30 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 16:03

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursIngezondenIngezonden | Brief aan de minister van Onderwijs

Ingezonden | Brief aan de minister van Onderwijs

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Roli Perret Gentil aan het woord.

Weledelgestrenge Vrouwe,

Alhoewel we het niet willen toegeven, moet het gezegd worden. Ons eiland Curaçao heeft grote problemen.

Hele hoge criminaliteitscijfers.

Overvallen gebeuren dagelijks op klaarlichte dag.

Vaders die hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Moeders die drie à vier kinderen baren, zonder vader, en ze bijgevolg niet alleen kunnen opvoeden.

Hele hoge werkeloosheid.

De wet wordt niet meer gerespecteerd.

Ons trias politica-systeem wordt dagelijks in twijfel gebracht in verband met corruptie van alle kanten.

Ons eiland is zinkende en het lijkt dat onze leiders het simpelweg niet aankunnen.

Al onze problemen hebben echter maar een oorsprong. Het falend onderwijs. Onze leiders hebben er een puinhoop van gemaakt. Het onderwijssysteem is oud en ouderwets. Het werkt niet meer in een moderne gemeenschap. Onze lokale taal/dialect Papiaments is bijvoorbeeld op school geïntroduceerd als examenvak. Een taal/dialect dat nergens anders gesproken wordt. Als basistaal is het begrijpelijk en zelfs nodig. Maar als examenvak? Absoluut niet.

Minderwaardigheidscomplex heeft spijtig ook veel te maken met verkeerde beslissingen. Als bezorgde burger vraag ik dan ook met klem de hulp van Nederland, ons moederland. We kunnen het zelf niet. In het belang van ons land en van ons volk geven we het toe.

We willen een nieuw onderwijssysteem. En dan zouden we het onderwijssysteem dat Finland heeft geïntroduceerd willen uitproberen. We zijn ervan overtuigd dat het hier ook zal lukken. Voor dit hebben we hulp nodig in de vorm van mankracht en financiële steun. We willen fungeren als proefkonijn voor Nederland.

Daar het gaat om een klein eiland, zou het makkelijk kunnen. Als het goed gaat en het systeem lukt, kan Nederland het ook overnemen. Let wel op. Alles moet in handen blijven van Nederland. We hebben zelf keer op keer jammer genoeg bewezen dat wij het niet zelf kunnen. We vechten onder elkaar. Jaloezie en afgunst speelt hoogtij.

We vragen voor een Nederlands team om, samen met onze lokale expertise, het systeem te helpen introduceren. We willen totale transparantie. Ons onderwijs moet weer terug naar hoe het vroeger was. Het volk, de beschaving, moet weer hersteld worden. Dit zal in een ieders voordeel zijn. Ook van Nederland. Zelfs onze dieren zullen ervan profiteren.

In het Engels is er een heel mooi gezegde: ‘He who opens a school door, closes a prison’. We moeten er nu wat aandoen. We zijn wanhopig, de beschaving glijdt af.

Roli Perret Gentil,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

 1. Jammer dat Roli ook niet uitlegt wat precies het Fins systeem inhoud.

  Concreet krijgen Finnen minder les. Ze krijgen weinig andere vakken waar ze geen eindexamen in doen. In de eindexamen vakken krijgen ze juist wel veel les. Dus daar zullen ze ook beter in scoren echter in andere vakken (Geschiedenis, Biologie) vrijwel niets en zal hun brede kennis dus ook minder zijn. Is dat de kant die we op willen?
  Trouwens vergeleken met topuniversiteiten staan er maar 2 van de 9 Finse universiteiten in de Times top 200.. Alle Nederlandse universiteiten staan wel in de top!

 2. Nederlands is wel leuk maar buiten Nederland heb je er ook niks aan en gezien huidige wereld is naast Engels kennis van minimaal 1 of 2 wereld talen van belang.

  Zolang 95 procent van de YDK naar Nederland gaat om te wonen is het toch wel aan te bevelen om Nederland te kunnen spreken.

 3. …”He who opens a school door, closes a prison’”….

  Mooi gezegde. Maar dan moet je wel een Minister van onderwijs hebben die niet het hele educatie budget aanzichzelf opmaakt.

  Trouwens, al die geschoolde graaidirecteuren/ bestuurders die met creditkaarten bonussen en bank-, pensioentegoeden en deposito garanties aangerommeld hebben (Asjes, Hasselmeyer, W. Wiels, Garcia, Capella, Romero?) Het zijn er zoveel,
  Daar mogen we inmiddels een extra “prison” voor bijbouwen.

 4. ROLI PERRET GENTIL. Je hebt het in één woord prachtig verteld. Zoals vele andere goede Curacaose burgers heb jij een uitstekende kennis, wijsheid, en vooral een pikante onderscheidingsvermogen. Niets aan toe te voegen. Jouw onderscheidingsvermogen is van invloed op diverse aspecten van het menselijk leven. Jouw kennis en wijsheid is zo groot dat je het stilzwijgen bewaart wanneer dat passend is, maar wanneer het aankomt om de waarheid te vertellen, ontploft je en kan niemand jou het zwijgen opleggen. Zo moet het. Dat ons prachtig eiland naar de knoppen gaat door deze gezaghebbende sufferds, is een feit. Curacao heeft als nooit tevoren een hoog analfabetisme cijfer met een groot aantal erg slecht en ondoeltreffende lezers (dus scholieren). De cijfers dateren vanaf 30 Mei 1969. Hun handschrift is abominabel, luguber. Van de vroegere tafels (rekenen), staartdelen, vermenigvuldigen, worteltrekken, macht verheffen, optellen, aftrekken, etc.etc. hebben ze geen kaas van gegeten, zelfs nooit van gehoord. Dictee’s, opstel maken, ach man, te triest om over te spreken. Wij van die tijd hebben een prachtig onderwijs, een onderwijs van de bovenste plank genoten. Met dank aan de fraters uit Tilburg. Frans boek van Robinaux, Spaans boek El Puente, Rekenboek Geef Acht van Rombouts Vosmeer. Blinde kaart van Nederland uit ons hoofd leren en kennen (terwijl wij Nederland niet eens kennen), niet ‘ns weten waar het ligt. Turfgebieden, hoge veen en lage veen, zoutpannen Almelo Hengelo, en Boekelo, steenkool mijnen, K.N.M.I. te de Bilt etcétera. Ach ach, goede oude tijd dat Corsow NEVER NEVER more zal meemaken. Wat zien we dus hier? Dat uitstekend onderwijs enorme invloed heeft op ons gedrag, netheid, respect, en vooral beleefdheid. Op onze blote knieën moet wij de macamba’s uit het diepst van ons hart bedanken voor hun inzet en hun medewerking én vooruitgang van ons dushi Corsow. En ja, na 30 Mei 1969 begon Curacao achteruit te lopen als een krab, als een cangreeuw…………………………

 5. Deze Roli Perret Gentil maakt een grote denkfout, met zo een achternaam is het begrijpelijk. Finland is één van de rijkste landen ter wereld.

  Proberen hetzelfde onderwijssysteem hier te introduceren in een land waar meer dan 30% zegt onder de armoede grens te leven, is gekkenwerk.

  Blijkbaar heeft de schrijver geen rekening mee gehouden met de omgevingsvariabelen die invloed heeft op de vooruitgang van een kind.

  Dat is één van de grootste problemen die we hier hebben bestuurders of politici die zelf met een silver spoon in hun achterste zijn geboren en zich niet in de rest van de bevolking kunnen plaatsen.

 6. Een goed genoten onderwijs heeft een zeer goede uiteenlopende achtergrond. Men doet dus thans goed aan zich deze realistische kijk op werelds onderwijs eigen te maken. Men heeft dus ondervonden dat het volgen van aanvullend onderwijs, in de vorm van een universitaire studie of een beroepsopleiding, hen geholpen heeft in de materiële behoeften van hun gezin te voorzien. Het verwerven van de bekwaamheid daartoe is een kwestie van praktische wijsheid. Feit is zeker dat er van minder en slecht onderwijs wordt genoten wereldwijd, en ook op Curacao, terwijl er vroeger slechts drie oplopende richtingen waren. Nl. ULO, MULO, en de HBS. De slechts twee HBS’en waren Radulphus college en Peter Stuyvesant college. Daar wordt iedere burger klaar gestoomd voor de maatschappij. Vroeger was het geen kwestie van; je mág studeren, no señor, het was een kwestie van; je moét studeren. Goedschiks of kwaadschiks. Maar het onderwijs op Curacao is momenteel belabberd en slecht, en slecht onderwijs heeft altijd droevige gevolgen. Heel wat slechte eigenschappen worden weggevaagd door een goed perfecte onderwijs. Ondanks dat papiaments de voertaal van Curacao is, kan en mag een goed onderwijs never in die taal gegeven worden. Het is trouwens geen gewone en erkende taal, maar een mengseltaal. Nederlands, Portugees, Engels, en Spaans. Maar ja, de hedendaagse docenten weten het ook niet beter. In en in triest wat er gebeurt aldaar. Maar ja, wij hebben wind gezaaid, en nu oogsten wij storm. Al deze drastische negatieve veranderingen hebben wij te danken aan 30 Mei 1969. Een (negatieve) ommekeer door de macamba’s weg te jagen en het heft zelf in handen te nemen. Macamba’s die zoveel voor Curacao hebben betekent, die het eiland opgebouwd hebben. Maar ja, dat is hun dank hè. Corsow, Corsow, unda bo ta bai??????? Curacao heeft haar glans en haar respect verloren door bizar en slecht onderwijs.

 7. Er dient heel snel een complete mentaliteits verandering te komen op dit eiland. Eerst de zogenaamde top en de bodem in de pyramide hersenspoelen en dan de rest.

 8. Deze Perret-Gentil, maakt zijn hele noodkreet aan de voorkant al waardeloos en achterhaald.

  Weledelgestrenge mevrouw de minister van onderwijs (Alcalá-Wallé), laat mij a.u.b. niet lachen (een bedrijfskundige die een ieder de les leest, alleen zij weet het beter).

  Afijn, het is kerst dus toch succes met die pleidooi.

 9. Ik kan me wel er in vinden, ik ben ook van mening dar het schoolsysteem hier rammelt aan alle kanten terwijl het met hetfinse systeem extreem goede resultaten behaald worden. Het is niet “de” oplossing voor alle problemen, maar kan wel een fundatie leggen voor een betere en stabielere samenleving. Nu ken ik een voorbeeld van een alleenstaande moeder die 50% van haar inkomen gebruikt voor basis school kosten van haar zoon. Hij zit dus op de internationale school, want dat geeft een betere basis voor zijn toekomstige opleiding. School hervorming graag, fins systeem waarom niet? Als er een manier gevonden kan worden dat het onder toezicht en gesponsord kan, kan het slechter worden?

 10. Het blijft een kwestie van prioriteiten stellen, zowel door de overheid en de ouders. Hoe belangrijk wordt onderwijs beschouwd en hoeveel wil een regering besteden van de pot van ontvangen belasting gelden aan de ene kant en ook van de ouders hoeveel willen zij besteden van hun inkomen om zorg te dragen dat hun kinderen een goede ontwikkeling en onderwijs krijgen aan de andere kant. Trouwens een taal als Papiamentu belemmerd niemand om andere talen eigen te maken. De beste manier om een kind iets eigen te maken en om een nieuwe taal te leren is vanuit zijn moedertaal naar die andere. De falend onderwijs is niet van nu ik ben opgegroeid met de leerstof van heel oude Nederlandse boeken, dus achtergestelde kennis kan men zeggen, een schande hoe wij die in dezelfde Koninkrijk zijn geboren 2 maal achter worden gesteld, wat de regering niet deed deden mijn ouders ( Papiamentu / Engels onderwijs) wel met de beperkte middelen die ze hadden. Voor de rest was mijn eigen inzet want zonder dat komt je ook nergens…..Nederlands is wel leuk maar buiten Nederland heb je er ook niks aan en gezien huidige wereld is naast Engels kennis van minimaal 1 of 2 wereld talen van belang. Goed onderwijs is van belang maar is ook de verantwoordelijkheid van ons allen om hieraan te werken!

 11. Ben het eens met dit betoog: dat geen enkele van onze “toppers” in het buitenland slaagt/actief is toont wel aan dat ons onderwijs systeem van onvoldoende niveau is om kwaliteit af te leveren dat ook in het buitenland wordt erkent. Tel daarbij op dat de talrijke Antillianen die hun hbo of uni in Nederland voortijdig stoppen vanwege taal issues, dan is de enige conclusie dat het huidige systeem tekort schiet

 12. Een vreemd verhaal van deze Perrit Gentil, kon me nog herinneren toen wij opgroeiden met één paar schoenen voor het hele schooljaar behoorden Bakhuis en Perrit Gentil tot de rijkste families van Curaçao.

  Ook nu meen ik wat minachting voor het Curacaose volk te bespeuren, het Finse school model hier introduceren en als het slaagt later in Nederland.

  Ongeveer 70 jaar geleden was ook een dokter die bepaalde kinderen als proefkonijn gebruikte.

  ‘He who opens a school door, closes a prison’ inderdaad een mooie Engelse gezegde maar dat verklaard niet de vele corrupte politici en bestuurders hier.

 13. Niet eens met RPG.

  Het onderwijs kan nooit recht trekken wat er in de volslagen ontspoorde thuissituatie van scholieren verkeerd gegaan is. Criminele vaders, belkaartmoeders die geen enkele normen en warden tonen laat staan overbrengen. Daar kan een school niet tegenop boksen.

  Ook een regering niet.

  En een 24/7 snoepreizende minister AlKLM Walle draagt ook al niet bij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties