Ingezonden | Collective stupidity

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Timo Brouwer aan het woord.

 

Als eigenaar van milieuorganisatie Green Force doe ik een oproep aan iedereen om zichzelf de volgende vragen te stellen: hebben we met z’n allen als mensheid het coronavirus niet zien aankomen? Dachten we echt dat we zouden kunnen doorgaan met milieuvernietiging, het uitroeien van andere soorten en het misbruiken van onze natuurlijke omgeving zonder consequenties?

Er is iets dat heet ‘collective stupidity’, ofwel algemene domheid. De mens is heel goed in het voor zichzelf en zijn naasten te denken en zorgen, maar met zijn allen zijn we niet in staat om collectief op te treden voor een hoger doel.

Het coronavirus laat ons eindelijk zien wat enkele realiteiten zijn van ons bestaan; we zijn met te veel mensen op deze aarde en we hebben onze natuurlijke omgeving en milieu te lang en te vaak kapotgemaakt voor onze eigen egoïstische doeleinden.

Nu dat veel mensen noodgedwongen thuiszitten en misschien nu ook zonder baan komen te zitten, ontdekken we opeens dat we eigenlijk met veel minder kunnen leven en dat onze prioriteiten anders moeten. De hoeveelheid mensen op deze planeet moet omlaag en onze consumptie en gedachtepatronen kunnen en moeten veranderen.

Het coronavirus is niet de eerste; denk maar aan de pest, de Spaanse en Mexicaanse griep, sars en ebola om maar enkele te noemen.

Omtrent het coronavirus zelf heb ik het volgende te zeggen: wat Curaçao nu doet, heeft geen zin. Dit is een globale epidemie en vereist dus ook een globale aanpak. De gehele mensheid moet twee weken lang in ‘lock down’ vanaf een afgesproken datum. Je kunt Curaçao op slot gooien, maar als er besmettingsbronnen blijven ontstaan in bijvoorbeeld Venezuela, Duitsland, de VS of Nederland heeft het geen zin om Curaçao op slot te gooien.

Of we worden met z’n allen ziek en bouwen immuniteit op – wat ten koste gaat van 3 à 5 procent van de mensheid, miljoenen mensen zullen sterven en de meeste zorg zal overal in elkaar storten – of we gaan met 7,6 miljard mensen twee weken thuis zitten om dan weer onze grenzen open te gooien en onze economieën op te bouwen.

Deze keer hopelijk op een duurzame manier, rekening houdend met het wereldmilieu en de ruimte die andere levende soorten nodig hebben om naast of in harmonie met de mensheid te leven.

Als verdere vragen voor iedereen; kunnen we geboortebeperking introduceren in deze hele wereld? Kunnen we minder consumeren? Kunnen we op een holistische wijze gelukkig worden in plaats van met materialisme? Kunnen we schoner leven en in harmonie met dieren en planten? Ik denk van wel, maar dan moeten we collectief gaan denken als mensheid en niet als individu. Het coronavirus overheerst nu ons leven, maar andere problemen als de opwarming van de aarde gaan ook gewoon door met als oorsprong ons collectief gedrag. De natuur van de wereld krijgt nu een broodnodige break van de mensheid. De lucht is schoner, rivieren en oceanen zijn schoner; al is het misschien maar voor even en wij als mensheid krijgen nu even een schrik.

Maar ook de kans en tijd om na te denken over de schade die we met onze algemene domheid hebben aangericht op mondiaal niveau.

Timo Brouwer,

Green Force,
Curaçao

 

17 Reacties op “Ingezonden | Collective stupidity

 1. Timo zat jij niet in de gevangenis omdat je aan kleine kinderen zat? En nu de moraal ridder uithangen denk niet dat dit kan!

 2. @Roberto: omdat je nicht het zegt is het zo?

 3. LaStiwz. Susan (mijn nicht) legde in haar brief uit dat ze op haar tiende naar de zus van haar moeder in Connecticut werd gestuurd om bij haar te gaan wonen ondanks dat haar tante haar slecht behandelde. Het zou slechts tijdelijk zijn, maar na een poos zei Susan tegen haar moeder, die nu alleen in Florida woonde, dat ze bij haar tante wilde blijven ondanks dat zij (tante) haar slecht behandelde. In haar brief schreef Susan dat haar “situatie” het Stockholmsyndroom wordt genoemd, wat inhoudt dat iemand een band ontwikkelt met zijn/haar “onderdrukkers”. Ze werd namelijk vreselijk mishandeld. Dus het slaat ook op degene die de macht heeft over de onderdrukte die óók niet WILDE vluchten.

 4. Abraham Mossel

  Ja wat moet ik van jouw verhaal zeggen Timo!. Zoals eerder gezegd ben je inderdaad een narcist. Je verhaal over de luchtvervuiling op curcrim klopt, maar als je je kont brand moet je op de blaren zitten en met dit verhaal koop je toch echt geen goodwil, je lijkt Gerrit de Raaf wel die heeft het ook geprobeerd met L.L verhalen.

 5. @Roberto: wij noemen dat niet HET STOCKHOLMSYNDROOM. Dat doen wij niet omdat dit niet juist is.

  Het Stockholmsyndroom is het ontwikkelen van sympathie voor je kidnappers.

 6. TIMO BROUWER. Gelijk heb je, in alle vormen. Kijk, één factor die daar sterk toe heeft bijgedragen, is de snelle technologische en economische ontwikkeling in de samenleving tijdens de twintigste eeuw. Wij leven in een „dynamisch” tijdperk en niet, zoals in vorige eeuwen, in een wereld die als “statisch” gekarakteriseerd wordt. Dit heeft tot een systeem van markteconomie geleid, dat gebaseerd is op wedijver en aangedreven wordt door egoïsme. Dit egoïsme is door niets te stuiten. In het kielzog ervan groeit de meedogenloosheid die ons dagelijks leven kenmerkt, alsook de corruptie, die in veel landen zelfs tot in de regering is doorgedrongen. Kijk maar ‘ns naar Curacao en haar onmenselijke regering zelf, daar krijg je een walgelijk/immoreel/losbandig voorbeeld van. Mensen denken aan zichzelf en aan de maximale bevrediging van hun verlangens. Timo, de hunkering naar geld heeft andere prachtige waarden, zoals respect voor anderen, eerlijkheid op het werk en inbreng in de gemeenschap ver overschaduwd. De hebzucht in de samenleving is zelfs verder toegenomen doordat veel topmensen in de zakenwereld en regeringsleiders zichzelf enorme loonsverhogingen en lucratieve pensioenvoorzieningen geven, terwijl zij er bij hun werknemers op aandringen zich te matigen in hun looneisen. Begrijp je dat nou??? Het probleem met het winstbejag onder vooraanstaande zakenlieden en politici (zoals op Corsow) is dat hun mentaliteit besmettelijk is en dat zij de morele drempel onder mensen in het algemeen verlagen. Anderen, (zoals jijzelf schrijft die NIET optreden voor een wijze en hoger doel) nemen het vanzelf over daar mensen precies zoals dieren zijn, zij imiteren elkaar in het goede, maar ook in het kwade. En uiteraard heeft dit een vernietigend effect op de moraal, zowel in de samenleving als op het persoonlijke vlak……………………………….Maar Timo, bij de eerstvolgende verkiezing staan deze mensen wéér in de rij om te gaan stemmen. Voor wie???? Voor dezelfde dictatoriale onbeschaamde waardeloze politici en hun partij. Dat noemen wij met een prachtig woord: HET STOCKHOLMSYNDROOM……………………….

 7. Begin bij jezelf.

  Nederland is ook bezig met een grote klimaatchange.. Zal verder weinig helpen gezien ze in het Roergebied gewoon doorblijven gaan.

  Maar wij hebben een Isla midden op het eiland.. Van alles en nog wat lozen ze bij shut.. en ga maar zo door

 8. ……”we hebben onze natuurlijke omgeving en milieu te lang en te vaak kapotgemaakt voor onze eigen egoïstische doeleinden”……..

  Helemaal mee eens.
  Te lang welvaart van een selecte groep, boven welzijn van het collectief geplaatst.

  Ook hier op Curaçao gaan we onnodig slordig met milieu om.

  Geen of defecte wetgeving, trage milieu bewustwording.

  Milieu heeft geen prioriteit. Zie het spliksplinernieuw miljarden ziekenhuis. Aan alles had gedacht kunnen worden, toch geen afvalwaterecyclatie infrastructuur aangelegd. Waarom? Geen prioriteit, kort termijn milieu visie? Egoïstische belangen?
  Nu wordt het over de koraalriffen uitgestort, daarvoor in de mangroves
  Weinig stuurkracht van het ministerie van Milieu.

  Duizenden Batterijen verdwijnen periodiek gewoon in het milieu. Geen centrale sturing via comprehensive wetgeving vanuit de stuurmanke regering. Ondanks alle “nuttige en leerzame” reizen , die blijkbaar zo zinvol zijn dat het halve parlement er op uitgaat, zie je er bar weinig van concreets van terug. In ieder geval niet in milieuwetgeving die een bewuster en schioner mileu bevorderen.

 9. Vind het wel gek dat een gedetineerde een ingezonden stuk kan sturen naar de media en het nog geplaatst wordt ook.
  Ik heb het niet zo op Brouwer, de pedofiel, die het kind nu met een groot trauma heeft opgezadeld. Zo’n pos heeft geen enkel recht van spreken.

 10. @Ambulant: als jij ziek wordt kom ik ook.
  Niet om te helpen, maar om je keihard in je gezicht uit te lachen.

  Zelden zoveel domheid bij één persoon gezien.

 11. Meloend nou laat ik je met rust.

  Als je ziek wordt laat me weten. Ik kom je wel helpen.
  En als we op curacao mensen nodig hebben om slchtoffers te verplegen ik bied me aan. Heb nu toch geen werk meer.
  Als ze maar voor eten zorgen en wat om mee te nemen.

 12. Goh Meloen.

  Apart. Dus je reacties zijn toch per persoon en plek verschillend.
  Klopt Sars heeft niks met vervuiling of overbevolking te maken maar meer vergrijzing en hygiene. Virussen gaan niet weg.

  Klopt als je in de spot ligth staat moet je geen rare dingen doen.
  Maar om het eerlijk te zeggen met de scholen dicht en als we Curacao op slot gooien gaat dat nog veel meer kinder ellende geven dan er al was.

  Als hij meer om de natuur geeft. Ja gooi alles op slot.
  De oplossing tegen lucht vervuiling.

  Maar Meloen..wat zeg je nu hier ” het dunt een beetje uit..” is dat ook bedoelt voor op Curacao ?
  Maar als die arme medici dan die overbelast raken in dat mooie lege nieuwe ziekenhuis van een miljard. Denk aan hun denk aan hun…
  Please. ze smeken je.
  Denk aan hunnnnnnnnn…..

  Africa niet gevaarlijk…. want ze koken dingen beter. Ja op brandhout. Slehter voor het millieu kan bijn niet.
  En ahum. Diaree en salmonelle 3-5 miljoen… voornamelijk kinderen.
  De meest dodelijke virussen komen daar ook vandaan.
  Marburg virus. 24 – 88% Ebola. 80% – 90%
  ook heftig bemettelijk. Maar veel sneller
  Beter Sars.
  Daar kan je aan wennen.

 13. Als Timo zelf niet zo narcistische was kwamen zij goede ideeën, waarschijnlijk beter tot zijn recht. Hij heeft een punt met overbevolking en vervuiling dat dat Zal bijdragen of de oorzaak voor het verdwijnen van de mensheid. Maar om corona daarbij te betrekken slaat de plank wel wat mis. Pest, pokken en een rits ander ziektes waarden er al voor de middeleeuwen en zijn nu weg of behandelbaar. En we kunnen die toch niet wijten aan overbevolking of milieu vervuiling?

 14. Het probleem is dat de toeristen ook na deze ellende niet met hun koffers klaarstaan om te gaan vliegen. Wij zullen het hoe erg het ook is van de vervuilende roestbak van een raffinaderij moeten hebben.

  Het schijnt dat heel veel Chinezen in Noord Italië werken en dat de uitbraak daar te maken heeft met de Chinezen die terug kwamen van het vieren van het Chinese nieuwjaar.

  Wij mogen onze handen dichtknijpen van geluk, was het niet Whiteman die met de Chinezen zaken wilde doen? Kan iemand zich dat voorstellen? Noord Italiaanse toestanden hier? Met een capaciteit van 16 IC bedden? Dios spar hende.

 15. Timothy Brouwer heeft meer voor Curaçao gedaan dan Menki Moe Rojer, de dansleraar en de dj in de Staten bij elkaar.

 16. Joep Meloen

  Hmmm,

  Hij heeft hier wel een aantal punten, maar zit er op andere punten heel ver naast.

  Ik heb al lang geleden gesproken over de overbevolking, stelde zelfs voor dat alle toekomstige ouders een vergunning zouden moeten hebben, zeker vwb het kunnen opvoeden van hun kroost. De KKC was te klein, hoe durfde ik dat in mijn hoofd te halen.
  Maar goed, de waarheid achterhaalt ons wel denk ik dan altijd maar.

  Dat we met teveel mensen zijn op deze aardkloot is ook wel duidelijk en ja, dan dunt zo’n virus af en toe een beetje uit. Maar ieder jaar produceren ze in bv Afrika maar liefst 60 miljoen nieuwe kinderen, dus die paar duizend doden zetten daar geen zoden aan de dijk.

  Waar hij er volledig naast zit is zijn conclusie dat dit allemaal te maken heeft met de vervuiling van de aarde. Dat is helaas niet het geval. Waar het wel mee te maken heeft zijn de ronduit onhygiënische toestanden in China en het feit dat men daar doodleuk rauwe vleermuizen, ratten en andere bekende dragers van ziektekiemen nuttigt. Het is algemeen bekend dat vleermuizen de meest verschrikkelijke virussen bij zich kunnen dragen, zonder daar zelf ziek van te worden. Het enige wat dan nodig is om een uitbraak te veroorzaken is een overdracht van een vleermuis naar de mens, al dan niet via een tussenweg.

  China en de Chinezen moeten gaan begrijpen dat zij een verantwoordelijkheid dragen t.o.v. de gehele wereldbevolking en het kan niet zo zijn dat hun aversie van voedselveiligheid de hele wereld op zijn kop zet. Sommigen hoor ik dan zeggen: ‘maar Afrika is toch net zo erg ?’
  Nee, hoe vreemd het ook klinkt, daar heeft men wel het besef dat ze iets moeten koken of lang moeten frituren alvorens ze het kunnen eten. Men eet daar amper gevaarlijk rauw voedsel en vleermuizen komen daar ook een stuk minder voor.

  En als laatste komen we bij wat Brouwer ‘collectieve stupiditeit’ noemt. We hadden dit van verre aan kunnen zien komen. Klopt, toen het eenmaal in China was uitgebroken was het niet moeilijk te voorspellen dat dit wel eens de wereld over zou kunnen gaan.

  Maar Brouwer zelf lijdt aan ‘individuele stupiditeit’. Hij had ook van verre aan kunnen en moeten zien komen dat het devies: ‘stop je leuter in een kleuter’ uiteindelijk zou gaan leiden tot de situatie waarin hij nu zit, namelijk de gevangenis. Iedereen kon dat van verre aan zien komen, behalve Brouwer.
  Anderen hebben zijn voorbeeld niet gevolgd, dus zijn dan toch iets slimmer dan hij.

 17. dikke deur

  Verband?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *