29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Centraal overheidsgebouw het nieuwe monster?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Centraal overheidsgebouw het nieuwe monster?
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ronald de Haan aan het woord

Oonze regering wil een centraal overheidsgebouw voor circa 2000 ambtenaren neerzetten, geschatte bouwkosten nu 120 miljoen gulden.

Waar dan ook op Curaçao zal dit gebouw in de ochtend en in de namiddag een chaotische spits-uur-verkeerssituatie veroorzaken.

Zeker als dit centrale gebouw komt op het slecht bereikbare schiereiland van de voormalige Amstel-brouwerij.

Men heeft berekend dat dit nieuwe centrale gebouw jaarlijks miljoenen zal besparen ten aanzien van de huidige versnipperde huisvesting.

Papier is geduldig, maar de realiteit is bijna altijd anders.

Men bespaart alleen geld door een professioneel en doordacht vestigingsbeleid, in welke vorm dan ook.

Het grootschalig jaren zeventig-denken van een centraal overheidsgebouw gaat volkomen voorbij aan de totaal verschillende soorten dienstverlening van de diverse overheidsdiensten.

Het samenvoegen in een groot gebouw van allerhande overheidsinstanties die in feite niets met elkaar te maken hebben en met verschillende behoeften aan faciliteiten is contra-productief en geeft geen besparingen.

Het sterk centraliseren van gouvernementsdiensten is ook in tegenstelling tot het toenmalige Ban Bario Bek-streven van de regering in 2010.

De enige eigentijdse tussen-oplossing voor deze situatie is het modulair centraliseren, ook wel clusteren genoemd.

Modulair centraliseren betekent het samenvoegen van met elkaar verwante overheidsdiensten op een daarvoor adequate plaats.

Een goed voorbeeld daarvan is het Belastingkantoor.

De Inspectie der Belastingen, de Ontvanger en het Belasting-AccountantsBureau zijn als fiscale diensten goed bereikbaar op een plek in Emmastad.

Een ander voorbeeld is het gehele justitiële gebeuren in Punda, met het behoud van het architectonisch erfgoed De Tempel.

Een toekomstig voorbeeld zal bijvoorbeeld zijn het samenvoegen van alle infrastructurele diensten (DOW, Domeinbeheer, Kadaster plus het betreffende Ministerie et cetera) in een goed bereikbaar gebouw.

Het clusteren behelst ook het vestigen van de overheidsdiensten waar zij organisatorisch thuishoren: zoals de Luchtvaartdienst bij de luchthaven, de GGD en andere medisch gerelateerde diensten straks bij het nieuwe ziekenhuis.

In deze context dient het vestigings- en gebouwenbeleid van het gouvernement gebaseerd te zijn op een professionele logistiek van een extroverte dienstverlening aan het publiek en de ondernemers.

Voorts zijn het activeren van het centrum-gebied in Willemstad en het behoud van architectonisch erfgoed twee andere kern-onderdelen van het vestigingsbeleid van overheidsdiensten.

Mijn mening is dat alleen een professioneel, alert en efficiënt vestigingsbeleid voor overheidsdiensten zowel directe als indirecte besparingen zal opleveren.

Dat betekent wel constant onderhoud en tijdige reparatie van het onroerend goed plus snelle doorstroom van de lege gebouwen.

Een kolosaal Frankenstein-gebouw waarin 2000 ambtenaren worden gepropt, nu geschat op 120 miljoen en dat betekent straks 200 miljoen gulden bouwkosten, bespaart ons niets.

RONALD DE HAAN

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties