijn er zoveel beledigde politici op Curaçao, ze voelen zich “gebashed”

 13. Knoek-koe

  Zolang we het “normaal” vinden dat we corruptie en nepotisme als part en parcel van de community zien, verdienen we corrupte bestuurders van verrotte politieke families als Martina en Mc William..en Gijsbertha, en Suzy, en Koeiman, en Zita

 14. @Johan:

  “Hou toch eens op zeg, in alle organisaties worden stageplaatsen informeel verdeeld met voorrang voor stagiaires binnen de familie van werknemers.”

  Ga dat verkopen aan een Microsoft, bijvoorbeeld …

  https://www.cheatsheet.com/entertainment/the-real-reason-bill-gates-children-wont-inherit-much-of-his-fortune.html/

 15. De meeste reacties hier verdienen een kutpipo van William.

  Hou toch eens op zeg, in alle organisaties worden stageplaatsen informeel verdeeld met voorrang voor stagiaires binnen de familie van werknemers. En, ja, ze krijgen een kleine vergoeding die niet eens in de huur van een appartementje dekt.

  Als je kritiek hebt op de aanstelling van Vanessa Gijsberta door Kenneth Gijsbertha, ook MAN, ben ik het daar driedubbel mee eens. Maar dit?

  Verander de naam van KKC maar in Curazijnzeikers.com.

 16. Ambulant

  Die gezondheid crisis valt wel mee de economische puinhoop en paniek niet.
  Momenteel heeft Nederland ondersterfte..
  De normale sterfgevallen blijken vervroegd te zijn. Kanker dementie hart en vaat ziekten en influenza zijn vrijwel uit de statistiek verdwenen.
  Al weken loopt iedereen los rond en het aantal ziekenhuis opnames blijft maar dalen.

 17. De domheid van @Johan kent geen grenzen, er bestaan nl geen ‘onbetaalde’ stagiaires meer. Noch in NL noch hier.
  Verder had @Johan vanaf het begin dat de ‘affaire’ Chanel speelde op de door 1 van de reaguurders geplaatste link van LinkedIn het later gewijzigde profiel van deze ‘stagiaire’ kunnen zien.
  Want, nl nadat er eea in de pers verscheen werd het profiel – hetzelfde- weekend aangepast.
  Dat heeft niks met bashen te maken maar alles met het naar voren schuiven van fam/vrienden en bekenden. In dit geval ma McW en ervoor Gijsbertha etc etc.
  Kortom het past niet!
  Dan nog even een kleine correctie voor @Johan na ‘ik’ komt er in een ww nooit een ‘t’ aan het eind , en een beetje ‘veel’ bestaat ook niet.
  Just observing.

 18. @Brian S:

  Dit soort taferelen zou je verwachten in een familiebedrijf. Pa is eigenaar en zonen en dochters worden per direct benoemd tot top functies.

  Voor de huidige “gobernantes” is het Gobierno & Sons & Daughters & Friends B.V.

 19. Het gaat duidelijk om een hele leuke uitdagende functie waar degelijk kwaliteiten voor nodig zijn.

  We kunnen ons wel afvragen of deze stage objectief zal worden beoordeeld?

  De stagebegeleider zal wel niet durven om Chanel een onvoldoende geven want dan vliegt die de deur uit.
  Zo functioneren wel meer mensen niet bij de overheid maar mogen ze blijven zitten.

 20. @Knoek-koe:

  Zelfs de eigen dochter van Mc. Williams heeft op Knipselkrant een stuk ingezonden, waar ze zeer verontwaardigd is over het feit dat ze een positie bekleed binnen een overheidsinstantie dank zij haar moeder.

  Zij geeft daarin aan de ze een goede CV heeft en de qualitficaties om haar functie te bekleden. Als het om een fut-functie ging dan was haar CV nooit ter sprake gekomen. Het gaat duidelijk om een hele leuke uitdagende functie waar degelijk kwaliteiten voor nodig zijn.

  Zoals je zegt : het is de eerste stap naar een succesvolle toekomst voor haar, dankzij moederlief. Een kand die ontneomen is aan andere kandidaten die nooit aan de orde zijn gekomen.

 21. Knoek-koe

  Het begint met stageplekken, het eindigt met beurs-, minister- en directeursposten.

  Helemaal niet dom [email protected]
  Hij geeft de typische “entitlement” van Ministers aan om hun kinderen etc wel even voor te schuiven.

  Als je bij de Bank als kassière een tientje steelt, vlieg je er net zo hard uit als een kassière die 10.000 steelt.

  Het begint met een kruimeltje het eindigt met een bakkerij..vol brood.

  Boef is boef,
  Giselle “boeft” een plekje voor haar dochter, daarna boeft ze een ander groter plekje…
  en Martina is ook een boef.

 22. Martina heeft een onbelangrijk inschattingsfoutje gemaakt met zijn aandelen Fatum, en McWilliam heeft haar dochter voor een stageplek aangenomen waarvoor zij een uitstekend CV had. Dat soort plekken worden niet geadverteerd, je vind ze door navraag.

  Dan vergeet je het liegen op LinkedIn. Daar stond toch echt dat ze medewerker was en geen onbetaalde stagiaire.
  En veel ydk vragen naar dit soort stages echter de deuren blijven gesloten.. Tenzij je een dochter van een minister bent!

 23. De domheid op dit forum kent werkelijk geen grenzen.

  De dienst heet ‘Directie R&R’, Bolivar.

  En bij die dienst werken ook poetsvrouwen en onbetaalde stagiaires.

 24. @Johan :

  “McWilliam heeft haar dochter voor een stageplek aangenomen waarvoor zij een uitstekend CV had. Dat soort plekken worden niet geadverteerd, je vind ze door navraag.”

  Als het om een fut-functie ging dan nog. Maar het gaat hier om de functie van : Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid. Waarom heeft men dit niet via legale kanalen laten verlopen ?

 25. Visie, verantwoordelijkheidsbesef, bekwaamheid, ware leiderschap. Met deze kwaliteiten verwerft men aanzicht en respect.

  Volgens hun, the mere fact, dat ze gekozen overheidsfunctionarissen zijn moet leiden tot aanzien en respect.

  Daar komt ook nog bij dat ze zich verheven voelen boven het volk al bezitten ze totaal geen capaciteiten en weten ze absoluut niets over resultaten behalen. It’s like really bad comedy became a reality.

 26. Ik wordt een beetje veel moe van het gebash van Martina en McWilliam. Ben geen fan van hen en net zo min van hun partij, maar wat hebben ze nu misdaan?

  Martina heeft een onbelangrijk inschattingsfoutje gemaakt met zijn aandelen Fatum, en McWilliam heeft haar dochter voor een stageplek aangenomen waarvoor zij een uitstekend CV had. Dat soort plekken worden niet geadverteerd, je vind ze door navraag.

 27. Men vergeet de melden dat elke Diputado ook haar eigen chauffeur wilde die dan in schaal 10 werd geplaatst. Na een nieuw BC bleef deze man op de payroll en nam de nieuwe Diputado zijn eigen chauffeur.
  Ook als de Diputado de hele dag op kantoor was moest de airco in de auto de hele dag aanstaan want de Diputado wilde in een ijskoude auto stappen.

 28. Knoek-koe

  @Curaçao Revisted

  Ja, echt een verademing die drie Ministers he?
  Allemaal clean, en van onbesproken gedrag.

  Hoop dat ze alledrie gauw aan dekant geschoven worden.

  Alle 3 producten of producenten van Nepotisme, en familievoortrekkerij.

  Clean de Curaçao Gobièrnu op!!!!

 29. Curacao revisited

  “Nog niet lang geleden, vierde het ‘patronagesysteem’ hoogtij, waarmede gekozen politici de ‘werkloosheid’ (van familie of bekenden) bestreden.”
  gelukkig is dat verleden tijd en hebben wij nu Gijsbertha, McWilliam en Martina

 30. De MFK fractie deed al aam carpoolen, want Constantia leende haar auto aan haar broer, die daarmee het hele eiland over reed.

  En een ongeluk veroorzaakte.

  Waarbij Constantia loog dat zij gereden had en niet haar broer.

  Wat Constantia een veroordeling voor meineed opleverde.

  Waarvan akte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *