26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Covid-19/corona op Curacao

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Covid-19/corona op Curacao
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hassnah Elhage aan het woord.

Covid-19 heeft de hele wereld in zijn greep en ook in Nederland merken we nu de gevolgen ervan. Deze pandemie is geen grap en kan niet vermeden worden. De snelheid waarop het verspreidt kan wel bestreden worden en dit is allesbepalend.

We hebben verschillende landen verschillende maatregelen zien nemen, en toch is er één land waar ik ontzettend trots op ben. Een klein land, ons kleine eiland, dat ontzettend groot handelt. De maatregelen die door de regering genomen worden, zijn hard en ingrijpend, maar ze zijn nodig. Dit beleid is niet alleen moedig, het is doorslaggevend.

Het preventief handelen en remmen van de snelheid waarop Covid-19 zich verspreidt is een must. De hele wereld gaat een zeer moeilijke tijd tegemoet. Alles lijkt stil te staan omdat het stil moet staan, maar op Curaçao staan we stil zodat we hierna kunnen doorpakken.

We staan stil zodat wij onze medici de kans kunnen geven om met alle mogelijke riemen te roeien die ze hebben. Zij doen hun best en nu ook een oproep aan het volk: doe ook jouw best.

Doe wat jij kan, en blijf thuis. Denk aan je medemens en denk aan je zorgverleners. Zij staan klaar voor jou, help ze daarin. Nos mester di otro. Kuida bo mes, kuida bo pueblo, i kuida Kòrsou.

Hassnah Elhage,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Ik ben het met de briefschrijfster eens. Ja Nederland neemt soortgelijke maatregelen, maar pas na de nodige besmettingen en doden. Wij hadden daar ook op kunnen wachten, maar zijn het virus nu misschien een stap voor gebleven. Bovendien hebben we alleen het CMC/Sehos en Advent/Taams en kunnen we niet uitwijken naar een nabij gelegen gemeente als het virus ons boven het hoofd groeit, wat in NL wel kan, dus ik sta volledig achter de genomen maatregelen.
    @ericlapas de armenzorg en bijstand is op Curaçao helaas nog altijd op een vooroorlogs niveau. De onderstand bedraagt voor een individu 150 gulden per 2 weken. Ik was één van de personen die gisteren weer aan zijn gesloten op water na 10 maanden zonder, waarin ik me redde met een jerrycan water van de buren en regenwater. Met al mijn kinderen in NL is internet voor mij een eerste levensbehoefte en met de tarieven hier blijft er dan maar heel weinig over voor water, stroom en eten. Hoewel ik dankbaar ben voor het weer aansluiten, vraag ik me nu al af wanneer de noodtoestand weer opgeheven wordt en ik weer zonder kom. Toch heb ik een klein vonkje hoop. Eerder stond de SVB bijvoorbeeld het faxen of mailen van recepten naar botika’s niet toe en nu kan dat wel. Centrum Piskadera biedt bij de ingang handsanitizer aan. Veel bedrijven die daar eerder niet voor open stonden staan nu open voor thuiswerken. Ook computerondersteund onderwijs wordt nu mogelijk. Artsen en andere medische dienstverleners mogen nu van de SVB consulten telefonisch afdoen (iets wat in NL al lang gebruikelijk is) zonder korting op hun tarieven. En iedereen, ook degenen die het niet kunnen betalen heeft weer water.
    Ik zie het einde van deze crisis voorlopig nog niet, maar ik hoop dat als die eindigt, we de goede bijkomende zaken niet vergeten en misschien onze maatschappij een aantal jaren vooruit kunnen stuwen.

  2. Het is geen echte lockdown. Er zijn nog te veel bedrijven open die zich ook niet aan de maatregel van afstand van 2 mts houden tussen werknemers en klanten.
    Ik vind dat een duidelijke lijst van soort bedrijven die wel open mogen blijven omdat ze essentieel zijn voor alle bewoners en alle andere tijdelijk moeten sluiten.

  3. Soms is een verhaal vol stommiteiten dat ik mezelf afvraag, is de schrijfster zo stom? Of is het cynisch bedoelt? Wij volgen hier de maatregelen die ook in Nederland genomen zijn, dus wat valt er om trots op te zijn?

    Wij hebben hier een hoofd rampenbestrijding nu blijkt dat de man totaal het spoor bijster is.

    Er zijn al genoeg mensen die klagen dat huisartsen geen telefoon opnemen, blijkbaar zijn ze bang om het virus via de telefoon te krijgen.

    Wij leven in één van de rijkste landen hier in de regio en hebben meer dan 2000 mensen die afgesloten zijn van water en licht.

    Daar moeten we inderdaad trots op zijn, maar bij een Elhage moet je niet over armoede beginnen want daar zijn ze blind voor.

  4. @Mike
    Dan zal het koninkrijk moeten inspringen. Duidelijk geval van overmacht.
    “Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan”
    art 36 statuut: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand
    Het is ook mogelijkheid om deze problematiek tot rijksaangelegenheid te bestempelen volgens
    art 3:2 : Andere onderwerpen kunnen in gemeen overleg tot aangelegenheden van het Koninkrijk worden verklaard. Voorwaarde is dat alle parlementen er mee instemmen.

    Je zou dan bestrijding van Pandemieën onder art 3:1 van het statuut te regelen.

  5. Klopt, en dat gaat nog wel tijden duren. Ik las vanochtend een worst case scenario van 2021.
    Lijkt me wel een reële aanname.

  6. Hoe gaat Curaçao het oplossen als de grenzen weer open gaan en reizen weer mogelijk wordt? Corona verdwijnt niet na 2 weken! Zolang de virus op de wereld is loopt Curaçao risico. De genomen maatregelen werken dus alleen gedurende de lockdown en tot er een vaccin komt…..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties